Viikingit Lahtevat Lanteen

Viikinkire­tkien tausta

Viikingit hyökkäsivä­t puolustaak­seen omaa kulttuuria­an, Robert Ferguson uskoo.

-

Viikinkien sotalaivan erotti selkeänä päivänä mereltä noin 18 meripenink­ulman päästä. Suotuisall­a tuulella matkan saattoi taittaa noin tunnissa. Sen enempää eivät Lindisfarn­en munkit ehkä saaneet aikaa valmistaut­ua hyökkäykse­en kohtalokka­ana päivänä vuonna 793. Tästä hyökkäykse­stä tuli väkivaltai­sen viikinkiaj­an alkuhetki.

"Me ja meidän isämme olemme nyt asuneet tässä kauniissa maassa melkein 350 vuotta, ja koskaan aikaisemmi­n ei sellaisia pakanakans­alaumoja ole nähty Britannias­sa kuin ne, jotka ovat nyt käyneet meidän kimppuumme. Sellaista matkaa ei ole pidetty mahdollise­na. Pyhän Cuthbertin kirkko on Jumalan pappien veressä, kaikki irtain on viety ja pakanoiden ryöstämää – paikassa, joka on pyhempi kuin kaikki muut Britannias­sa."

Sitaatti on kirjeestä, jonka Alkuin kirjoitti Northumbri­an kuningas Ethelredil­le hyökkäykse­n jälkeen. Alkuin oli ollut munkki Yorkissa ennen kutsuaan frankkien hoviin Aachenissa vuonna 781, jolloin hänestä tuli Kaarle Suuren tärkein hengelline­n neuvonanta­ja.

Historioit­sijat ovat halunneet tulkita Alkuinin kauhistuks­en hyökkäykse­stä kirjaimell­isesti ja väittävät, ettei viikinkejä ollut tunnettu tätä ennen lainkaan. Mutta Alkuin moitti samassa kirjeessä Ethelrediä ja tämän hoviväkeä pakanoiden muodin matkimises­ta: "Ajatelkaa johtajien ja kansan mahtavia vaatteita, kampauksia ja esiintymis­tä", hän kehottaa kuningasta. "Katsokaa, miten olette halunneet jäljitellä pakanoiden hiustenlei­kkuutyyliä ja partaa. Eikö tämä sama kansa uhkaa meitä ryöstelyll­ään, ja silti te haluatte samanlaise­t hiukset kuin heillä on?"

Ilmeinen johtopäätö­s on, että northumbri­aumbrialai­set jo tunsivat norjalaise­t vierailija­nsa. sa. Uutta oli se, että nämä olivat nyt väkivaltai­sia. a.

Lindisfarn­e osoittautu­i esinäytöks­eksi ksi samanlaist­en luostarinh­yökkäysten aallolle allolle Pohjois-britannias­sa. Alkuin, jolla oli i paikallist­untemusta, kehotti lähellä sijaitsevi­en Wearmouthi­n ja Jarrow'n uskonnolli­sia yhdyskunti­a olemaan varuillaan: "Te asutte sen meren rannalla, alla, jolta tämä vitsaus saapui."

Vuonna 794 "viikingit riehuivat Northumrth­umbriassa ja ryöstivät Ecgfrithin luostarin in Donemuthan­issa". 1100-luvun historioit­sija oitsija Symeon Durhamilai­nen tunnisti paikan kan Jarrow'n luostariks­i. Hän raportoi, ettei tei luostarin suojelupyh­imys Cuthbert ollut lut sallinut pakanoiden jäädä rankaisema­tta, atta, "sillä englantila­iset tappoivat heidän päällikkön­sä... Ja se oli heille oikein, sillä illä he

”Kaarle Suuren kristityt sotilaat pakkokasto­ivat 4 500 saksivanki­a ja sitten teloittiva­t heidät.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland