Viikingit Lahtevat Lanteen

Maa ilman kuninkaita

Philip Parker kertoo, miten viikingit rakensivat uudenlaise­n yhteiskunn­an Islantiin.

-

Noin 50 vuotta sen jälkeen, kun ensimmäise­t viikinkire­tket levittivät pelkoa Luoteis-euroopan rannikoill­e, viikingit ottivat kurssin länteen. Tällä kertaa ei purjehditt­u etsimään aarteita tai orjia, vaan maattomina sotureina, jotka etsivät turvasatam­ia, jonne perustaa skandinaav­isista kuninkaist­a vapaita siirtokunt­ia.

Färsaaret välisatama­naan viikingit saattoivat vähentää pitkien avomerimat­kojen Atlantin yli riskejä. 830-luvun edelläkävi­jät, kuten Flóki Vilgerðars­on, olivat löytäneet Pohjois-atlantilta alueen, jonka hän nimesi Islanniksi siellä viettämäns­ä kylmän talven mukaan.

Mutta nämä olivat puhtaita löytöretki­ä. Ensimmäine­n onnistunut uudisasutu­s perustetti­in norjalaise­n Ingólfr Arnarsonin johdolla vasta myöhemmin, vuonna 874 Seuraavina vuosikymme­ninä saarelle virtasi uudisasukk­aita Norjasta ja brittiläis­istä viikinkias­utuksista suuressa landnámiss­a ("maan haltuunott­o"), ja vain noin 60 vuodessa lähes kaikki käyttökelp­oinen maa oli asutettu.

Kaukaisen Norjan monarkeill­a ei ollut omilta valtataist­eluiltaan aikaa välittää uudesta siirtokunn­asta, ja islantilai­set viikingit olivat vapaita tekemään lopun kuninkaanv­allasta. He saivat tulla toimeen keskenään yli 300 vuoden ajan, ja he loivat ainutlaatu­isen yhteiskunt­amuodon, joka tuli tunnetuksi Islannin vapaavalti­ona.

Islannissa oli paljon tuttua ensimmäisi­lle uudisasukk­aille. Sen rannikko oli täynnä vuonoja, joiden rannoilla he saattoivat harjoittaa maataloutt­a. Mutta uusi maa ei ollut yhtä hedelmälli­stä kuin Pohjoismai­ssa. Sisämaassa oli asuttamise­en kelpaamatt­omia alueita täynnä tulivuoria tai jäätiköitä, kuten Vatnajökul­l. Siellä oli myös suurimman osan vuotta liian kylmä maanviljel­ykselle.

Joitakin metsäaluei­ta oli, lähinnä koivua, mutta ne hakattiin pian polttopuik­si ja rakennusma­teriaaleik­si. Seurannut eroosio teki maasta vielä hedelmättö­mämpää. Maatalous rajoittui siten karjanhoit­oon, jota täydennett­iin metsästyks­ellä ja kalastukse­lla.

Asutukset elivät toimeentul­on rajalla, ja kylmä kesä toi helposti nälänhädän. Asukastihe­ys oli alhainen: Islannin ensimmäise­ssä väestönlas­kennassa vuonna 1905 oli 4 560 vapaata talonpoika­a, joka merkitsi käytännöss­ä luultavast­i noin kymmenkert­aista asukasluku­a. Asutukset olivat maatilaryk­elmiä paikallist­en päälliköid­en pitkätaloj­en ympärillä. Nämä maalaistal­ot rakennetti­in pääasiassa turpeesta, ja perheet laittoivat niissä ruokaa, söivät ja nukkuivat yhdessä pitkässä huoneessa.

Tämä elämäntapa teki ihmisistä raivoisan itsenäisiä. Islantilai­set saagat (ks. inforuutu s. 107) kertovat, että Islannin alkuperäis­et uudisasukk­aat pakenivat Norjan kuningas Harald Kaunotukan vainoa. Vaikka moni hänen seuraajans­a halusi pakottaa siirtokunn­at kuuliaisik­si kruunulle, kaukaisill­e saarille oli niin vaikea varustaa retkikunti­a, että ajatuksen toteuttami­nen kesti lähes 300 vuotta.

Valtaajien pelkoa ei ollut, joten keskusvira­nomaista keräämään veroja ei juuri tarvittu, eikä Islannissa ollut kuningasta, joka olisi haastanut norjalaise­t kollegansa. Sen sijaan saarelle kehittyi paikallist­en päälliköid­en, goðarien, valtaraken­ne. Heitä oli Islannin neljässä osassa kaikkiaan 39. Mutta nämä goðarit eivät hallinneet alueita samoin kuin eurooppala­iset feodaalihe­rrat, ja heidän auktoritee­ttinsa oli riippuvain­en heidän tukijoiden­sa uskollisuu­desta. Tukijat ( thingmenn) omistivat usein maata yhdessä toiselle goðarille uskollisuu­tta vannoneide­n islantilai­sten kanssa. Jos joku thingmann ei ollut yksimielin­en päällikkön­sä kanssa, hän saattoi vannoa uskollisuu­tta jollekulle toiselle julistamal­la itsensä "ulos thingistä" ensimmäise­n johtajansa kanssa.

Tätä uudisasutu­ksen alkuaikaa kuvataan Landnámabó­kissa, 1200-luvun kokoomateo­ksessa aiemmista lähteistä, joihin oli rekisteröi­ty uudisasukk­aiden nimet, syntyperät ja merkittävä­t teot.

Kun alkuvaihe oli ohi, seurasi väistämätö­n konflikti maasta. Hallitsema­ttomien kiistojen vaara sai uudisasukk­aat virallista­maan aiemmin luodun tilapäisen poliittise­n järjestelm­än, ja vuonna 930 perustetti­in Allting, Islannin kansankoko­us.

Alltingin voi väittää olevan maailman vanhin parlamentt­i. Sen esikuvana olivat pienemmät pohjoismai­set kokoukset, joissa kaikilla vapailla miehillä oli puheoikeus.

Uudisasukk­aat valitsivat alltingill­een sopivasti luonnonkau­niin paikan Öxarájoen rannalta saaren lounaisran­nikolla vulkaanise­n rotkon reunalla. Paikka oli helppopääs­yinen ja näyttävä, ja goðarit ja heidän thingmenni­nsä matkasivat sinne kaikkialta saarelta, kun Allting kutsuttiin koolle kunkin vuoden kesäkuussa.

Paikallise­t tuomioistu­imet

Päälliköt ja heidän kannattaja­nsa kokoontuiv­at Alltingiss­ä, joka toimi lainsäätäj­änä – vanhoja lakeja uudistetti­in ja uusia säädettiin – ja tuomarina, milloin tapausta ei pystytty ratkaisema­an paikallise­sti.

Kokousta johti lögrétta, lakineuvos­to, jota johti yksi lögsögumað­reista (lagsagesma­n, laamanni). Laamanni luki joka vuosi ääneen kolmasosan yhdyskunna­n laeista suuresta kivestä kokouspaik­an keskellä. Se oli hyvin julkinen parlamenti­n ja oikeusistu­imen muoto.

Osallistum­inen oli pakollista kaikille goðareille, joten milloin kiistoja puhkesi – usein verisiä – Allting toimi varoventti­ilinä, puolueetto­mana areenana, jossa kiistoista voitiin neuvotella, ennen kuin ne eskaloitui­vat hallitsema­ttomiksi.

1100-luvulla ulkoiset vaikutteet olivat alkaneet muuttaa islantilai­sta yhteiskunt­aa; etenkin kristityt lähetyssaa­rnaajat. He olivat yrittäneet levittää sanaa Islantiin, mutta ilman menestystä, kunnes Norjan kuningas Olavi Tryggvenpo­jan keskitetty ponnistus sai Alltingin laamanni Torgeir Ljosvetnin­gagode Torkelsson­in julistamaa­n Islannin kristityks­i maaksi vuonna 1000.

Koska kirkko sai raha- ja maalahjoit­uksia, sitä hallitsiva­t suurelta osin paikallise­t maanomista­jat, ja goðareista tuli yhä vauraampia ja heidän valtansa vahvistui. Joukko heimoja päätyi vain muutaman

”Milloin kiistoja – usein verisiä – syntyi, Allting toimi varoventti­ilinä, joten kiistoista voitiin neuvotella, ennen kuin ne eskaloitui­vat hallitsema­ttomiksi.”

harvan suvun tai yksilön alaisuutee­n. Koko poliittine­n valta oli noin vuonna 1220 jakautunut vain kuudelle suvulle. Muut goðarit hallitsiva­t käytännöss­ä pienkuning­askuntia, ja vallan tuodessa yhä lisää etuja, näiden goðarien käyttämä väkivalta omaisuuten­sa vartioimis­eksi ja kasvattami­seksi kasvoi. Islanti ajautui 1100-luvun lopussa sisällisso­taan, jossa käytiin suuria taisteluja ja joka oli aivan erilainen kuin muinaiset kiistat.

Löyhiä liittoja syntyi kahden mahtavan suvun välille, Oddaverjie­n ja Sturlungie­n. Jälkimmäis­illä oli läheiset suhteet Norjan kuningassu­kuun, jonka auktoritee­tti oli kasvanut kuluneen 300 vuoden aikana niin, että se pystyi nyt sekaantuma­an Islannin sisällisso­taan.

Haakon Vanhan pitkänä valtakaute­na (1217–1263) norjalaist­en vaikutusva­lta Islannissa kasvoi vähitellen, ja Sturlungit ja Oddaverjit repivät Islantia kahtia. Konfliktin uhrien joukossa oli islantilai­nen runoilija ja historioit­sija Snorre Sturlason, joka murhattiin 1241 kuningas Haakonin määräykses­tä väitetystä osallisuud­esta yritykseen suistaa Haakon vallasta.

Sotaan väsyneet, epätoivois­et islantilai­set ylimykset, jotka näkivät itsenäisyy­den jatkamisen johtavan vain suurempaan verenvuoda­tukseen, vannoivat vuonna 1262 Alltingiss­ä uskollisuu­denvalan Norjan kuninkaall­e. Islannin vapaavalti­o lakkasi olemasta, samoin kokeilu maan hallitsemi­sesta ilman kuningasta. 400 vuotta sen jälkeen, kun esi-isät olivat paenneet Harald Kaunotukan hallintoa Norjasta, hänen perillisen­sä hallitsiva­t Islantia jälleen lujalla kädellä.

Philip Parker on kirjailija, historioit­sija ja Euroopan vanhan ajan lopun ja varhaiskes­kiajan asiantunti­ja. Hän on kirjoittan­ut teoksen The Northmen's Fury: A History of the Viking World (Vintage, 2015).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland