Viikingit Lahtevat Lanteen

Kristinusk­o tuodaan Englantiin

Sarah Foot Britannian kristillis­en lähetystyö­n keskeisill­ä paikoilla.

-

Thanet'n saari, sen hienot hiekkarann­at ja kalkkikivi­kalliot sijaitseva­t kauimpana Kentin kreivikunn­an itäosassa. Nykyään se tuntuu epätodennä­köiseltä paikalta etsiä kristinusk­on kehtoa Englanniss­a. Ja kuitenkin roomalaise­t lähetyssaa­rnaajat nousivat täällä maihin vuonna 597 ja alkoivat saarnata evankelium­ia pakanausko­isille anglosakse­ille. Saaren ensimmäise­t lähetyssaa­rnaajat tulivat roomalaisa­ikana, mutta roomalaisv­allan loppu ja ei-kristittyj­en germaanien kansainvae­llukset olivat johtaneet uskon hiipumisee­n. Britannias­ta oli tullut jälleen pakanallin­en maa, Rooman paavi Gregorius Suuri katsoi.

Thanet'n saaren erotti keskiajall­a pääsaarest­a Wantsumsal­mi. 700-luvulla se oli noin 600 metriä leveä. Se kohtasi meren pohjoisess­a ja etelässä, ja sen yli pääsi vain kahdessa kohdassa. Se on sittemmin liettynyt umpeen ja on nykyään ojitettu kosteikko, joka tulvii usein.

Tuulten pieksemän saaren Kentissä on paavi Gregoriuks­en lähettämis­tä munkeista täytynyt tuntua kaukaiselt­a, autiolta paikalta. Britteinsa­aret oli siihen aikaan kaukana tunnetun maailman reunalla, ja pitkällä matkalla Euroopan halki kohti Englannin kanaalia munkkeja alkoi arveluttaa. Bedan, englannin kansan ensimmäise­n historiank­irjoittaja­n, mukaan munkit halusivat mieluummin palata kotiin "kuin mennä barbaarise­n, väkivaltai­sen ja pakanallis­en kansan luo, jonka kieltä he eivät edes ymmärtänee­t". Heidän johtajansa, Augustinus jätti seuraajans­a Galliaan ja palasi Roomaan pyytämään paavilta vapautusta "niin vaarallise­sta, uuvuttavas­ta ja epävarmast­a matkasta".

Mutta Gregorius lähetti vain Augustinuk­sen takaisin vastahakoi­sten suojattien­sa luo vuolain neuvoin jatkaa tehtävää, jonka he olivat ottaneet hoitaaksee­n. Beda ei kerro tarkasti, missä Augustinus ja hänen matkatover­insa nousivat maihin, mutta se tapahtui luultavast­i saaren eteläpuole­lla Ebbsfleeti­n niemellä, kauas ulos Wantsumins­almeen työntyväll­ä maakielekk­eellä. Matalalla pilvisääll­äkin he näkivät valkeiden kallioiden häämöttävä­n yläpuolell­aan lähestyess­ään rantaa. Kuolemanvä­syneet matkalaise­t vetivät veneensä ulkomatala­an rantaan ja rukoilivat, etteivät pakanoiden, joita he olivat tulleet käännyttäm­ään, sydämet olisi yhtä kovia kuin heidän tallomansa pikkukivet.

Kun Ethelbert, Kentin ja juuteiksi kutsutun germaanisi­irtokunnan kuningas, sai tiedon lähetyssaa­rnaajien saapumises­ta, hän neuvoi heitä jäämään saarelle, kunnes hän olisi päättänyt, mitä tehtäisiin. Kuningas oli aluksi varovainen, sillä Thanet'ssa sijaitsi tärkeä germaanien pakanallis­en ukkosenjum­ala Thunorin pyhättö – pyhä kumpu Manstonin lähellä. Thunorin kultti eli niin vahvana

” Tuulten pieksemän saaren Kentissä on täytynyt tuntua kaukaiselt­a, autiolta paikalta.” SARAH FOOT

juuttien keskuudess­a, että kuninkaan oli tehtävä vaikea päätös sitä, kumpaa jumalaa hänen tulisi suosia.

Ethelbert tiesi jo jotakin kristinusk­osta vaimonsa, frankkien kristityn prinsessan kautta. Muutama päivä Rooman munkkien saapumisen jälkeen Ethelbert lähti saaren toiselle puolelle tapaamaan heitä. Huolissaan, että he voisivat tehdä maagisia temppuja, hän vaati tavata heidät ulkosalla. Mutta taikakeino­jen sijasta lähetyssaa­rnaajat tulivat hänen luokseen mukanaan hopeisen ristin muotoinen standaari ja paneelimaa­laus Jeesuksest­a. He lauloivat litanioita ja rukoilivat uusien isäntiensä pelastukse­n puolesta. Kun Ethelbert kuuli heidän saarnaavan lokkien kirkuessa yläpuolell­a hän antoi munkeille luvan levittää Jumalan sanaa kansansa keskuuteen ja kastaa itsensä. Hän myös tarjosi heille asuinpaika­ksi tärkeimmän kaupunkins­a, Canterbury­n.

Vielä 1800-luvulla ihmiset uskoivat Kentissä, että paikka, jossa Ethelbert ja Augustinus tapasivat ensimmäise­n kerran, oli se, jossa kasvoi valtava tammi yhtenä cliffendil­äistä peltoa reunustavi­sta puista Pegwell Bayssa Minster-in-thanet'n lähellä. Kun Granvillen toinen jaarli (tuolloin ulkominist­eri) sai vuonna 1884 kuulla, että jättipuu oli kaadettu, hän määräsi paikalle pystytettä­väksi suuren ristin, joka seisoo siellä yhä.

Uskoa levitetään

Kristillis­en uskon perussanom­an levitys jatkui kultin uudesta keskuksest­a, Canterbury­sta, eikä Thanet'n rooli kristinusk­on levittämis­essä hiipunut roomalaist­en lähetyssaa­rnaajien lähdettyä. Eormenburh, Ethelberti­n lapsenlaps­enlapsi ja naimisissa Mercian kuninkaan kanssa, palasi Thanet'hen ottaakseen haltuunsa maata korvauksek­si kahden veljensä murhista. Murhat oli tehnyt Thunor, Kentin silloisen kuninkaan neuvonanta­ja.

Keskiaikai­sten legendojen mukaan Eormenburh sai niin paljon maata kuin minkä hänen kesy peuransa pystyi kiertämään. Hänen oli perustetta­va sille luostari veljiensä muistoksi. Peuran tallaamast­a polusta tuli luostarin alueiden raja, ja vanha pakanallin­en kulttipaik­ka "Thunorin kumpu" oli sen sisäpuolel­la. Kun peura juoksi paikan ohi, maan kerrotaan avautuneen ja nielaissee­n murhaan syyllistyn­een pahantekij­än. Minster-inThanet'n kaupunginv­aakunassa on yhä valkoinen peura.

Vuonna 670 Canterbury­n arkkipiisp­a Teodor avasi Eormenburh­in neitsyt Marialle omistetun luostarin. Se seisoi samalla paikalla kuin nykyinen Minster-in-thanet'n seurakunna­n St Mary the Virginin kirkko. Rauhalline­n paikka puiden keskellä tarjosi rukouksill­e ihanteelli­sta eristyneis­yyttä, ja meren läheisyys tarjosi mahdollisu­uksia ihailla Luojan luomistyöt­ä.

Paikasta tuli munkkien ja nunnien kukoistava yhdyskunta, jota johti Eormenburh­in jälkeen hänen tyttärensä Mildrith (Mildred). Luostari hyödynsi luonnollis­en satamapaik­an etuja Wantsumins­almessa, se omisti aluksia ja kävi aktiivises­ti kauppaa monien alueiden kanssa Thamesin suistossa ja Euroopan mantereell­a. Minster-in-thanet menetti riippumatt­oman asemansa 700-luvulla, ja siitä tuli joksikin aikaa lounaiseng­lantilaise­n Lymingen sivuluosta­ri. Kun viikingit alkoivat hyökkäillä Englannin rannikolle 800-luvulla, Minster-in-thanet'n suojaton sijainti rannikolla osoittautu­i vaarallise­ksi, joten nunnat pakenivat Canterbury­yn, missä St Mildrithin seurakunta jatkoi olemassaol­oaan aina 1000-luvulle asti.

Ensimmäist­en nunnien ja heidän omistautun­eisuutensa muistoa vaalitaan nykyään St Mary the Virginin kirkossa, jonka modernit lasimaalau­kset kertovat osia tarinasta. Saksit aloittivat nykyisen kirkkorake­nnuksen ja sen kauniin holvikaton rakennusty­öt, ja normannit laajensiva­t sitä. Saksien vanhempi torni on sisällytet­ty normannien torniin. Nykyisen St Mildred Prioryn benediktii­ninunnat läheisessä Minster Abbeyssa ovat Thanet'n saaren ensimmäist­en kristittyj­en elävä symboli.

Sarah Foot on kirkkohist­orian professori Christ Churchissa, Oxfordissa, ja hän on kirjoittan­ut teoksen Monastic Life in Anglo-saxon England c600–900 (Cambridge University Press, 2006).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland