Västra Nyland

Dags att sluta förvärra vårdkrisen

- Johan Kvarnström Riksdagsle­damot (SDP) Raseborg

Att använda sig av privat vård är inte illa i sig. Det jag har motsatt mig är att regeringen stödjer vårdbusine­ssen med höjda ersättning­ar i dessa tider där ekonomin anpassas på ett sätt som både drabbar den offentliga vården och slår hårt mot människor i utsatt läge.

Sture Fjäder skriver (VN 7.5) att jag borde fatta att varje besök till privata vårdcentra­ler avlastar offentliga sidan. Men påståendet stämmer inte. En del besök avlastar offentliga sidan, andra gör det inte. Läkarförbu­ndet säger som sagt med exceptione­ll emfas att höjda FPAersättn­ingar är ett ineffektiv­t sätt att åtgärda vårdskulde­n på. Stödet är nämligen inte riktat, det gäller inte vissa vårdbehov, det gäller allmänt, för varje besök, motiverat eller ej.

Regeringen säljer under valperiode­n statlig egendom för hundratals miljoner euro och sätter pengarna på högre FPA-ersättning­ar i enlighet med sitt investerin­gsprogram. Är det en vettig investerin­g? Att regeringen samtidigt gör nedskärnin­gar i den offentliga vården och förvärrar personalbr­isten där innebär att vårdsektor­n förändras i grunden.

Hur går det då, inlednings­vis? FPA-ersättning­arna höjdes i början av året, men besökarant­alet sjönk. Priserna har dock stigit under samma tid och där finns risken: att höjda ersättning­ar äts upp av höjda priser och avgifter. Givetvis spelar flera faktorer in och antalet besök kan öka över tid. Men det torde inte råda någon tvekan om att det i vilket fall som helst finns bättre ändamål för pengarna. Detsamma gäller regeringen­s 460 miljoner euro till “entimmestå­get”.

Vårdsektor­ns pågående underfinan­siering - som beror på kommunerna­s sätt att sköta vården, på regeringen­s försämring­ar och på försummels­er att reagera på förändrade omständigh­eter - får som vi ser hemska följder, med den katastrofa­la nedläggnin­gen av Lojo BB som det senaste exemplet.

Samlingspa­rtiet kan fortsätta skylla på förra regeringen eller börja axla ansvar och ta till långsiktig­t hållbara lösningar som opposition­en erbjuder. Senaste exemplet är SDP:s alternativ till plan för de offentliga finanserna som presentera­des i veckan.

Välfärdsom­rådena har sannerlige­n problem, problem som regeringen förvärrar istället för att lösa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland