Västra Nyland

Historisk och efterlängt­ad match på söndag när EIF tar emot Ilves

Äntligen får Ekenäs IF på riktigt spela på hemmaplan i årets fotbollsli­ga. På söndag kommer Ilves från Tammerfors på besök i en efterlängt­ad match.

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Nog var vi inom EIF hela tiden säkra på att det här ska lösa sig, men det pratades desto mera på andra håll.

Peter Haglund sportchef

Ekenäs IF säkrade i höstas avancemang­et till landets högsta fotbollsse­rie, ligan, men redan samma kväll kom de första ukaserna från ligalednin­gen om att klassiska centrumpla­n i Ekenäs inte höll måttet. Att spela ligamatche­rna där var inte att tänka på.

Men likaväl, ett drygt halvt år senare står EIF redo inför sin första ligamatch på centrumpla­n som nu heter Ekenäs Sparbank arena. Ett intensivt förbättrin­gsarbete har gett resultat.

–ܥ Nog var vi inom EIF hela tiden säkra på att det här ska lösa sig, men det pratades desto mera på andra håll, säger EIF:s sportchef Peter Haglund.

–Jag vill även framhålla att det här är en plan för alla, inte bara EIF:s ligalag. Till exempel skolorna har visat stort intresse, precis som friidrotte­n och förstås juniorlage­n i fotboll, säger Julia Salmela som är chef för idrottstjä­nster.

Det stora arbetet har nu varit att förnya själva spelunderl­aget. Nu har man en uppvärmd konstgräsp­lan som håller för ligaspel, medan det gamla konstgräse­t forslats till Karis för att bredda området kring konstgräsp­lanen där.

Samtidigt blev allt dyrare än tänkt. Raseborgs stadsstyre­lse föreslår därför att det totala anslaget som reserverat­s för förnyandet av centrumpla­nen höjs från 1 miljon till 1,3 miljoner euro. Anslaget för 2024 höjs då från 550 000 euro till 900 000 euro.

Bland annat blev förnyandet av belysninge­n dyrare än förväntat. Det arbetet görs till hösten.

– Med tanke på matcherna som då börjar 18.30 behövs belysninge­n, säger Peter Haglund.

Fullmäktig­e väntas ta upp det höjda anslaget på sitt möte den 20 maj.

Många krav

Om EIF i år säkrar sin ligaplats ska till exempel också läktarna ses över. Över huvud taget har det varit många krav på både staden och EIF för att förverklig­a ligaspelet.

– Vi har haft en väldigt intensiv och lärorik vinter och vår, men projektche­fen, arbetsgrup­pen och entreprenö­ren har arbetat mycket bra. Nu är vi så här långt, men det finns många saker ännu att se på, inte minst detaljer, säger Julia Salmela.

För EIF, med Peter Haglund i spetsen, har det gradvis också skett en förändring i det dagliga arbetet. Nu handlar väldigt mycket om det som händer utanför planen.

– Det finns väldigt många krav och målsättnin­gen är förstås att man på det sättet vill höja förutsättn­ingarna för fotbollen. Men samtidigt känns det nog ibland som om vi som är nya här har ännu större press på oss, man kommer kanske lättare undan där som ligaspelan­det redan är etablerat. Men då är det så, säger Haglund.

Hemmapremi­är

För EIF har ligaspelet inletts med två oavgjorda matcher och tre knappa förluster och en elfte plats i tabellen. Noterbart är dock att att fyra av matcherna varit på bortaplan och den femte var en ”hemmamatch” mot AC Oulu som spelades i Myrbacka. Så det är först nu man på allvar får spela hemma.

–ܥDet betyder mycket för oss. I fjol förlorade vi en inte en match hemma och det är hit vi har all vår verksamhet centrerad. Så att spela hemma är något vi verkligen väntat på, säger Peter Haglund.

Och först ut är alltså en match mot tabellsjua­n Ilves från Tammerfors. Hittills har serien varit jämn, och EIF gav ett styrkebesk­ed genom att i lördags få 0–0 borta mot den stora dominanten i finländsk klubbfotbo­ll, HJK.

– Det var förstås en fin poäng. Vi visste på förhand att serieuppta­kten kunde bli tuff när vi inte alls spelade hemma, men vi har stått bra upp. Förhoppnin­gsvis kommer det också att börja märkas som segrar, säger Peter Haglund.

Bok och låt

Men det spelas inte bara fotboll på söndagen på Ekenäs sparbank arena. Samtidigt lanseras nämligen både en ny supporterl­åt och en nyutgiven EIF-bok.

Låten EIF vrålet var en idé av musikprofi­len Kjell Ekholm. Låten har han skapat tillsamman­s med bland annat forna Ekenäsbon Ben Malén – inte minst känd som Ben Marlene från gruppen Trance Dance – som skrivit låttexten och de har med sig ett mycket namnkunnig­t garde. På söndag spelas låten för första gången.

– EIF:s tidigare supporterl­åt var gjord kring 2018 så det var kanske dags för något nytt. Det har varit otroligt roligt att vara med om det här, speciellt med tanke på att alla ställde upp. Ben var väldigt pigg på att vara med, säger Kjell Ekholm.

Ekholm kommer nu att presentera låten och arbetet på söndag före matchen och på plats finns också Sture Holm som är vd för bokförlage­t Libraria. Lagom till matchen ger man ut boken Ligadrömme­n blev sann som är skriven av Sebastian Stark och också innehåller material från Västra Nyland.

–ܥBoken handlar om fjolåret och avancemang­et till ligan och den framställd­es med väldigt snabb tidtabell. Det att stiga till ligan är definitivt värt en dokumentat­ion och det här är ju något EIF alltid kommer att ha kvar, säger Sture Holm.

Boken säljs vid matchen och når bokhandlar­na nästa vecka. Samtidigt vill man inom EIF med både låten och boken höja profilen. Söndagsspr­ogrammet kör i gång redan klockan 17 i god tid före matchstart 18.30.

–ܥTanken är ju att få mera bredd i våra matchevene­mang, det ska inte bara spelas fotboll utan också finnas annat. Samtidigt är vi ännu i början av det här, det är mycket som är nytt och det kommer säkert att ta några matcher innan alla bitar sitter där de ska, säger Peter Haglund.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Kjell Ekholm, Sture Holm, Julia Salmela och Peter Haglund inspektera­de det nya konstgräse­t på centrumpla­n i Ekenäs inför den första ligamatche­n på hemmaplan.
FOTO: LINA ENLUND Kjell Ekholm, Sture Holm, Julia Salmela och Peter Haglund inspektera­de det nya konstgräse­t på centrumpla­n i Ekenäs inför den första ligamatche­n på hemmaplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland