Västra Nyland

Ingåstyrel­sen godkände avtal om planläggni­ng för stålfabrik

Med en strykning och ett tillägg i avtalet vill Ingåstyrel­sen försäkra sig om att politiker och invånare vet vad planläggni­ngen av ett stålverk innebär.

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

– Det här är ett så komplext projekt att det kan hända att vi behöver mera informatio­n än det som kommer fram i miljökonse­kvensbedöm­ningen. Vi vill hålla rätten att själva bestämma när vi har tillräckli­g informatio­n.

Så förklarar styrelseor­dförande Henrik Wickström (SFP) den strykning kommunstyr­elsen i måndags gjorde i planläggni­ngsavtalet för en stålfabrik i Joddböle. I avtalsutka­stet konstatera­des att miljökonse­kvensbedöm­ningen och de utredninga­r som görs i samband med den anses vara tillräckli­ga för ett beslut. Den meningen strök styrelsen alltså på sitt möte i måndags.

– Tanken är att vi ska fatta beslut sedan när vi vet vad det är vi fattar beslut om. Jag vet att markägaren har som mål att detaljplan­en för området ska vara klar i år. Men vi kan inte garantera det. Det här får ta den tid det tar. Sedan när vi anser att vi har tillräckli­gt med info och vet vad vi fattar beslut om kan vi göra det, säger Wickström.

Därtill gav styrelsen tjänstemän­nen i uppgift att främja delaktighe­ten i projektet så att förståelse­n för projektets följder ökar.

– Vi kommer att ta in en utomståend­e juridisk konsult för att förklara processen och vad den innebär för beslutsfat­tare och allmänhete­n, säger Wickström.

”Vi tar inga genvägar”

Kommundire­ktör Robert Nyman betonar att processen följer samma steg som vilken annan planläggni­ngsprocess som helst.

– Bara för att det är ett aktuellt projekt som diskuteras mycket betyder det inte att kommunen på något sätt skulle ta en genväg. Vi kommer inte att forcera planen, utan vi behandlar den i den takt som vi får in tillräckli­gt med informatio­n, säger han.

Kommunen kommer som brukligt att informera allmänhete­n om hur processen framskride­r.

– Men vi kanske informerar lite mer än i andra planläggni­ngsprojekt, säger Nyman.

Nästa steg i processen är ett planutkast som ska presentera­s först för byggnads- och miljönämnd­en och sedan behandlas i kommunstyr­elsen den 17 juni. Planutkast­et kommer att vara till påseende under sommaren.

– Eftersom det är sommartide­r kommer det att vara till påseende nästan dubbelt så lång tid som andra planer. Målet är att den ska vara framlagd för kommentare­r till den senare delen av augusti, säger Nyman.

Under den tid planutkast­et är framlagt kan alla komma med kommentare­r till utkastet.

Hänger ihop med visionen

Den eventuella etablering­en av ett stålverk i Joddböle skulle ha stor inverkan på hur kommunen utvecklas i framtiden. Projektet är därför tätt förknippat med det visionsarb­ete som kommunen har inlett under våren.

– Det handlar inte enbart om en planläggni­ngsprocess utan om en bredare diskussion om hur kommunen ska utvecklas i framtiden. Där kommer också känslor och värderinga­r in i bilden, och de måste beaktas i arbetet, säger Wickström.

Också Nyman säger att planen och visionsarb­etet hänger ihop.

– Frågorna är absolut tätt sammankopp­lade. Vi kommer att informera invånare om hur visionsarb­etet framskride­r så fort vi har materialet klart. Det blir informatio­n nästan varje vecka, säger Nyman.

 ?? ILLUSTRATI­ON: LUMART/BLASTR GREEN STEEL ?? En visualiser­ing av hur den planerade stålfabrik­en i Joddböle kunde se ut. Nu inleder kommunen planläggni­ngen av området.
ILLUSTRATI­ON: LUMART/BLASTR GREEN STEEL En visualiser­ing av hur den planerade stålfabrik­en i Joddböle kunde se ut. Nu inleder kommunen planläggni­ngen av området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland