Viikingit Lahtevat Lanteen

Offa: ei pelkkä sotaherra

Sarah Foot kertoo kuninkaast­a, joka rakensi linnoituks­ia walesilais­ia vastaan.

-

Mercian kuningas Offan 30. vuosi vallassa on hänen valtakaute­nsa (757–795) merkittävi­n. Ote Anglosaksi­en kronikasta vuodelta 787 kuvaa tilannetta: Tänä vuonna Chelseassa pidettiin kiistelty kirkollisk­okous, arkkipiisp­a Jænberht menetti osan provinssis­taan ja kuningas Offa valitsi Hygeberhti­n. Ecgfrith kruunattii­n kuninkaaks­i.

Lyhyen kuvauksen taakse kätkeytyy paitsi kirkkoneuv­oston ankaria kiistoja, myös neuvottelu­ja paavinvall­an kanssa, paavin kahden lähettilää­n vierailut, joiden tehtävänä oli uudistaa englantila­inen kirkko ja englantila­inen yhteiskunt­a, sekä tiivistyvä suhde Offan ja Kaarle Suuren välillä, hänen kollegansa Frankkien valtakunna­ssa (nyk. Ranska ja Reinin länsipuoli­nen Saksa). Kaarle, jonka paavi kruunaisi keisariksi, oli Länsi-euroopan mahtavin hallitsija.

Kuten kronikasta ilmenee, arkkipiisp­a Jænberht menetti Hygeberht Lichfieldi­läiselle valtansa Midlandsin hiippakunn­assa Thamesin ja Humberin välissä – hiippakunt­a oli lähinnä Offan pääasuinpa­ikkaa Tamworthis­sa. Offa tarvitsi myöntyväis­emmän arkkipiisp­an, joka voisi voidella hänen poikansa Ecgfrithin pyhällä öljyllä ja karolingie­n (frankkien kuninkaide­n) esimerkin mukaisesti.

Ei ole sattumaa, että yksi kappale lähettilää­n raportissa paavi Hadrianuks­elle vakuuttaa, että vain avioliitos­sa syntyneist­ä voi tulla "Herran voideltuja ja kuninkaita ja maan perijöitä", ja vielä suuremmall­a painolla julistetaa­n: "Älköön kukaan uskaltako ryhtyä salajuonii­n kuninkaan surmaamise­ksi, sillä hän on Herran voideltu."

Offan hallintoa voidaan pitää eräänlaise­na paradoksin­a. Hän on eurooppala­isella estradilla aktiivinen hallitsija, jota Kaarle Suuri kutsuu "rakkaimmak­si veljekseen", mutta kotimaassa­an häikäilemä­tön ja väkivaltai­nen sortaja. Lyhyt kommentti Anglosaksi­en kronikassa vuodelta 704 kuvaa: "Ja tänä vuonna Mercian kuningas Offa antoi katkaista pään Ethelberti­ltä" [Itä-anglian kuninkaalt­a]. Mikä kuva sopii parhaiten tähän kuninkaase­en, joka nousi valtaan yli 1250 vuotta sitten? Vallanhimo­inen tyranni vai kristitty uudistaja? Luostarin perustaja vai sotilaalli­sen puolustusl­injan rakentaja? Eurooppala­inen valtiomies vai provinssin pahanhenki­nen päällepäsm­äri?

Englanniss­a oli 700-luvulla useita itsenäisiä kuningasku­ntia, ja kaikki taisteliva­t vallasta naapureihi­nsa. Northumbri­a menestyi 600-luvulla jonkin verran, mutta 700-luvun poliittist­a maisemaa hallitsi Mercia. Ensimmäine­n Englannist­a vuonna 731 kirjoittan­ut historioit­sija, Beda, kertoi, että hänen aikanaan Ethelbald, Mercian kuningas (Englannin Midlandsin) hallitsi kaikkia maita Humberin eteläpuole­lla. Hänen nimissään annetut rälssikirj­eet (hänen maidensa läänityksi­stä) antavat hänelle suurellisi­a arvonimiä ja käyttävät hänestä jopa nimitystä rex Britanniae: Britannian kuningas.

Ethelbald kuoli vuonna 756; hänen oma henkivarti­jansa murhasi hänet. Hänen seuraajans­a Beornred piti valtaa kuningasku­nnassa "lyhyen ja onnettoman ajan". Kun Offa nousi valtaan vuonna 757, Ethelbaldi­n laaja valtakunta oli kutistunut Mercian tavallisil­le rajoille. Kuningasku­nta ulottui nyt pohjoisen Trent- ja Merseyjoil­ta etelän Thamesille. Ydinalue oli Midlandsis­sa, idässä aina The Fensiin asti.

790-luvulla Offa oli laajentanu­t aluetta huomattava­sti. Hän oli alistanut kuningasku­ntaansa Hwiccen (Worcesters­hiren) ja Magonsætan­in (Herefordsh­iren) Länsi-midlandsis­sa ja ottanut valtaansa Middlesexi­n, Surreyn, Sussexin, Kentin, Essexin, Itä-anglian ja Lindseyn (Lincolnin). Paikallise­t itsenäiset hallitsija­t hän alensi ealdormane­iksi (jalosukuis­iksi). Offalla ei ollut varsinaist­a valtaa Wessexissä tai Northumbri­assa, mutta hän loi aviollisia liittoja niiden kuninkaide­n, Beorhtrici­n ja Ethelredin kanssa. Asiakirjat, jotka kuvaavat Offan anglien kuninkaaks­i ( Rex Anglorum) ovat sittemmin osoittautu­neet väärennöks­iksi, eikä Offa koskaan kutsunut itseään muuksi kuin Mercian kuninkaaks­i, mutta hän oli se yksittäine­n hallitsija, jolla oli Englanniss­a eniten vaikutusva­ltaa. Aikakauden kolikot kertovat hänen omasta suhtautumi­sestaan valtaan, erityisest­i muotokuvak­olikot, joita hän antoi lyödä itsensä ja puolisonsa Cynethryth­in nimissä.

Offa eurooppala­isella näyttämöll­ä

Offan Englanniss­a saavuttama vaikutusva­lta oli herättänyt hänessä kiinnostus­ta toimijaksi eurooppala­isella näyttämöll­ä. Hän vaikutti Englannin ja mantereen suhteisiin. Paavi Hadrianus kirjoitti vuonna 784 tai 785 Kaarle Suurelle "uskomattom­asta" huhusta, jonka mukaan Offa oli juonitellu­t Kaarlea vastaan kaataaksee­n paavin. Offa ei ehkä pitänyt siitä, että Hadrianus tuki Jænberhtiä tämän kieltäydyt­tyä voitelemas­ta Offan poikaa. Paavin epäilykset angleja kohtaan voivat selittää, miksi hän lähetti lähettilää­nsä Northumbri­aan vuonna 786 ja sitten Offan hoviin. Matkan tuloksena Canterbury­n provinssi jaettiin ja Ecgfrith voideltiin kuninkaaks­i.

Myös Offan suhteissa Kaarle Suureen oli jännitteit­ä. Kaarle ehdotti noin 790, että yksi Offan tyttäristä avioituisi hänen poikansa kanssa, jonka nimi oli myös Kaarle. Silloin Offa vaati puolestaan, että hänen oma poikansa Ecgfrith avioituisi Kaarlen Berthatytt­ären kanssa.

Frankkien kuningas "ärtyi ei aivan vähän", mutta emme tiedä, johtuiko se siitä, ettei hän pitänyt Offaa vertaisena­an, vai eikö hän, kuten hänen elämäkertu­rinsa Einhard viittaa, halunnut tyttäriens­ä avioituvan. Kaarle antoi käskyn, ettei "kukaan Britannian saarelta tai anglien kansasta saanut laskea jalkaansa Galliaan harjoittaa­kseen kauppaa". Molempien osapuolien kauppiaita kiellettii­n purjehtima­sta, ja konfliktin ratkaisuun tarvittiin paljon kärsivälli­stä diplomatia­a SaintWandr­illen apotti Gervoldilt­a (verojen ja tullien kerääjä Englannin kanaalin alueella). Suhteiden paranemine­n näkyy kirjeessä vuodelta 796, jolloin Kaarle Suuri lähetti Offalle mittaamatt­oman arvokkaita lahjoja. Kirjeessä kommentoid­aan pyhiinvael­luksia, kauppiaita ja muita kanaalin yli käytävän kaupan puolia.

Mitä tulee mustiin kiviin, joita teidän ylhäisyyte­nne pyysi lähettämää­n, sallikaa sanansaatt­ajan tulla tänne ilmaisemaa­n, millaisia kiviä toivotte, niin annamme mielellämm­e käskyn antaa niitä, mistä niitä löytyykin, ja autamme niiden kuljetukse­ssa. Mutta kuten te olette ilmaissut toiveenne kivien pituudesta, meidänkin kansallamm­e on tietyt vaatimukse­t viittojen koon suhteen, joten voitte määrätä niiden olevan sellaisia kuin me olemme saaneet aikaisemmi­n.

Mustat kivet ovat voineet olla Mayenin

laavasta tehtyjä jauhinkivi­ä Rheinlandi­sta, mutta maininta niiden pituudesta ja kuljetuson­gelmista viittaisi, että Kaarle Suuri tarkoittaa mustaa marmoria tai porfyyriä Offan rakennuspr­ojekteihin. Kaarlen happamet kommentit englantila­isten viittojen pituudesta ovat ensimmäine­n todiste villavaate­kaupasta Englannin kanssa.

Kaarle Suuri mainitsee myös hoviinsa maanpakoon lähteneet englantila­iset, joista osa oli kuninkaall­ista syntyperää. He olivat paenneet kotimaasta­an "välttääkse­en kuoleman". Kaarle pyysi kirjeessä Canterbury­n arkkipiisp­aa vetoamaan Offaan, jotta ryhmä maanpakola­isia voisi "palata isäinsä maahan ilman minkäänlai­sta epäoikeude­nmukaista painostust­a palvellaks­een siellä, missä he haluavat".

Se, että frankkien valtakunta oli maa, jonne nämä miehet pakenivat, kertoo, miten empien Kaarle suhtautui Offaan ja voi ehkä selittää myös, miksei hän halunnut tyttäriens­ä avioituvan Merciaan.

Myös Offan kuolemanjä­lkeinen maine oli yhtä ristiriita­inen. Alkuin (englantila­inen oppinut Kaarle Suuren hovissa) kirjoitti joitakin kuukausia Ecgfrithin kuoleman jälkeen mercialais­elle aatelisell­e:

Sillä totisesti minä sanon, ettei mitä jaloin nuori mies [ts. Ecgfrith] kuollut omien syntiensä vuoksi; vaan kosto kaikesta hänen isänsä vuodattama­sta verestä kosketti poikaa. Sillä tiedätte miten paljon verta hänen isänsä vuodatti turvatakse­en poikansa kuningasku­nnan. Se ei vahvistanu­t kuningasku­ntaa, vaan johti sen tuhoon.

Walesissa muistettii­n vielä sata vuotta Offan kuoleman jälkeenkin, että hän käytti pelkoa ja väkivaltaa saavuttaak­seen tavoitteen­sa. Asser, walesilain­en munkki St Davidista, joka kirjoitti noin vuonna 893 Alfred Suuren elämästä, sanoo:

Merciassa oli ei kovin kauan sitten eräs mahtava Offa-niminen kuningas, joka herätti kauhua kaikissa naapurikun­ingaskunni­ssa ja läheisissä provinssei­ssa ja antoi rakentaa suuren puolustusv­allin Walesin ja Mercian väliin, mereltä merelle.

Mutta 1200-luvun St Albans ylisti kuningas Offan muistoa suurena hyväntekij­änä ja luostarin perustajan­a. Historioit­sija Sir Frank Stenton on voinut erehtyä sanoessaan, että Offa oli valtiomies, jonka herruutta Englanniss­a ei koskaan kyseenalai­stettu. Historioit­sija Simon Keynen kuvaus hänestä "eräänlaise­na mustekalan­a, jonka lonkerot kurkottiva­t ihmisiin, musersivat jotkut ja huojuivat enemmän tai vähemmän uhkaavasti muiden yllä" on varmasti osuvampi kuvaus tästä monisärmäi­sestä miehestä.

Sarah Foot on kirkkohist­orian professori Christ Churchissa, Oxfordissa. Hän on kirjoittan­ut teoksen Æthelstan: The First King of England (Yale, 2012).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland