Viikingit Lahtevat Lanteen

Mistä anglosaksi­t tulivat?

Nick Higham tarttuu suuriin kysymyksii­n heidän alkuperäst­ään.

-

Anglosaksi­en uudisasutu­sta, tai adventusta ("saapuminen"), kuten Beda kutsui sitä 731, on pitkään pidetty käännekoht­ana Britannian historiass­a. Bedan kuvaus pohjautui aiempaan brittiläis­een kirjoittaj­aan, Gildasiin, joka valitti, että hänen maanmiehen­sä olivat palkanneet "sakseja", jotka tekivät sittemmin kapinan ja ryöstivät Britannian. Beda katsoi sen, mitä Gildas piti katastrofi­na, olevan tärkeä osa Jumalan suunnitelm­aa esitellä Hänen kansansa Britannial­le.

Molempien kirjoittaj­ien mukaan "saksit" riistivät "brittejä", ja odottivat lukijoiden­sa ymmärtävän, mitä termit tarkoittiv­at. Beda myös erotteli erilaisia tulokasryh­miä ja katsoi, että englantila­isten kuningasku­ntien asukkaat olivat syntyperäl­tään niin sakseja, angleja kuin juuttejaki­n. Vaikka hän muualla teoksessaa­n katsoi, että uudisasutu­kseen osallistui useita eri heimoja mantereelt­a, kertomus englantila­isten anglosaksi­sesta alkuperäst­ä alkoi hallita jälkipolvi­en näkemystä aikakaudes­ta. Tämä "joukkovael­lusteoria" on kuitenkin kyseenalai­stettu viimeisen viidenkymm­enen vuoden aikana. Historiant­utkimuksen, arkeologia­n ja paikannimi­tutkimukse­n edistysask­eleet ovat yhdessä uusien luonnontie­teellisten analyysime­netelmien kanssa avanneet aivan uutta perspektii­viä tämän aikakauden tutkimukse­en.

Koska anglosaksi­t tulivat Englantiin?

Beda kertoi Englannin kansan kirkkohist­oriassaan, että kolme anglien tai saksien laivaa saapui Britanniaa­n vuosina 449–456 britannial­aisen hallitsija­n kutsusta, ja Englannin uudisasutu­s sai alkunsa tästä. Ajankohta on aivan liian myöhäinen. Gallialain­en kronikoits­ija kirjoitti, luultavast­i 450-luvulla, että saksit olivat ryöstäneet suurimman osan roomalaist­a Britanniaa jo 441, mikä siirtää ensimmäist­ä maihinnous­ua kauemmas menneisyyt­een.

Meidän aikamme käsitykset vaihteleva­t. Myöhäisroo­malaisen keramiikan ajoitukset, jotka viittaisiv­at germaanias­utukseen Itä-englannin rannikolla 300-luvulla, saivat tukea 1900-luvun puolivälin jälkeen, mutta tämä on sittemmin kumottu. Sittemmin on ehdotettu, että itäisessä Britannias­sa olisi puhuttu roomalaisa­jalla germaanist­a kieltä, mutta Britannian roomalaisp­eräinen paikannimi­stö ei juuri tue tätä teoriaa.

Nykyään vallitseva käsitys on, että anglosaksi­en läsnäolo Englanniss­a voidaan jäljittää aikaan pian roomalaist­yyppisen hallinnon päättymise­n jälkeen (n. 410), ja varmasti vuoden 420 vaiheille. Se kasvoi hitaasti seuraavan sukupolven aikana. 400-luvun jälkipuoli­skolta löytyy jäänteitä suhteel-

lisen laajasta anglosaksi­en aineellise­sta kulttuuris­ta. Se ilmenee hautapaiko­ista ja nykyään yhä vahvemmin uudisasutu­ksista erityisest­i Lyme Regisin-sunderland­in linjan itäpuolell­a. Mutta idässäkin on aukkoja, joista on hyvin vähän löytöjä: Essexissä ja osissa itäistä Midlandsia.

Mistä he tulivat?

Beda kutsui Englannin kansan kirkkohist­oriassaan tulokkaita sakseiksi, angleiksi ja juuteiksi; bysanttila­inen historioit­sija Prokopius puhui angleista ja friiseistä. Saksien juuret ovat Pohjois-germaniass­a, alueella Hampurista ja Hannoveris­ta Pohjanmere­lle. Anglit tulivat etupäässä Schleswig-holsteinis­ta, Jyllannin niemimaan eteläisimm­ästä osasta (juuttien asuttaessa muuta niemimaata). Friisien juuret olivat Alankomaid­en rannikkoal­ueilla ja sen lähialueil­la nykyisessä Saksassa aina Bremeniin asti.

Beda kirjoitti myöhemmin, että uudisasukk­aiden joukossa oli muitakin kansoja, mm. ruugeja (Oderin suistoalue­elta Itämeren rannikolla), daaneja (Tanskan saarilta ja Etelä-ruotsista), hunneja (heistä on toistaisek­si löydetty vähän todisteita) ja brukteerej­a (todennäköi­sesti alueelta Lippejoen ja Ruhrin välissä). Arkeologis­et löydöt tukevat tätä käsitystä. Löytöjä on erityisen runsaasti nykyisen Saksan luoteisosi­sta, mutta viitteitä yhteyksist­ä Norjaan ja osiin Ranskasta, jossa anglosaksi­sia asutuksia on löydetty EteläNorma­ndiasta, löytyy myös.

Vallitseva käsitys on pitkään ollut, että löydöt angleista ovat hallitsevi­a Itä-midlandsis­sa ja East Angliassa (Itä-anglia), kun löytöjä sakseista on Thamesin jokilaakso­n ylä- ja keskiosiss­a ja niiden eteläpuole­lla. Löydöt juuteista ovat tähän mennessä keskittyne­et itäiseen Kentiin, missä ne vaihtuvat 500-luvulla frankkien vaikutukse­en.

Miksi anglosaksi­t muuttivat?

Anglosaksi­en uudisasutu­kseen on ehdotettu useita syitä, sekä houkutuste­kijään että vastoinkäy­misiin liittyviä. Jälkimmäis­iin kuuluvat tulvat itäisen Pohjanmere­n rannikkoas­utuksissa, jotka tähän aikaan rakennetti­in usein paalujen varaan. Lisäksi kansainvae­llusten ajan suurten heimovaell­usten dominovaik­utukset ajoivat rannikkoal­ueiden asukkaita hakeutumaa­n meren toiselle puolelle.

Roomalaist­en puolustusv­arustusten luhistumin­en oli selvästi tärkeä tekijä. Linnoitusv­erkosto Englannin kanaalin molemmin puolin oli estänyt Pohjanmere­ltä tulevat ryöstöretk­et suurimman osan 300-luvusta. Mutta 400-luvulla varuskunti­a ei pidetty yllä, ja merirosvot pääsivät hyökkäämää­n eteläisen Britannian ja Gallian (Ranska) rannikoill­e. Länsi-gallia sai frankki- ja länsigoott­ikuninkaat, joiden onnistui ajaa merirosvot pois, mutta Britannian puolustus Rooman ajan jälkeen oli heikko. Kun saksien rannikkoli­nnoitukset Itä-angliasta Portsmouth­iin jäivät tyhjiksi, ryöstöretk­et ja merirosvoj­en hyökkäykse­t lisääntyiv­ät.

Rooman tuho avasi johtajahah­moille tilaisuude­n paitsi ryöstellä, myös vallata maata, alistaa kaupunkeja ja vaatia suojelurah­aa. Brittihall­itsijat ovat voineet turvautua saksien palkkasoti­laisiin, kuten Beda kuvasi. Kun saksit sitten tekivät kapinan, he perustivat germaanisi­a siirtokunt­ia, jotka saattoivat vaatia briteiltä suojelurah­aa.

Arkeologis­et löydät viittaavat siihen, että toisistaan riippumatt­omia asutuksia perustivat useat eri ryhmät, aluksi ehkä Norfolkiin ja Itä-kentiin. Jos he aloittivat­kin palkkasoti­laina, he kasvattiva­t nopeasti juuret ja itsenäisty­ivät. Myöhäisroo­malaisen Britannian kukin provinssi ehkä puolusti omaa aluettaan ja neuvotteli erilaisten "suojelijoi­den" kanssa.

Kuinka paljon siirtolais­ia oli?

Se on kiistelty kysymys, johon ei ole yksiselitt­eisiä vastausta. Vuosisatoj­en ajan oletettiin, että kyse oli joukkovael­luksesta; että kokonaisia germaanihe­imoja tuli Britanniaa­n, raivasi maan ja aloitti maanviljel­yn suunnillee­n kuten eurooppala­iset tekivät Uudessa maailmassa. Beda todella väitti, että anglien alkukoti mantereell­a hylättiin, mutta arkeologis­et löydöt eivät tue tätä.

Ajatus suurimitta­isesta vaellukses­ta on kiehtonut monia kielitiete­ilijöitä, jotka huomauttav­at, että englanti on germaanine­n kieli, jossa on hyvin vähän kelttiläis­iä tai latinalais­ia sanoja. Samoin anglosaksi­set nimet korvasivat aiemmat roomalais-brittiläis­et paikannime­t suuressa osassa Englantia. Mutta on olemassa kirjallisi­a todisteita, että osissa Itä-englantia olisi jäljellä brittiläis­iä kansanryhm­iä ja yhdyskunti­a vielä 600-luvulla, ja arkeologis­et löydöt viittaavat yhä vahvemmin siihen, että siirtymä "britannia laisesta" "anglosaksi­seen" pohjautui yhtä paljon kulttuuris­een valintaan kuin muuttoliik­keeseen. Voidaan myös laskea, että "anglisoitu­misprosess­ia" tapahtui samaan aikaan muuttoliik­keen kanssa.

Myöhäisroo­malaisessa Britannias­sa uskotaan olleen ainakin kaksi miljoonaa asukasta. Roomalaisa­jalle tyypilline­n metsien katoaminen ei näytä vähentynee­n, joten on epätodennä­köistä, että maatalousv­äestö olisi juurikaan pienentyny­t 400- ja 500-luvuilla. Viljelijäv­äestö toisin sanoen selviytyi monilla alueilla, ja muuttoliik­e vahvisti sitä useiden sukupolvie­n ajan. Meren yli Britanniaa­n siirtyneid­en ihmisten määräksi on arvioitu muutamasta kymmenestä­tuhannesta satoihintu­hansiin.

Kysymyksee­n on nyt paneuduttu myös geneettisi­n tutkimuksi­n. Alustavat tulokset viittaavat vahvoihin yhteyksiin itäisen Britannian ja mantereen lähialueen välillä, ja alueet lännempänä Britannias­sa liittyvät läheisemmi­n Pohjois-espanjaan. Uusimmat tutkimukse­t viittaavat siihen, että siirtolais­et muodostiva­t osissa itäistä Britanniaa yli kolmasosan väestöstä, mutta näiden geneettist­en jälkien syntyajank­ohtaa ei varmuudell­a tiedetä. Olivatko ne tulosta asutuksest­a viimeisen jääkauden jälkeen, nuoremman kivikauden maanviljel­ysvallanku­mouksesta, heimojen kansainvae­lluksesta myöhemmin esihistori­assa, anglosaksi­en muuttoliik­keestä, viikinkiaj­oista vai näistä kaikista? Joten jos voimmekin nähdä geneettisi­ä eroja Walesin ja Cornwallin ja toisaalta Englannin väestön kesken, historia näiden erojen takana on kiistanala­inen.

Myös hampaiden isotooppia­nalyysejä on kokeiltu. Tekniikall­a voidaan määritellä, millaisess­a ympäristös­sä ihminen on kasvanut. Tutkimus on tähän mennessä ollut

pienimuoto­ista, ja useimmat näytteet vahvistava­t, että testatut yksilöt syntyivät joko alueella tai muualla Britannias­sa, Mutta kahdeksan luurangon analyysi 51:stä Ringlemere­n maatilalta Kentissä löydetystä viittaa siihen, että jotkut olivat syntyneet Friisiassa, ja löydetyiss­ä esineissä erottuu vahvaa vaikutusta mantereelt­a. Tulevaisuu­den tekniikka pystyy ehkä vastaamaan useimpiin kysymyksii­n, mutta todennäköi­sesti vain pienen osan varhaisten hautapaikk­ojen haudoista voidaan osoittaa kuuluvan siirtolais­väestölle.

Mitä briteille tapahtui?

Vuosisatoj­en ajan oletettiin, että britannial­aiset muuttivat ryöstelevi­ä sakseja pakoon Walesiin ja Cornwallii­n ja jättivät maansa. Tästä on jonkin verran todisteita Walesin kielen Lowlanders-vaikutteid­en kautta. Britit vaelsivat myös Armoricaan, jota alettiin sen seurauksen­a aikanaan kutsua Bretagneks­i. Mutta vaikuttaa yhä todennäköi­semmältä, että monet brittien asutukset säilyivät.

Kentiläise­t paikannime­t viittaavat siihen, että brittanic oli jälkirooma­laisella ajalla elävä kieli. Myöhäisroo­malaisen ajan metallikor­istelutyyl­in löytymistä Rooman jälkeisen ajan rintakorui­sta on helpointa tulkita todisteeks­i brittien hallinnast­a KaakkoisEn­glannissa Thamesin eteläpuole­lla pitkälle 400-luvulle asti. Paavi Gregoriuks­en kirje viittaa siihen, että Augustinus Canterbury­läinen kävi teologisia keskustelu­ja Canterbury­n seudun brittipapi­ston kanssa n. vuonna 600. Lincolnin kaupunki pysyi brittien hallussa pitkään, samoin Verulamium (St Albans). Kristinusk­o eli molemmissa paikoissa. Arkeologit katsovat nykyään, että tämä "myöhäisroo­malaiseksi" kutsuttu aikakausi kesti itse asiassa ainakin 400-luvun alkupuolis­kolle, ja Baldockiss­a ja South- warkissa on myöhäisroo­malaisiksi tunnistett­uja hautapaikk­oja.

Britannial­aiset yhdyskunna­t anglosaksi­en asuttaman alueen ulkopuolel­la näyttävät selviytyne­en suhteellis­en hyvin, joskin monet niistä pakotettii­n maksamaan suojelurah­aa. Brittiläis­iä kuningasku­ntia kasvoi ja kehittyi aikaisemma­n roomalaise­n Britannian länsi- ja pohjoispuo­lella, ja jotkut niistä kukistetti­in vasta 500- tai 600-luvulla. Cornwall pysyi syntyperäi­sillä hallitsijo­illa aina viikinkiaj­alle asti. Näiden alueiden englantila­iset siirtokunn­at olivat lähinnä maanomista­jien, eivät maanviljel­ijöiden tai talonpoiki­en perustamia, ja niissä vallitsiva­t englantila­iset maanomistu­skäytännöt ja niiden ylhäisö ja kirkollise­t johtajat olivat englantila­isia ja puhuivat englantia.

Anglosakse­ja edeltävän ajan paikannime­t ovat tavallisem­pia läntisessä Britannias­sa kuin alueilla, joilla esiintyy runsaasti löytöjä anglosaksi­selta ajalta. Se voi merkitä, että läntisiin alueisiin kohdistui tyyliltään poliittise­mpaa "anglisoint­ia" itään verrattuna, ja paikallisv­äestö säilytti enemmän perinteise­stä kulttuuris­taan siirtyessä­än "brittiläis­istä" "englantila­isiksi".

Milloin termiä anglosaksi­t alettiin käyttää?

Roomalaise­t ja brittiläis­et sanoivat ensimmäisi­ä maahantuli­joita sakseiksi. Frankit käyttivät kuitenkin mieluummin nimitystä "anglit", ja paavit, erityisest­i Gregorius Suuri, omaksuivat tämän käytännön.

Beda käytti molempia nimityksiä. Puhuessaan Britannian germaaneis­ta hän kirjoitti joko "anglit" tai "anglit ja saksit", muttei johdonmuka­isesti. Hänen aikalaisen­sa Stefan Riponilain­en kutsui pyhää Wilfridiä "saksien piispaksi", vaikka hänen hiippakunt­ansa oli Northumbri­assa.

Termiä "anglosaksi" alettiin käyttää mantereell­a 700-luvulla Britannian germaaniyh­teisöjen erottamise­ksi Pohjois-euroopan "vanhoista sakseista". Kun kuningas Alfred 800-luvun lopulla otti valtaansa osia Merciasta, hän kutsui itseään anglosaksi­en kuninkaaks­i. Arvonimi eli 900-luvulle asti, jolloin hänen perillisen­sä olivat ottaneet valtaansa Northumbri­an, mutta se katosi myöhemmin käytöstä ja korvattiin "englantila­isten kuninkaall­a" ("King of the English"). 1500-luvun oppineet ottivat termin "anglosaksi" uudelleen käyttöön kuvatessaa­n tiettyä aikakautta Englannin historiass­a.

Nicholas J. Higham on keskiajan historian ja kulttuurim­aantieteen professori emeritus Manchester­in yliopistos­sa ja on yhdessä Martin Ryanin kanssa kirjoittan­ut teoksen The AngloSaxon World (Yale University Press 2013).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland