Västra Nyland

Nu har Oscar Holmström fullt fokus på Santa Fe

Den 8 maj 1999 är ett datum som i mycket har präglat Tenalabon Oscar Holmströms liv. Det var då han köpte Santa Fe i Ekenäs och det ska firas ordentligt – faktiskt i dagarna tre.

- Johanna Lemström johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

För 25 år sedan gjorde Oscar Holmström sitt livs affär – det var då han som 21-åring slog till och köpte sin dåvarande arbetsplat­s, Bar & Restaurant Santa Fe vid Skillnadsg­atan i Ekenäs centrum. Stället hade då gått omkull tio år efter start och efter ett ägarbyte. Nu behövde någon träda in och styra upp allt så att restaurang­en skulle fortsätta.

– Men utan min pappa Benn och morfar Börje hade det inte gått, de borgade för mitt lån så jag kunde köpa loss fastighete­n. Pappa lånade dessutom pengar åt mig till ett varulager, säger Oscar Holmström.

Den 17 juni 1999 öppnade dörrarna till Santa Fe i hans regi.

– Då var det buller och bång, säger han med ett skratt.

Firar den här veckan

Rätt mycket buller och bång blir det förmodlige­n också nu när 25årsdagen ska firas på fredag och lördag. De facto började firandet redan i går onsdagen den 8 maj, på dagen, med en stamkundsf­est som Oscars personal ordnade. Under tvådagarsf­esten på fredag och lördag står Oscar Holmström för arrangeman­gen.

– Jag har bjudit in en del samarbetsp­arter och vänner, det kommer gäster från hela Finland. Men festen är öppen för alla, vem som helst får komma, säger han.

Det blir fullt ös med levande musik både ute på gården och på scenen inne i restaurang­en. På fredag uppträder både Uffe Enberg och bandet Soul River på utescenen – plus överraskni­ngsartiste­r – och inne tar Taklax Tennessee ton. På lördag är det Patrik Linmans tur att spela på utescenen, medan bandet Superban utökat med Mikko Sipola spelar inomhus. I Superban spelar Ben Granfelt, Alan Parry och Niklas Rosström.

– Jag räknar med 300–400 kunder och gäster på fredag och upp till 500 på lördag, säger Oscar Holmström.

Den här veckan har också restaurang­ens sommarmeny introducer­ats. På menyn finns bland annat sotad biff, cobbsallad, handskalad­e räkor och sik från Brändö.

– Och genast då det blir säsong för det tar vi in grönsaker från en lokal odlare i Ovanmalm i Tenala.

ƣ

Det kommer gäster från hela Finland. Men festen är öppen för alla, vem som helst får komma.

Oscar Holmström

Santa Fes ägare

Satsar fullt ut på Santa Fe

Inför jubileet, men också för att det behövdes, har Santa Fe piffats upp en hel del. All elektricit­et i källarvåni­ngen har förnyats och köket har gjorts om från golv till tak, berättar Oscar Holmström. Fasaderna är därtill nymålade. Till satsningar­na de senaste åren hör också en tillbyggna­d med nya toaletter och ombyggnad av restaurang­ens övre våning.

Oscar Holmström har under sina år som företagare ofta haft flera ben att stå på samtidigt. Däribland kan grossistfi­rman Deli-Bbq och Buffalo Foods nämnas och vid sidan av Santa Fe har Oscar Holmström bland annat drivit restaurang­erna i Stadshotel­let i Ekenäs och Sommarö strand – och några glasskiosk­er.

– Nu satsar jag enbart på Santa Fe. Jag har lovat mig själv att fokusera på det här i åtminstone tio år framöver. Hoppeligen tar mina barn över en dag, säger han.

Dottern Ronja Holmström får sin examen från Arcada som utövare av medietjäns­ter och visuell framställn­ing i vår och är faktiskt redan starkt involverad i restaurang­ens verksamhet.

– Hon sköter all marknadsfö­ring för Santa Fe. Hon har också ansvar för evenemange­n på restaurang­ens övre våning och fotografer­ar det vi behöver få fotografer­at, säger Oscar Holmström stolt.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Ӗ Oscar Holmström har ägt Santa Fe i Ekenäs i 25 år i år. Det firas rejält under helgen – bland annat med levande musik på scenerna både ute och inne.
FOTO: LINA ENLUND Ӗ Oscar Holmström har ägt Santa Fe i Ekenäs i 25 år i år. Det firas rejält under helgen – bland annat med levande musik på scenerna både ute och inne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland