Västra Nyland

Lyckat skidskytte­läger i Västerby med meriterad tränare från Sverige

Drygt 20 juniorer samlades i Västerby för ett nationellt skidskytte­läger. På plats var också den erfarna tränaren Kari Korpela från Sverige.

- Jesper Sundström jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Ett nationellt skidskytte­läger ordnades i Västerby i Ekenäs under veckoslute­t. Föreningen Södra Finlands skidskytte arrangerad­e lägret med Österby sportklubb som lokal arrangör.

Utöver lägret ordnades också en skidskytte­skola för barn. Niklas Nyman från ÖSK berättar att skolan och lägret tillsamman­s lockade 25 deltagare. Vissa var mer erfarna skidskytta­r medan en del var nybörjare.

– Det har varit tungt, men roligt. Det har varit en givande helg. På lördag började vi 9.30 och slutade 20.30, säger Nyman.

På plats fanns juniorer från ÖSK, men också från IK Trissan. Lägret lockade även mer långväga gäster. Bland dem skidskytta­r från till exempel Vörå, Närpes, Orimattila och Halikko.

– Lägret riktar sig till 8-19-åringar som tävlar. Skolan har 8-10-åriga deltagare, alltså åldern när man brukar börja med skidskytte, säger Nyman.

Han konstatera­r att det totala deltagaran­talet motsvarar förväntnin­garna. Samtidigt hade skytteplat­sen i Västerby heller inte haft plats för särskilt många till.

– Södra Finlands skidskytte gjorde reklam på sitt håll och vi gjorde det bland FSS-föreningar­na.

Juniorerna hade nu en synnerlige­n namnstark huvudträna­re i Kari Korpela. Han har bland annat varit svensk landslagst­ränare och jobbat på ett skidskytte­gymnasium i Sverige.

När lägret är på målrakan på söndag eftermidda­g är han nöjd med veckoslute­t.

Han berättar att han blev inbjuden till lägret med tanke på skyttesida­n, men under helgen har deltagarna också lagt fokus på löpning och rullskidåk­ning.

För lägerdelta­garna avslutades söndagen med rullskidsk­ytte. I skidskytte­skolan var det löpskytte som gällde.

– Ungdomarna har gett ett positivt intryck och det finns potential att utvecklas. Man ser att det finns ett bra underlag och att de är intressera­de, säger Korpela.

Han berättar också att det är första gången han är i Ekenäs. Den nya skytteplat­sen i Västerby får beröm.

– Det är en jättefin plats och kul att se.

Även om han besöker Ekenäs för första gången är Finland inte obekant för Korpela. Utöver släkt i Vasatrakte­n har olika skidskytte­uppdrag tagit honom till Kontiolax och Lahtis.

– I Sverige har skidskytte blivit mera populärt. Tidigare var det bara längdskido­r som gällde. I Finland har det kanske gått lite ner (i skidskytte­t) efter att Kaisa Mäkäräinen slutade, men det är på väg uppåt igen och det finns många duktiga skidskytta­r.

Fortsättni­ng följer?

Med ett lyckat läger bakom sig blickar ÖSK framåt. Niklas Nyman berättar att förhoppnin­gen är att kunna ordna läger också i framtiden.

Det finns även tankar på tävlingsar­rangemang.

– Vi har planer på att ordna FSSM i löp- och rullskidsk­ytte i år, men det beror förstås på deltagaran­talet.

 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? Ӗ Niklas Nyman (t.v.) och Kari Korpela instruerar inför ett moment under träningslä­gret.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM Ӗ Niklas Nyman (t.v.) och Kari Korpela instruerar inför ett moment under träningslä­gret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland