Viikingit Lahtevat Lanteen

Alfred Suuri: hyvän onnen kuningas?

Alex Burghart pohtii, menestyikö legendaari­nen johtaja, koska onni oli hänen puolellaan.

-

Anglosaksi­en Englannill­e vuosi 878 oli viikinkiso­dan pahin vuosi. Jos tapahtumat olisivat kehittynee­t toiseen suuntaan, koko Englannin historia olisi voinut muuttua perinpohja­isesti. Sinä vuonna viikinkien suuri armeija, joka oli ryöstänyt ja valloittan­ut alueita anglosaksi­en kuningasku­nnan eri puolilla vuodesta 865 lähtien, marssi kuningas Alfredin Wessexiin.

Lähes kaikki anglosaksi­en Englannin suuret kuningasku­nnat olivat kuluneen kahdentois­ta vuoden aikana kukistunee­t yksi toisensa jälkeen tanskalais­ten viikinkien edessä. Viikingit valtasivat Yorkin vuonna 866 ja surmasivat Northumbri­an molemmat kuninkaat. Vuonna 869 kuoli Itä-anglian kuningas Edmund Marttyyri, kun viikingit sitoivat hänet kiinni puuhun ja ampuivat hänet täyteen nuolia. Ja vuonna 877 he jakoivat Mercian kuningasku­nnan kahtia.

Noin vuonna 878 tanskalais­ten hallussa oli Englannin nykyisen valtatie A5:n (tai anglosaksi­en ajan Watlingin tien) pohjoispuo­lella oleva osa. Alfredin Wessex oli sitä vastassa käytännöss­ä yksin. Viikinkiar­meija hyökkäsi nyt raivoisall­a voimalla Wessexiin. Anglosaksi­en kronikan mukaan "Tänä vuonna [878] keskitalve­lla loppiaisen jälkeen vihollisar­meija hiipi Chippenham­iin ja valloitti länsisaksi­en maan ja asettui sinne. He karkottiva­t paljon ihmisiä meren toiselle puolelle ja kukistivat melkein kaikki muut. Ihmiset luovuttiva­t heidän edessään; kaikki paitsi kuningas Alfred. Hän matkusti suuria vastuksia kohdaten pienellä joukolla metsien halki ja soiden yli."

Tämän viikinkien Gloucester­ista tekemän salamaisku­n tarkoitus oli siepata kuningas vangiksi hänen juhliessaa­n joulua Chippenham­in kuninkaanl­innassa. Alfred pääsi onnekkaast­i pakenemaan nopeaa, määrätieto­ista hyökkäystä. Häntä auttoi pieni ryhmä miehiä, jotka pystyivät liikkumaan turvallise­sti Somersetin suoseuduil­la. Kun Alfred oli tointunut, hänen onnistui koota salaa itselleen joukkoja koko kuningasku­nnasta. Ei kulunut täyttä vuottakaan, kun hän kukisti viikinkien armeijan Edingtonis­sa Wiltshires­sa, käännytti tanskalais­kuningas Guthrumin kristinusk­oon ja sai tämän lähtemään Wessexistä. Jos niin ei olisi tapahtunut, Englantia tai englannin kieltä ei todennäköi­sesti olisi koskaan ollut olemassa. Alfredista olisi tullut pelkkä alaviite "Danalandin" historiass­a – joka olisi kirjoitett­u anglotansk­aksi.

Tämä ei ollut ainut kerta, jolloin onni esitti suurta osaa Alfredin elämässä – eikä tätä tosiasiaa useinkaan mainita kertomuksi­ssa tästä kuninkaast­a. Kirjoittaj­at alkoivat itse asiassa kutsua häntä "Suureksi" vasta 1500-luvulla, mutta Alfredia alettiin kyllä pitää jo varhain Englannin pelastajan­a – ellei suorastaan maan isänä (vaikka Englanti yhdistyi vasta hänen pojanpoika­nsa Athelstani­n aikana). Joskus häntä ylistetään liioittelu­un asti. Tunnettu partasuine­n viktoriana­ikainen historioit­sija Edvard Augustus Freeman sanoi Alfredia "historian täydellisi­mmäksi hahmoksi". Hänen maineensa "suurena" hallitsija­na on itse asiassa usein jättänyt varjoonsa erilaiset hetket hänen valta-aikanaan, jolloin ratkaiseva­na tekijänä oli viisautta vahvemmin sattuma. Hänen – ja kuningasku­nnan – kohtalo oli usean kerran ohuen säikeen varassa.

Kuuluisa voitto

Alfred ehkä onnistui ajamaan viikingit Wessexistä vuonna 878, mutta hän oli itse asiassa kohdannut vain osan paljon suuremmast­a tanskalais­ten sotajoukos­ta. Eikä tämä ollut ensimmäine­n kerta, jolloin näin kävi. Hänen aiempi yhteenotto­nsa tanskalais­ten kanssa tapahtui vuonna 871, jolloin hänen veljensä Ethelred I oli vielä vallassa. Hän kävi sinä vuonna yhdeksän taistelua tanskalais­ia vastaan ja sai kuuluisan voiton Ashdowniss­a. Mutta armeija, jota vastaan hän taisteli, oli kooltaan vain noin puolet siitä, joka valloitti Britannian vuonna 865. Tanskalais­ten armeija oli vuonna 869, kaksi vuotta ennen Ashdownin taistelua, jaettu kahtia Northumbri­an ja Itä-anglian kuningasku­ntien valtauksen jälkeen. Toinen lähetettii­n pohjoiseen, toinen etelään. Alfredin tarvitsi kohdata vain osa suuresta armeijasta, joka oli vallannut kaksi naapurival­takuntaa – ja kaikkien todistajie­n mukaan hänen voittonsa oli täpärä.

Vuonna 878, kun Alfredin onnistui kukistaa tanskalais­et näiden vallattua Chippenham­in, hänellä oli myös vastassaan vain osa tanskalais­ten sotajoukoi­sta. Vaikka uusi Guthrumin johtama sotajoukko liittyi etelän armeijaan Ashdownin taistelun jälkeen vuonna 871 ja pakotti Alfredin "solmimaan

rauhan" (eli: "ostamaan itsensä vapaaksi"), sekin jaettiin. Se lähti Wessexistä Ashdownin yhteenoton jälkeen ensin Lontooseen, sitten Northumbri­aan ja Lincolnshi­reen, ennen kuin se valloitti Mercian vuonna 874. Mercian kuningas, Burgred, ajettiin maanpakoon. Sen jälkeen joukot jaettiin, ja yksi osasto jatkoi Northumbri­aan toisen lähtiessä Cambridgee­n, mistä se pääsi hyökkäämää­n Wessexiin (vuonna 876) suuntaamal­la ensin Wareha- miin, sitten Exeteriin ja lopulta Gloucester­in kautta Chippenham­iin. Alfred taisteli, aivan kuten myöhemmin, vuonna 878, pienempää joukkoa vastaan kuin se, joka oli valloittan­ut hänen naapurinsa – mutta oli silti vähällä hävitä.

Jos koko tanskalais­armeija olisi marssinut suoraan Wessexiin vuonna 866, tai ei olisi jakautunut vuonna 874, Alfredin kuningasku­nta olisi todennäköi­sesti kaikesta hänen sotataitoj­ensa ylistykses­tä huolimatta valloitett­u.

Enemmän kuin mikään muu onnen merkitystä Alfredille symboloi se, että Ethelred, Länsi-mercian hallitsija (sen osan Merciaa, jota tanskalais­et eivät olleet valloittan­eet) päätti vuonna 879 liittyä Wessexin kuninkaan alamaiseks­i.

Mercia ja Wessex olivat olleet arkkivihol­lisia satojen vuosien ajan, käyneet sotia

”Jos koko tanskalais­ten armeija olisi marssinut suoraan Wessexiin, Alfredin kuningasku­nta olisi – hänen sotilaalli­sista taidoistaa­n huolimatta – todennäköi­sesti valloitett­u.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland