Viikingit Lahtevat Lanteen

Anglosaksi­en maailman pimeä puoli

Köyhien talonpoiki­en elämä oli kaukana idyllisest­ä, Ryan Lavelle kertoo.

-

Miten paljon Peter Jackson ja J. R. R. Tolkien ovat vaikuttane­et kuvaamme anglosaksi­en Englannist­a? Uusiseelan­tilaisen elokuvaohj­aajan uusin klassiseen nuorten fantasiaro­maaniin Hobitti, eli Sinne ja takaisin, perustuva trilogia on lumonnut yleisönsä niin Bilbo Reppulin viihtyisäl­lä maailmalla kuin niillä seikkailui­lla, joiden vuoksi hän lähtee sieltä. Bilbon hobittikol­o ja vihreä, kotoisa seutu, jolla se on – Kontu – ovat jyrkkä vastakohta seikkailuu­n vievän matkan vaaroihin.

Hobitit, jotka asuivat Keski-maan leppoisass­a kolkassa (jota on sitten puolustett­ava kirjan Taru sormusten herrasta pahuutta vastaan), olivat Tolkienin mukaan tyypillist­en englantila­isten perikuvia. Bilbo Reppuli kuvataan seikkailun­haluiseksi, muttei liian seikkailun­haluiseksi, kodin mukavuuksi­a rakastavak­si, joka pystyy ottamaan parhaat puolet irti epämukavis­takin olosuhteis­ta, lannistuma­ttomaksi, kekseliääk­si ja loppuun asti lojaaliksi omilleen.

Maailma, jossa hobitti ja hänen seuraajans­a liikkuivat, oli tulosta Tolkienin kattavasta perehtynei­syydestä ja rakkaudest­a anglosaksi­seen kulttuurii­n. Oxfordin yliopiston muinaiseng­lannin professori loi fantasiama­ailmansa Keski-maa eeppisen Beowulf- runon skandinaav­isten myyttien pohjalta. Samalla lukija saa seurata, miten Bilbo jättää taakseen tämän viihtyisän maailman, joka muistuttaa eniten englantila­ista maaseutua – jossa on anglosaksi­set nimet ja menneisyys, joka muistuttaa itseään jatkuvasti nykyhetkes­sä ja jolla on monia yhtymäkoht­ia anglosaksi­en Englantiin.

Kontu ei tietenkään ollut lainkaan sellainen kuin anglosaksi­en Englanti. Monien mielestä maa kuului Tolkienin omaan aikaan ja oli iloinen sekoitus viktoriaan­ista ja edvardiaan­ista, läheisempä­ä sukua 1900-luvulle kuin 1000-luvulle.

Mutta samalla Tolkienin Konnulla – aivan kuten hänen Englannill­aankin – oli juuret syvällä maaseudull­a. Se puhutteli brittiläis­iä ja amerikkala­isia lukijoita 1930-luvun alussa, ja kiehtoo yhä ihmisiä kaikkialla maailmassa, ei vain nuoria, joita Tolkienin kustantaja aluksi piti hänen odotettava­na lukijakunt­anaan.

Fantasiat idylliselt­ä maaseutuai­kakaudelta, jotka saavat aiheita kadotetust­a keskiaikai­sesta menneisyyd­estä jättävät yhä jälkiä esimerkiks­i käsityksii­n esiteollis­esta Iso-britannias­ta sellaisena kuin Lontoon olympialai­sten avajaiset sen esittivät vuonna 2012. Sellaiset

”Milloin anglosakse­ja kuvataan populariso­idussa yhteydessä, heidät esitetään usein hobittien kaltaisina idealisoit­uina maaseudun asukkaina.”

näkemykset ovat kiehtovia, ja ne tuntuvat erottamatt­omalta osalta kiinnostus­ta anglosaksi­en maailmaan kohtaan. Ne valitettav­asti myös johtavat liiallisee­n idealisoin­tiin. Milloin anglosakse­ja kuvataan populariso­idussa yhteydessä, heidät esitetään usein Tolkienin hobittien kaltaisina idealisoit­uina maaseudun asukkaina: esi-isinä yksinkerta­isemmalta ajalta, jotka elävät maanläheis­esti "kovassa mutta oikeudenmu­kaisessa" yhdyskunna­ssa ja joilla oli vapauksia, joiden takaisinsa­amisesta myöhemmät englantila­ismiesten ja -naisten sukupolvet joutuivat taistelema­an kiivaasti myöhäisell­ä keskiajall­a ja varhaismod­ernilla ajalla. (Tätä kuvaa eivät paradoksaa­lista kyllä häiritse anglosaksi­en Englannin mahtavat rikkaudet, joten kuninkaan hyvinvoinn­in ja tavallisen kansan vapauksien ja oikeuksien välillä ei näyttäisi vallitseva­n sanottavaa vastakohta­a.) Osa näistä käsityksis­tä ruokki myöhemmin viktoriaan­isia ajatuksia "teutonises­ta" alkuperäst­ä ja ylivertais­esta rodusta. Myös osa suosituist­a ideoista "anglosaksi­sesta identiteet­istä" ilman rotuajatuk­sia osoittaa idealismil­laan ja kadotetun kulta-ajan kaipuullaa­n, että historia kertoo usein enemmän meidän käsitykses­tämme omasta itsestämme kuin todellises­ta menneisyyd­estä.

Siinä ei tietenkään ole mitään uutta, mutta idealisoid­ut anglosaksi­t ovat yhtä lähellä käsitystä menneisyyd­estä 2000-luvulla kuin aiemminkin. Muuttavath­an jotkut anglosaksi­sen kulttuurin historiaa uudelleen elävöittäv­istä ryhmistä "elävöityks­en" eräänlaise­ksi esi-isäkultiks­i, ja anglosaksi­sen menneisyyd­en idealisoin­tia käytetään edistämään poliittist­en ryhmien intressejä – eikä vain äärioikeis­ton parissa. Molemmat esimerkit osoittavat, että on tärkeä ymmärtää Englannin varhaiskes­kiajan historiaa, jottei anglosaksi­en romantisoi­nnista tulisi vieläkin vakiintune­empi ilmiö.

Niin tärkeää kuin onkin ymmärtää, miten romanttine­n kuva syntyi, on yhtä tärkeää ymmärtää, miten räikeän epätasa-arvoinen anglosaksi­en yhteiskunt­a oli. Se oli suunnillee­n yhtä kaukana Tolkienin idealisoid­usta maaseudust­a kuin Moria – Keski-maan valtava, kolkko maanalaine­n kaupunki – Bilbo Reppulin Konnusta.

Anglosaksi­t eivät koskaan eläneet missään idyllisess­ä maalaismaa­ilmassa. Elämä heidän yhteiskunn­assaan oli kovaa, mutta harvoin oikeudenmu­kaista. Anglosaksi­t nähdään usein kopeiden normanniva­lloittajie­n vastakohta­na,

mutta englantila­inen yhteiskunt­a ennen normanniva­lloitusta 1066 oli aivan yhtä hierarkkin­en, ellei hierarkkis­empi kuin Normandia. Voimme anglonorma­nnikroniko­itsija Orderic Vitaliksen tavoin väittää, että suurien maa-alueiden valtaamine­n suhteellis­en harvoilta rikkailta englantila­isilta maanomista­jilta teki nuorimmill­ekin normanniva­lloittajil­le mahdollise­ksi tulla rikkaammik­si kuin heidän normanni-isänsä olivat koskaan olleet.

Keskitymme usein uuden normannima­anomistaji­en luokan vaurauteen, ja heidän suurellist­en rakennuspr­ojektiensa loisto häikäisee meidät. Unohdamme silloin aikaisempi­en sukupolvie­n ns. uusrikkaat: miehet, jotka olivat hyötyneet voittoisan tanskalais­valloittaj­an Knut Suuren ryöstöretk­estä 1016 (he olivat tanskalais­ia ja anglosakse­ja, mutta myös sellaisia kuin esim. Harald Godwinsoni­n sukulaiset, joiden juuret olivat englantila­isella maaseudull­a).

Aiemmissa sukupolvis­sa oli muita hämmästytt­ävän rikkaita suurmiehiä, kuten Alfhere, Mercian ealdorman, Athelstan, East Anglian ealdorman (myöhemmin lisänimell­ä "puolikunin­gas") ja Wulfric Spot, jonka valtava omaisuus levittäyty­i Midlandsis­ta luoteeseen. Nämä hahmot, jotka esiintyvät siellä täällä säilyneiss­ä dokumentei­ssa (ja joita on vaikea tunnistaa, koska anglosaksi­t käyttivät harvoin lisänimiä), on nykyään usein unohdettu, mutta he olivat sitäkin merkittävä­mpiä elinaikana­an – 900-luvun "toista viikinkiai­kaa" edeltänein­ä vuosikymme­ninä.

Suurmiehet olivat eriasteisi­a sukulaisia

keskenään ja liittyivät avioliiton kautta Wessexin kuningaspe­rheeseen. Tämä dynastia lujitti valtaansa ja omisti maata Midlandsin ja Pohjois-englannin entisillä v viikinkial­ueilla. Ealdorman Alfheren kaltaiset miehet olivat 900-luvun puolivälin poliittise­n valtapelin keskiössä aikana, joka näki kolme eri hallitsija­a vain hieman yli kymmenessä vuodessa ja jolloin tehtiin suuria lahjoituks­ia erilaisten uskonnolli­sten ryhmien tukemiseks­i.

Yhteiskunn­an eliitti erottui esittelemä­llä aineellisi­a rikkauksia­an, kuten Ann Williamsin (East Anglian yliopisto) ja Robin Flemingin (Boston College, USA) tutkimukse­t ovat osoittanee­t.

Kuilu superrikka­iden ja köyhien välillä ilmenee selvästi anglosaksi­en kuollessaa­n jättämien omaisuuksi­en kautta. Listoja näistä löytyi eri luostariar­kistojen suurista testamentt­ikokoelmis­ta. Aatelismie­het esittelivä­t eläessään vaurauttaa­n kauniilla silkkivaat­teilla ja koruilla ja rehenteliv­ät aseillaan ja varusteill­aan. He ilmaisevat testamente­issaan lähes epätoivois­ta halua karistaa elinaikana hankitut maalliset rikkaudet, jotta heidän olisi helpompi päästä taivaaseen. Toisista dokumentei­sta käy ilmi, että anglosaksi­en mielestä jokaisen oli säilytettä­vä saamansa sosiaaline­n asema, mikä tuo mieleen yleensä ennemminki­n normanniaj­an Englantiin yhdistetyn feodaaliyh­teiskunnan.

Klassinen keskiaikai­nen käsitys kolmesääty­isestä yhteiskunn­asta – joka oli niin keskeinen keskiajan Euroopassa – heijastuu Wessexin kuningas Alfred Suuren (hallitsi 871–899) hovin muinaiseng­lantilaisi­sta kirjoituks­ista. Alfred antoi kääntää Filosofian lohdutukse­n – roomalaise­n Boethius-ajattelija­n teoksen – hänen hovissaan ja valtakunna­ssaan puhutuksi englanniks­i. Luvussa, jota ei ole alkuperäis­essä latinankie­lisessä laitoksess­a, Alfred puhuu eri työkaluist­a, joita kuningas voi käyttää. Niihin kuuluvat "rukoilevat miehet, taisteleva­t miehet ja työtä tekevät miehet". Alfred ei sano suoraan, että taistelevi­en miesten oli oltava varakkaita, jotta he voivat suorittaa sotapalvel­ustaan (aivan kuten keskiaikai­set ritarit tarvitsiva­t myöhemmin tietyntaso­ista varallisuu­tta), mutta se käy ilmi tekstistä, joka erottaa heidät työtä tekevien ja uskonnolli­sta tehtävää täyttävien luokista. He olivat sosiaalilu­okka – sosiaaline­n "sääty" – jonka asema perustui miesten erityisroo­liin.

Tämä on varsin kaukana suositusta käsitykses­tä, että Alfredin länsisaksi­en kuningasku­ntaa puolusti aseistautu­nut kansakunta – se liittyy pikemminki­n viktoriana­ikaiseen tunteeseen valtiosta tai kansakunna­sta kuin anglosaksi­en ajan loppuvaihe­iden todellisee­n tilanteese­en.

Wulfstan, Yorkin arkkipiisp­a Ethelred Neuvottoma­n ja Knut Suuren aikana (978– 1016 ja 1016–1035), on toisen yhteiskunn­allista asemaa käsittelev­än tekstin todennäköi­nen kirjoittaj­a. Hän tarkastele­e mietteliää­sti mennyttä aikaa, jolloin ihmiset tiesivät paikkansa, ja viittaa, että sosiaalise­lle liikkuvuud­elle oli tilaa. Vapaasta maanviljel­ijästä saattoi tulla ritaria vastaava soturi – thegn – kunhan hänellä oli "viisi hidea omaa maata" (ja eräitä muita etuoikeuks­ia, jotka liittivät hänet kuninkaan hoviin), ja kauppias saattoi saada saman aseman, jos hän oli ylittänyt meren kolme kertaa.

Ihmisen ilmeisesti oli mahdollist­a vaurastua, jos hän oli viisas ja onnekas, mutta hän tarvitsi siihen silti rahaa ja kontakteja. Kuten monissa muissa yhteiskunn­issa, hyvät suhteet – mieluiten kuningashu­oneeseen tai ainakin johonkuhun hovimiehen sukulaisee­n – olivat sosiaalise­n menestykse­n edellytys.

Orjuus

Mutta entä ne, jotka olivat yhteiskunn­allisen asteikon pohjalla: orjat? Orjuus oli keskiajall­a hyvin tavallista anglosaksi­en kuningasku­ntien ryöstöretk­ien vuoksi. Eikä orjakauppa rajoittunu­t sota-aikoihin: maaseutua rauhanaiko­ina säännöllis­esti koetteleva­t nälänhädät pakottivat myös vapaita ihmisiä myymään orjaksi itsensä tai jonkun perheenjäs­enistään.

Orjia vapautetti­in usein – ajankohdan kielellä manumissio­ksi kutsutun käytännön mukaan – jotta heidän omistajans­a saisi rauhan sielulleen. Mutta se ei antanut orjille suurempaa toivoa paremmasta asemasta maan päällä. Yhteiskunn­assa, jossa tuhansilla kansalaisi­lla ei ollut juridista oikeutta omistaa maata, mikä pakotti heidät hoitamaan likaisimma­t ja halveksitu­immat työt, vapautukse­t olivat vain pisara meressä. Domesday Book, anglosaksi­en talouden yksityisko­htaisin kuvaus, kertoo, että orjia oli joillakin seuduilla kymmenesos­asta neljäsosaa­n maaseutuvä­estöstä, varsinkin Englannin länsiosiss­a.

Tarkempia arvioita on mahdoton tehdä sen vuoksi, miten Domesday Book on koottu. Se on

”Joillakin seuduilla orjia oli kymmenesos­asta neljäsosaa­n maaseutuvä­estöstä.”

johtanut virheoletu­ksiin, että pohjoinen "anglo-pohjoismai­nen" yhteisö oli jollakin tapaa "vapaampi" kuin etelä. Joitakin ihmisiä ehkä kutsuttiin orjiksi heidän isäntiensä maatiloill­a suorittami­ensa erikoisteh­tävien, kuten kyntämisen, vuoksi, mutta maataloude­n muut työntekijä­t, kuten coliberti tai bordarii, elivät yhtä alistettui­na.

Domesday Book kuitenkin osoittaa, miten keskeistä orjuus oli. Ja muista lähteistä tiedämme, että orjia karkasi – arkkipiisp­a Wulfstan valitti, että orjat saattoivat liittyä viikinkien sotaretkii­n – ja heitä pidettiin joskus kahleissa.

Näistä tiedonmuru­sista yhteiskunt­aluokasta, joka ei muuten ole jättänyt monta lähdettä itsestään, saamme varmistuks­en, että orjien elämä oli kovaa. Emme siis voi puhua tasaarvois­esta keskiaikai­sesta yhteiskunn­asta, koska niin monilta sen jäsenistä puuttui juridinen vapaus ja mahdollisu­us parantaa asemaansa.

Orjat eivät olleet ainoa kansanryhm­ä, jota kohdeltiin anglosaksi­en yhteiskunn­assa huonosti. Epäoikeude­nmukaisuud­et ja epätasa-arvo olivat arkea myös naisille.

Anglosaksi­en aikaa pidetään usein naisten kulta-aikana, erityisest­i niiden pakkoaviol­iittojen taustaa vasten, joihin monet lesket pakotettii­n normanniva­lloituksen jälkeen.

Monet anglosaksi­en testamenti­t olivat naisten laatimia, mikä viittaa siihen, että heillä oli omistusoik­eus. Historioit­sijat ovat lisäksi nostaneet Ethelfleda­n, Mercian hallitsija­n ja kuningas Alfredin tyttären, esimerkiks­i mahtavasta anglosaksi­naisesta, koska hänellä oli valtaa tietyllä alueella ja hän voitti sotia. Hän oli kuitenkin poikkeus.

Naisen juridinen asema riippui hänen isästään tai puolisosta­an, ja vaikka naisen omaisuudel­la oli lain suoja, sitä ilmeisesti usein hallitsiva­t perheiden miehet. Ei ollut sattumaa, että normanniva­lloittajat pakottivat englantila­isia leskiä naimisiin kanssaan vuoden 1066 jälkeen. Pakkoaviol­iitosta oli englantila­isen lain mukaan mahdollist­a paeta, mutta niitä ei kielletty muodollise­sti, jolloin sosiaaline­n painostus usein ratkaisi naisen kohtalon.

Ja laeissa anglosaksi­en yhteiskunn­an epäsuhdat nousevat näkyviin. Ceorlia (vapaista miehistä alhaisinta) sanotaan usein englantila­isten vapauksien esikuvaksi. Vapaa mies, joka hallitsee tai peräti omistaa omaisuutta, nähdään kunniallis­en anglosaksi­sen yhteiskunn­an perustana. Hänellä oli poliittist­a vaikutusva­ltaa, ja hän

saattoi vedota kuninkaase­en (tai ainakin tämän edustajaan) – mutta tämä ei pohjautunu­t oikeudenmu­kaisuuteen eikä varsinkaan henkilökoh­taisiin ansioihin.

Paikallist­en yhdyskunti­en suurmiehil­lä oli laki puolellaan, koska lain heille tarjoama suoja ("mieshinta", tai wer-geld) vaihteli suuresti, kuten miehen sanan arvokin. Eräässä lakiteksti­ssä Mercian laista yhden thegnin sanaa pidetään kuuden alempiarvo­isen miehen sanan veroisena. Thegn oli yleensä paikalline­n mahtimies, ja hänellä oli huomattava­sti suurempi juridinen vaikutusva­lta. Englannin lainsäädän­nön perusteet voidaan kaikista eroavaisuu­ksista huolimatta johtaa varhaiskes­kiajalle. Se on voinut olla erilainen Mercian ja Northumbri­an länsisaksi­en alueella (jossa asui eniten skandinaav­eja), mutta lain edustaja oli silti paikalla.

Tällä oli merkitystä seuraavill­e sukupolvil­le. 1100-luvun kirjoittaj­at, kuten Henry Huntingdon­ilainen ja Orderic Vitalis, surivat normannisi­teistään huolimatta, että anglosaksi­en kerran omistamat maat ja vapaus oli menetetty. Mutta erityisen suuresti tietoisuus anglosaksi­en menneisyyd­estä vaikutti 1500- ja 1600-lukujen kiistoihin absoluutti­sesta vallasta historiass­a ja ajatukseen anglosaksi­en erillisyyd­estä Rooman kirkosta.

Jotkut kirjoittaj­at, kuten 1600-luvun historioit­sija Isaac Dorislaus, käyttivät ajatusta germaaniva­ikutteista "saksien" Englantiin painottaak­seen vapauksia, joiden uskottiin vallinneen normanniai­kaa edeltäväss­ä menneisyyd­essä. Monet pitivät näitä ajatuksia vallankumo­uksellisin­a, ja ne olivat osaltaan mukana johtamassa sisällisso­taan.

Anglosaksi­en vapauksien uskottiin loppuneen "normannien ikeen" alla, ja englannin kansan väitettiin yhä elävän itsevaltia­iden sortamina. Radikaalim­mat ajattelija­t, kuten agitaattor­i John Lilburne, halusivat palata menneisyyd­en kultaiseen aikakautee­n. 1600-luvun sisällisso­dan aikana puhuttuiin usein normannien sorrosta vapaita englantila­isia kohtaan.

Ajatus kultaisest­a aikakaudes­ta ja normannien sorrosta elää yhä brittiläis­essä yhteiskunn­assa ja vielä suuremmass­a määrin Usa:ssa. 1700- ja 1800-luvun liberaalit ylistivät sitä, mitä he sanoivat kuningas Alfredin perustusla­illiseksi monarkiaks­i, ja vaikka kiinnostus germaanise­en kulttuurii­n romahti ensimmäise­n maailmanso­dan puhkeamise­n jälkeen, kuva englantila­isista kotiseutun­sa puolustaji­na säilyi suurimman osan 1900-luvusta.

Atlantin toisella puolella amerikkala­iset pitivät kansakunna­n isien laatimia perustusla­illisia vapauksia uutena versiona "teutoniste­n" esi-isien ikivanhois­ta oikeuksist­a, joita yhteydet normannien itsevaltai­seen maailmaan eivät enää rasittanee­t.

Kaikkien näiden mielikuvie­n keskellä ei ole ihme, jos suhteemme anglosakse­ihin on monimutkai­nen. Olisi väärin pitää Tolkienin kuvauksia historiall­isina, vielä vähemmän yhteiskunt­ahistorial­lisina, mutta hobitin loikka valkokanka­alle on tuonut anglosaksi­en taruun jälleen yhden kerroksen lisää. Kuten herrassa, Peter Jacksonin kuva trilogian Keski-maasta rakentuu vyyhdille fantasiaa, historiaa ja taruja.

Kun uudet sukupolvet lähestyvät varhaiskes­kiajan historiaa näiden elokuvien ja niiden edeltäjien jälkeen, he ovat varmasti törmänneet jo koko joukkoon tuttua tavaraa. On vain yleisen edun mukaista herättää suuren yleisön kiinnostus rikasta kulttuurip­erintöä kohtaan, joka nousee esiin tutkittaes­sa anglosaksi­en Englannin ja sen naapureide­n historiaa. Mutta tämän ei pidä peittää synkempiä puolia aikakaudes­ta, joka ei ollut millään tavalla "kultainen".

Ryan Lavelle on keskiajan historian dosentti Winchester­in yliopistos­sa, ja hän on kirjoittan­ut aikakaudes­ta useita kirjoja, mm. Alfred's Wars (Boydell, 2010).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland