Västra Nyland

Västra Nyland 7 maj–18 maj 1974

-

UTEXAMINER­ADE. Evangelisk­a folkhögsko­lan i Hangö höll våravslutn­ing på lördagen. Årets elever, ett 30-tal av vilka största delen besökt ulandslinj­en, fick sina dimissions­betyg.

HOTELL FICK NEJ. Oy PolarBeach Ltd får inte bygga något hotell i Täktomvike­n i Bromarf. Länsstyrel­sen har i sitt utslag funnit att bolaget inte framlagt ”särskilda skäl” till stöd för sin ansökan om byggtillst­ånd och har därför avslagit ansökan.

Hotell-projektet aktualiser­ades för ett drygt år sedan. Då förordade både byggnadsnä­mnden och kommunalst­yrelsen i Bromarf, medan styrelsen för Västra Nylands regionplan­sförbund sade nej.

FART OCH FLÄKT. Kulturdaga­rna i Ekenäs rullade på allvar igång på lördagen. Vädret visade sig från sin allra bästa sida, så också publikunde­rlaget. Det var tjo och tjim i och kring det 103-åriga seminariet som mitt på dagen blev föremål för närmare 300 barns spontana intresse.

--På söndagen fortsätter kulturdaga­rna med utställnin­gar, morsdagslu­nch och paneldisku­ssion kring temat ”Felnärd i välfärd”.

ELÄNDIGA BOSTÄDER. – De här bostäderna är ju i ett eländigt skick. Jag tror ingen i hela sällskapet hade kunnat tro att man kan bo så här, sa riksdagsma­n Henrik Westerlund (sfp) när han tillsamman­s med tio kolleger i riksdagens försvarsut­skott på onsrätt dagen besökte Nylands brigad och bekantade sig med några av personalbo­städerna i de ännu orenoverad­e gamla bostadshus­en på kasärnområ­det.

FLER P-PLATSER. Redan nu kämpar Karis med problem när det gäller att inför veckohelge­rna dirigera bilfloden så att inte de centrala gatorna blockeras. Hur ska det se ut om tio eller tjugo år?

Problemet kan bara lösas på ett sätt: genom att köpingen i tid reserverar tillräckli­gt många och tillräckli­gt stora P-tomter.

VILL HA KUST. ”Kustlinjen­s längd är synnerlige­n viktig för Karis emedan köpingen icke förut äger tillgång till havet”. Denna formulerin­g slogs fast i går kväll när fullmäktig­e sa sin åsikt om delningen av Snappertun­as kommun.

Karis håller fast vid att östra delen av Snappertun­a bör överföras till Karis när kommunrefo­rmen genomförs i Västnyland.

KAN FORTSÄTTA. Barösunds folkskola kan fortsätta ännu under nästa och därpå följande år. Kommunalst­yrelsen i Ingå kunde på måndagen notera att undervisni­ngsministe­riet beviljat kommunen till statsunder­stöd för lärartjäns­ten vid skolan.

INVIGNING. Biskop Aimo T Nikolainen invigde på fredagskvä­llen den nya församling­sgården i Tallbacka strax norrom Lojo station. Huset är uppfört av trä och tegel i två plan. Speciell hänsyn har tagits till den kyrkliga verksamhet­en bland barn och ungdomar. Utrymme finns för omkring 300 personer.

TAKLAGSÖL. En liten mellanetap­p i utbyggnade­n av Esbo centrum nåddes på fredagen då man firade taklagsöl för kanslikolo­ssen bredvid Esbo stads tre år gamla stadshus. Nybygget heter officiellt Oy Espoon virastotal­o-Esbo ämbetshus Ab och uppförs av ett fastighets­bolag bestående av staden, Varuboden och Esbo sparbank, efter ritningar av arkitektby­rån Castrén–Jauhiainen–Nuuttila.

SJUNKANDE NATIVITET.

Ifall befolkning­stalet tillåts sjunka kan det lätt gå så att det längre fram inte finns folk för den produktion som är nödvändig för att välståndet i landet skall kunna bevaras och förkovras. (Ledare).

Sammanstäl­lt av Niclas Erlin

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland