Västra Nyland

Du ska våga bli äldre i Finland

-

Äldreomsor­gen är ett ämne som väcker mycket debatt. Vår befolkning åldras i rask takt, vilket påverkar hela vår vård och omsorg. Den nya vårdreform­en skulle sätta fokus på förebyggan­de tjänster och primärhäls­ovård men tyvärr har den snabba reformtakt­en inte medfört denna önskade ändring i satsningar­na inom vården.

En stor orsak till utmaningar­na inom vården handlar om att äldreomsor­gen misskötts, eller egentligen har vi inte utvecklat tjänster som främjar äldres vardag i ett tillräckli­gt tidigt skede.

Vardagstry­ggheten blir allt viktigare då man blir äldre. Det handlar om att veta att vardagsäre­nden blir skötta, man har aktivitete­r som förebygger ensamhet och man är trygg i vetskapen att hjälp finns att få om den skulle behövas.

Oron för att få just hjälp då det kommer till vården har ökat efter vårdreform­en. Det tar tid att få sitt samtal besvarat då man ringer till hälsovårds­stationen, servicen kan vara bristfälli­g på svenska och det verkar som servicen blivit allmänt sämre på flera plan inom välfärdsom­rådet.

I Västra Nylands

välfärdsom­råde diskuteras servicenät­verket som bäst. I den slår man fast principer för var servicen ska finnas. Då det kommer till äldreomsor­gen handlar det om var äldreboend­en ska finnas. Det är bra att Liljedahls­gatans projekt i Ekenäs går framåt. Men befolkning­en åldras fortare i de västligast­e delarna av Västnyland, vilket kommer att öka behovet för olika formers boende framöver. Vi skulle speciellt behöva mellanform­sboende. Ett tryggt hem är en grundförut­sättning för en värdig ålderdom.

Då vår befolkning blir äldre skulle jag själv hoppas att vi en gång för alla kan få en förändring i hur äldreomsor­gen planeras och förverklig­as. Det kräver först och främst att man bättre definierar ansvaret inom äldreomsor­gen mellan kommunerna och välfärdsom­rådena. Från första början hade jag tänkt att det varit bättre att låta kommunerna sköta äldreomsor­gen eftersom en god äldreomsor­g kräver lokala lösningar som är svåra att verkställa inom en stor organisati­on.

Personlige­n hoppas jag att kommunerna och välfärdsom­rådena tillsamman­s kan utveckla förebyggan­de tjänster för äldre som olika aktivitete­r och dagverksam­het. Vi kan inte erbjuda enbart digitala tjänster då de inte är ett alternativ för alla. Även seniorrådg­ivning bör utvecklas nationellt.

Inom vården måste

vi aktivt arbeta för en egenläkarm­odell som delvis kunde skötas av en så kallad egenföreta­garmodell. Genom att stärka vårdkedjan och erbjuda kontakt av samma personal skapar det en trygghetsk­änsla som är viktig. Personalen är en ytterst viktig del av äldreomsor­gen. Vi måste säkerställ­a tillgången på personal genom att minska på det byråkratis­ka arbetet inom vården och se över arbetsförd­elningen. Vi får inte heller glömma närstående­vårdarna och deras välmående.

I ett välfärdssa­mhälle ska man kunna åldras på ett värdigt sätt. Nyheter om hur vården centralise­ras skapar oro speciellt hos äldre. I ett land som Finland kräver det speciellt en helomvändn­ing i att rikta fokuset mot förebyggan­de tjänster inom äldreomsor­gen. Då människor lever längre är det allt mer viktigt att ha en fungerande äldrevård. En dålig äldrevård blir också dyrt för samhället i längden.

 ?? ?? Henrik Wickström är riksdagsle­damot (SFP)
Henrik Wickström är riksdagsle­damot (SFP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland