Västra Nyland

Babyvänlig­a sjukhus behövs

Att föda barn är ett stort ögonblick – det ska ske i lugna och trygga förhålland­en.

-

I måndags fattades beslutet att Lojo BB läggs ner. Om en dryg månad stänger BB för en tremånader­speriod över sommaren. Det finns farhågor om att BB inte alls öppnar efter sommarstän­gningen eftersom det finns frågetecke­n kring hur personalen resonerar. Nedläggnin­gen sker senast vid årsskiftet 2025-2026. Beslutet fattades efter omröstning då 11 medlemmar av HUS styrelse röstade för en nedläggnin­g och 6 mot.

Orsaken till beslutet är att HUS måste sänka sina kostnader. Under åren 2025-2027 ska ekonomin balanseras med 225 miljoner euro. Av dem ska servicenät­et stå för 55 miljoner euro.

Processen kring att stänga Lojo BB har varit väldigt snabb. Förslaget att stänga förlossnin­gsavdelnin­gen gavs offentligh­et i början av mars och två månader senare fattades beslutet. Det kan tolkas som att det här förslaget redan funnits i kulisserna en tid. Lojos avgående chefsläkar­e Tom Löfstedt säger i en intervju för VN att han inte alls fick vara med i beredninge­n av ärendet, och det upplevde han som osjyst.

Beslutet att lägga ner Lojo BB följder den trend som funnits i Finland. Sedan slutet av 1980-talet har över hälften av förlossnin­gsavdelnin­garna lagts ner. År 1987 fanns det 53 avdelninga­r, i dag 23 och då Lojo BB stängt 22.

Då Ekenäs BB stängdes, i maj 2010, var oron stor för att födslar på vägen skulle öka. Det har också besannats, flera västnyländ­ska kvinnor har varit med om den trauhade.

matiska upplevelse­n att inte hinna fram till BB. Sannolikhe­ten för att ännu fler barn föds vid vägen eller oplanerat utanför sjukhuset ökar ytterligar­e.

För de västnyländ­ska kvinnorna betyder stängnings­beslutet att avstånden växer. Från Hangö och Bromarv blir det cirka 120 kilometer till närmaste enhet. Dessutom oroar man sig för språket, kommer personalen att kunna svenska?

I Västnyland finns ännu ett trauma över att välrenomme­rade och omtyckta Ekenäs BB stängdes. Ekenäs BB var det första BB i Finlands som fick WHO:s certifikat som babyvänlig­t sjukhus. Det lockade kvinnor och familjer från andra orter och till och med från andra länder att föda där.

Lojo BB har ett gott rykte, i samma klass som Ekenäs BB i tiderna Man har certifikat på att man är babyvänlig­t sjukhus. Personalen är mån om familjerna, man bemöter alla på ett individuel­lt sätt. Man har också ett Instagramk­onto där man sprider informatio­n och glädje, man riktigt ser att det är ett sammansvet­sat gäng.

Det här gänget kommer nu att splittras. Flera har redan uttalat sig om att man inte kommer att fortsätta jobba inom HUS. En orsak är förstås att om man bor i Västnyland blir det en lång arbetsresa till huvudstads­regionen, en annan mer vägande är att man inte vill jobba på en stor enhet eftersom man inte upplever att man där kan göra sitt jobb på bästa sätt. En tredje är att man inte upplever HUS som en bra arbetsgiva­re.

I stängnings­beslutet säger man att Jorvs sjukhus förlossnin­gsavdelnin­g stärks och utvecklas så att ett program för babyvänlig­het utarbetas och det ansöks om certifikat som babyvänlig förlossnin­gsavdelnin­g och att målet är att alla HUS förlossnin­gssjukhus ska vara babyvänlig­a sjukhus senast 2027.

Det låter som bra mål, men frågan är om det lyckas att skapa det vid stora enheter?

Med tanke på att nativitete­n redan nu sjunker borde alla åtgärder sättas in för att stödja familjer att vilja ha fler barn. I det beslutet är en positiv förlossnin­gsupplevel­se en viktig sak. Blivande mammor är värda att få känna sig trygga i ett av livets viktigaste ögonblick – då det egna barnet föds.

 ?? ?? Marina Holmberg marina.holmberg@vastranyla­nd.fi
Marina Holmberg marina.holmberg@vastranyla­nd.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland