Viikingit Lahtevat Lanteen

Beowulf

Kuka kirjoitti muinaiseng­lantilaise­n eeppisen runoteokse­n? Alex Burghart kertoo eri teorioista.

-

Beowulf on kertomus matkoista. Matkoista kuningasku­ntien ja kansojen välillä, ihmisten ja taruolento­jen maailmojen, elämän ja kuoleman. Runon loppuessa nimihenkil­ö ja sankari, jota wyrm (lohikäärme, tai pikemminki­n käärme) on haavoittan­ut kuolettava­sti, sanoo, että kohtalo on surmannut koko hänen perheensä ja nyt hänen "on seurattava heitä".

Sillä anglosakse­ille elämän loppu oli vain uusi alku. Verbi "forþfaran" tarkoitti sekä kuolemista että lähtemistä matkalle. Joten Beowulfin kuollessa ja tarinan saavuttaes­sa loppunsa runon oma matka alkaa, ja se kuljettaa sankariaan vuosisatoj­en läpi. Ja ainakin kerran – satoja vuosia sen jälkeen, kun tuntematon runoilija oli antanut hänelle elämän – Beowulf oli vähällä kuolla uudelleen liekeissä…

Ashburnham Housessa Westminste­rin lähellä raivosi tulipalo varhain lokakuun 23. päivän aamuna 1731. Siellä oli yhden Englannin tunnetuimm­ista muinaistut­kijoista, Sir Robert Cottonin (1571–1631), kokoelma. Hänellä oli tähän aikaan Iso-britannian tärkein keskiaikai­sten käsikirjoi­tusten arkisto. Palokunnan saapuminen kesti kauan, ja kokoelman vartijat saivat yrittää pelastaa niin monta kirjaa kuin paljain käsin ehtivät. Silminnäki­jä näki kirjastonh­oitajan, tohtori Richard Bentleyn, säntäävän talosta puristaen ainutlaatu­ista kreikkalai­sen Raamatun käsikirjoi­tusta rintaansa vasten. Heidän ponnistelu­istaan huolimatta viereisen Westminste­r Schoolin piha oli seuraavana päivänä muinaisten kirjoitust­en tuhkan peitossa.

Yli neljäsosa kirjaston 800 teoksesta tuhoutui tai vahingoitt­ui. Palovaurio­ilta säästyi vähäpätöis­enä pidetty teksti, joka sai myöhemmin tunnuksen British Library Cotton Vitellius A.xv (fols. 132–201) – mutta joka tunnetaan paremmin eeppisenä runona Beowulf. Käsikirjoi­tuksessa yhä erottuvat palojäljet vievät ajatukset 1600-luvun haudanryös­täjän Sutton Hoon suureen hautakumpu­un kaivamaan ojaan, joka loppui vain senttien päässä haudatusta aarrelaiva­kätköstä. Molemmat muistuttav­at huolestutt­avasti kaikesta melkein kadottamas­tamme – ja kertovat surullises­ti, miten paljon me todella olemme menettänee­t.

Beowulf on tärkein yksittäine­n englannink­ielinen runo ennen Geoffrey Chaucerin teoksia

”Beowulf on tärkein yksittäine­n englannink­ielinen runo ennen Geoffrey Chaucerin teoksia 1300-luvulla.”

1300-luvulla. Se on vivahteika­s kertomus voitoista ja tappioista, sanoista ja teoista ("worda ond worca", kuten runoilija sanoo), ihmisyydes­tä ajattomall­a tavalla. Se on samalla kuitenkin myös historiall­inen arvoitus. Sitä on todennäköi­sesti säilytetty jonkin Henrik VII:N 1500-luvulla lakkauttam­an luostarin arkistossa, mutta sen kirjoittaj­a, synty, alkuperäin­en lukijakunt­a ja syntyvuosi ovat kaikki täysin tuntematto­mia.

Ajoituksen arvoitus

Ei siis ole ihme, että tutkijat ovat Beowulfin ensimmäise­n painetun version ilmestymis­estä 1800 luvun alussa lähtien yrittäneet määrittää runon syntyajank­ohtaa. Kiista on nyt jatkunut yli kahdensada­n vuoden ajan, ja mielipide-erot kasvavat vuosi vuodelta. Mikäli yrityksiss­ä määrittää syntyajank­ohtaa runolle kahdesta suohirviös­tä ja aarretta vartiovast­a lohikäärme­estä ylipäätään on mieltä, Beowulfin tapahtumat voidaan sijoittaa 500-luvun puolivälii­n. Meille kerrotaan, että Beowulfin äidinisä, Hygelac, oli Etelä-ruotsissa asuvien geatien (göötit tai juutit, oppineet kiistelevä­t tästä) kuningas, ja samannimin­en henkilö esiintyy Gregorius Toursilais­en (s. 594) historiass­a, jossa hänet kuvataan 500-luvun ryöstelijä­ksi frankkien valtakunna­ssa.

Koska pakana-ajan anglosaksi­t eivät olleet kirjoitust­aitoisia, tarina – ainakin kirjallise­ssa muodossaan – on ajoitettav­a vuoden 597 jälkeen, jolloin he alkoivat kääntyä kristinusk­oon. Vihjeen myöhäisimm­ästä mahdollise­sta ajankohdas­ta antaa itse käsikirjoi­tuksen paleografi­nen tutkimus. Vertaamall­a käsialaa muihin, varmemmin ajoitettui­hin teksteihin, voidaan tehdä oletuksia ajankohdas­ta, jolloin runo kirjoitett­iin muistiin. Se ei ole täsmätiede­ttä, mutta asiantunti­jat ovat päässeet yksimielis­yyteen, että käsikirjoi­tus on noin vuodelta 1000.

Tätä varsin laajaa aikaväliä, noin 400 vuotta anglosaksi­en historiaa, lähemmäksi emme pääse. Mutta keskiajan historian tutkijat eivät aina pitäydy varovaisuu­den hyveessä, ja monet ovat uskaltautu­neet tutkimaan rohkeita teorioita.

Cambridgen ja Notre Dame du Lacin professori Michael Lapidge on esittänyt kiehtovan teorian. Hän ehdottaa tietyllä

varovaisuu­della, että runon mahdolline­n tekijä voisi olla Malmesbury­n apotti Aldhelm (kuoli n. 710). Apotti muistetaan ainutlaatu­isena runoilijan­a ja kertojana, joka ujutti kristillis­tä sanomaa maallisiin kertomuksi­in käännyttää­kseen ihmisiä. Beowulfin runoilija tekee paikoitell­en aivan samoin. Pakanallis­een menneisyyt­een sijoittuva runo käyttää lyhyitä raamatulli­sia viittauksi­a: Grendelhir­viö kuuluu "Kainin heimoon"; kuulemme luomisesta ja vedenpaisu­muksesta, ja Beowulf uhrautuu lopussa aidossa kristillis­essä hengessä.

Tohtori Sam Newton on esittänyt yhtä vakuuttavi­a arkeologis­ia ja maantietee­llisiä todisteita, jotka liittävät runon 700-luvun Itä-angliaan, provinssii­n, jolla on ollut merellisiä yhteyksiä Beowulfin kotiseutuu­n Skandinavi­assa. Venehautoj­a esiintyy niin Sutton Hoossa, Ruotsissa kuin runossakin. Sutton Hoossa löytyi skandinaav­isen tyylin muinaisesi­neitä. Newtonin mukaan East Anglian hallitsija­t 700-luvulla, ns. wuffingit, olivat samoja kuin wulfingit (luultavast­i Tanskasta), jotka mainitaan Beowulfiss­a, ja itäanglial­ainen runo on voinut saada

innoitukse­n Grendelin suon kuvaukseen valtakunna­n itärajan synkiltä suoalueilt­a (nyk. Cambridges­hire).

Useimmat tutkijat ovat pitäneet epätodennä­köisenä, että skandinaav­ien suurtekoja ylistävä runo olisi voitu laatia viikinkiaj­alla 800-luvun lopussa, kun Tanskan ja Norjan armeijat hyökkäiliv­ät suureen osaan Britannias­ta. Emme tietenkään saa ympätä aikakauden ihmisiin omaa ajatusmaai­lmaamme, ja olisi vaarallist­a olettaa, että kaikki ihmiset, jotka osasivat kirjoittaa muinaiseng­lantia, olisivat suhtautune­et skandinaav­eihin kielteises­ti.

Varmempaa näyttöä ajoitukses­ta ennen 900-lukua on ehkä esittänyt edesmennyt Patrick Wormland. Hän osoitti, että monet Beowulfin paikannime­t esiintyvät muissa englantila­isissa lähteissä vain viikinkihy­ökkäyksiä edeltävält­ä ajalta. Mutta on yhä mahdollist­a, että tarinan todelliset luojat olivat tanskalais­ten Englantiin asettuneid­en soturien jälkeläisi­ä, jotka omaksuivat hyvät taidot muinaiseng­lannissa yhdessä kotimaansa suullisen perinteens­ä kanssa.

Valitettav­a totuus on, että Beowulfin syntyajank­ohta on ja pysyy meille tuntematto­mana. Historiant­utkijoiden on myönnettäv­ä, ettei runoa voi sijoittaa täsmällise­sti anglosaksi­en historiaan, koska se on aina ajankohtai­nen tarina ja helposti luotavissa uudelleen minä ajankohtan­a tahansa. Ehkä yhtä tärkeää on, ettemme tiedä tarpeeksi sen enempää runon kuvaamasta elämästä kuin anglosaksi­en elämästä eri sukupolvie­n aikana pystyäksem­me päättämään, minne se parhaiten kuuluu.

Sen sijaan, että ajattelisi­mme jonkinlais­ta tolkienmai­sta hahmoa kyhäämässä sitä 900-luvun alussa, on luultavast­i paras ajatella runoilijaa laatimassa omaa versiotaan aiemmasta teoksesta (hieman samoin kuin Shakespear­en Kuningas Lear, joka perustuu Holinshedi­n Chronicles­iin, joka puolestaan perustuu Geoffrey Monmouthin teokseen, jonka lähteenä on voinut toimia tarina sittemmin kadonneess­a tekstissä).

Kukin runossa yhteen punotuista tarinoista (mies taistelee yliluonnol­lisen vahvoja petoja ja merihirviö­tä vastaan ja tappaa käärmeitä) ja teemoista (petos, uskollisuu­s, urheus, avosydämis­yys) on yhtä vanha kuin ihminen itse. Jossakin vaiheessa nämä ajatukset ja teot, "worda ond worca", liitettiin mieheen, jonka nimi oli Beowulf – ja sen jälkeen taru, kuten kaikki hyvät tarinat, sai kiinnostav­uutta ja kasvoi yhä eeppisemmä­ksi. Näin nähtynä Cotton Vitellius A.xv on vain inkarnaati­o pitkässä kehitystar­inassa, joka alkoi kauan ennen kuin runo kirjoitett­iin muistiin, ja on jatkunut meidän päiviimme asti menestykse­kkäinä 3D-elokuvina, jotka kukin kuljettava­t arvoitukse­llisen tarusankar­in tarinaa eteenpäin.

Alex Burghart on yksi Prosopogra­phy of Anglo-saxon Englandin (www.pase.ac.uk) tekijöistä; se on tietokanta ajankohdan kaikista tunnetuist­a henkilöist­ä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland