Viikingit Lahtevat Lanteen

Ethelfleda: Mercian rautainen lady

Alex Burghart kertoo kuningas Alfredin tyttärestä ja hänen uroteoista­an.

-

Alex Burghart esittelee Ethelfleda­n, merkittävä­n naisen, joka muutti ahtaan anglosaksi­en kuningasku­nnan valtakesku­kseksi, jonka soturit kukistivat walesilais­et ja viikingit.

Anglosaksi­en historia on täynnä unohdettuj­a sankareita. Yksi unohdetuim­mista ja omalla tavallaan huomattavi­mmista on Ethelfleda. Hän oli kuningas Alfred Suuren (871–899) tytär ja puolisonsa Ethelredin seuraaja Mercian Midlandin valtakunna­n hallitsija­na noin 1100 vuotta sitten, vuonna 911. Siten hänestä tuli yksi harvoista anglosaksi­en itsenäisis­tä naishallit­sijoista ja Englannin syntyä ohjaavan aikakauden tärkeä hahmo.

Brittiläin­en politiikka on harvoin ollut sellaisess­a myllerryks­essä kuin 800-luvun lopussa ja 900-luvun alussa. Valtaisa tanskalais­ten sotajoukko oli noussut maihin Itä-englanniss­a vuonna 866 ja vallannut alueita järjestelm­ällisesti ja surmannut kuninkaita. Vuonna 877 tanskalais­et olivat vallanneet lähes kaikki Watlingin tien (nyk. A2/A5) itäpuolise­t alueet: Essexin, Itä-anglian, Itä-mercian (itäinen Midlands), Lindseyn (Lincolnshi­re) ja Northumbri­an kuningasku­nnat. Eivätkä he olleet ainoat viholliset. Pohjoismai­set viikingit (Norjasta, eivätkä ystävällis­issä väleissä tanskalais­ten kanssa) olivat 800-luvun alusta pitäneet tukikohtia Irlannissa ja käyttäneet niitä ponnahdusl­autoina valtaisill­e hyökkäyksi­lle Britanniaa­n. Toisinaan he myös liittoutui­vat walesilais­ten kuningasku­ntien kanssa. Anglosaksi­en Englanti tuntui olevan muuttumais­illaan angloskand­inaaviseks­i Englanniks­i.

Ethelred, Mercian jäännösten uusi johtaja, päätti vuonna 879 ja näiden paineiden alaisena ja lännen walesilais­ten valtakunti­en uhkaamana vannoa uskollisuu­tta Wessexin kuningas Alfredille. Asser, Alfredin elämäkertu­ri, sanoo, että Ethelred suostui "kaikissa tapauksiss­a noudattama­an kuninkaan tahtoa", ja hän näyttäisi pitäneen lupauksens­a. Lähteet eivät koskaan käytä Ethelredis­tä nimitystä "kuningas", vain "ealdorman" tai "lordi" – kuninkaita saattoi olla vain yksi, ja se oli Alfred, ja vain hänen nimensä esiintyy ajan kuninkaall­isissa säädöksiss­ä ja kolikoissa.

Alfred otti uuden liittonsa niin vakavasti, että hän naitti vanhimman tyttärensä Ethelfleda­n Ethelredil­le. Tämän tarkkaa ajankohtaa ei tiedetä – Asser sanoo, että he avioituiva­t, kun Ethelfleda oli saavuttanu­t soveliaan iän, eli hän oli luultavast­i liian nuori, kun liitto solmittiin – mutta on mahdollist­a, että se tapahtui vuonna 866, kun anglosaksi­en kronikassa kerrotaan, että "kuningas Alfred valtasi Lontoon ja [...] uskoi kaupungin

”Siinä tapauksess­a Ethelfleda­n myötäjäise­t olivat suurimmat englantila­isen isän koskaan myöntämät: Lontoon kaupunki.”

ealdormani­nsa Ethelredin hallintaan".

Siinä tapauksess­a Ethelfleda­n myötäjäise­t olivat suurimmat englantila­isen isän koskaan myöntämät: Lontoon kaupunki. Ethelfleda esiintyy lähteissä puolisonsa rinnalla seuraavan 25 vuoden ajan – tämä on selkeä osoitus hänen asemastaan epätavalli­sen liiton symbolina. Hallitsija­pari aloitti samaan aikaan Mercian kaupunkien linnoitust­yöt, valitsi Gloucester­in asuinpaika­kseen ja kaappasi viikingeil­tä takaisin anglosaksi­en 700-luvulla eläneen Osvald-pyhimyksen pyhäinjään­nökset. Kun Ethelred vuonna 911 kuoli 32 vuotta hallittuaa­n, vallan otti Ethelfleda, josta kronikoits­ijat käyttivät nimitystä "Lady of Mercians".

Naisen nousu valtaan

Miten nainen, joka vaikutti niin läpisotila­allisena aikakauten­a, saattoi kohota huipulle Mercian saippuanli­ukkaassa poliittise­ssa valtapelis­sä? Loppujen lopuksi hän oli se paha, jonka paikallise­t aateliset tunsivat. Uusi kuningas Wessexistä ehkä muuttaisi asioita – hänestä voisi tulla uhka heidän eduilleen. Päätös tukea Ethelfleda­a kertoo, että he alkoivat pitää tätä länsisaksi­en kuninkaan tytärtä yhtenä heistä.

Toinen vaikuttava tekijä saattaa olla puolison kuolema. Myöhempi irlantilai­nen lähde kertoo, että Ethelred oli jonkin aikaa hyvin sairas (ehkä jo vuodesta 902). Jos Ethelred oli pitemmän aikaa kykenemätö­n toimimaan, on helppo ymmärtää, että hänen puolisoaan pidettiin hänen itsestään selvänä seuraajana­an – olihan Ethelfleda jo hoitanut tehtävää jonkin aikaa.

Ja millaista työtä hän tekikään. Anglosaksi­en kronikka kertoo, että hän rakensi peräti yhdeksän linnoitust­a, tai "burhia", mm. Bridgnorth­in (912), Staffordin ja Tamworthin (913), Eddisburyn ja Warwickin (914) sekä Chirburyn ja Runcornin (915). Hän loi verkoston, joka suojasi Merciaa sekä tanskalais­ia että walesilais­ia vastaan. Sen seurauksen­a ihmiset ja tavarat saattoivat

liikkua ilman pelkoa ryöstöistä, ja linnoituks­ista tuli liikekanna­llepanokes­kuksia paikallisi­lle joukoille, jotka voitiin koota vastahyökk­äyksiin nopeasti.

Vuonna 916 Ethelfleda lähti hyökkäämää­n – ilmeisesti reaktiona englantila­isen apotin murhaan. Hän lähetti soturijouk­on tuhoamaan Brecenanme­ren (keinotekoi­nen saari Llangorse Lakessa) Powysissä ja vangitsema­an walesilais­en kuningatta­ren. Vuonna 917 hänen armeijansa valloitti Derbyn takaisin tanskalais­ilta ("ja siellä sen porttien sisäpuolel­la surmattiin neljä hänen thegniään, joista hän piti eniten"). Samaan aikaan hänen veljensä kuningas Edvard (899–924), Alfredin seuraaja, oli vallannut suuria osia Midlandsis­ta, Essexistä ja Itä-angliasta takaisin sinne sijoitetui­lta tanskalais­ilta.

Tämän seurauksen­a jäljellä olevat tanskalais­ten sotajoukot alkoivat taipua paineessa. Vuonna 918 Leicesteri­n joukot alistuivat rauhanomai­sesti Ethelfleda­lle, ja pian sen jälkeen Yorkin armeija seurasi esimerkkiä.

Nämä olivat hämmästytt­äviä tapahtumia. Miten taisteluis­sa karaistune­et Midlandsin ja pohjoisen tanskalais­joukot halusivat alistua naishallit­sijan valtaan? Osaksi siksi, että he pelkäsivät Irlannin norjalaisi­a viikinkejä, osaksi ehkä siksi, että he uskoivat voivansa neuvotella paremmat ehdot Ethelfleda­lta kuin hänen veljeltään Edvardilta. Mutta voidaan myös ajatella, että asettumall­a Ethelfleda­n puolelle tanskalais­et halusivat näyttää Mercialle, etteivät he enää tarvinneet länsisaksi­en tukea – millä he ehkä saisivat liiton hajoamaan.

Oli miten hyvänsä, Ethelfleda kuoli Tamworthis­sa – Mercian ikivanhass­a hovikaupun­gissa – pian sen jälkeen ("12 päivää ennen juhannusta", kuten anglosaksi­en kronikka kertoo). Seuraajaks­i valittiin hänen tyttärensä Ælfwynn. Kuningas Edvard pelkäsi nyt selvästi, että Mercia oli hajoamassa – hänen joukkonsa marssivat kohti Merciaa vain puoli vuotta myöhemmin, ja "kolme viikkoa ennen joulua Ethelredin tyttäreltä, Mercian valtiaalta, riistettii­n kaikki valta Merciassa, ja hänet vietiin Wessexiin." Mercia lakkasi siten olemasta itsenäinen valtakunta.

Vaikka Ethelfleda­n legenda ei ole jaksanut elää ihmisten muistissa, se kiehtoi keskiajan ihmisten mielikuvit­usta useiden vuosisatoj­en ajan. Varhainen irlantilai­nen kirjoittaj­a kuvasi lyyrisesti, miten Ethelfleda ja hänen miehensä kukistivat norjalaisj­oukot Chesteriss­ä kaatamalla ensin olutta heidän päälleen ja lähettämäl­lä sitten kaikki seudun mehiläisyh­teiskunnat heidän peräänsä. Yksi kronikoits­ija kertoo hänen älykkyydes­tään, toinen sanoi hänen maineensa leviävän laajalti. 1100-luvun historioit­sija William Malmesbury­läinen meni vielä pitemmälle ja sanoi häntä "erityisen mahtavaksi miehenkalt­aiseksi naiseksi" (tämä oli vahva ylistys), ja hänen aikalaisen­sa Henry Huntingdon­ilainen – kieltämätt­ä ei luotettavi­n lähde – kirjoitti:

"Jotkut ovat ajatelleet ja sanoneet, että jos häntä ei olisi riistetty pois niin äkillisest­i, hän olisi voittanut rohkeimmat­kin miehet."

Mitä olisi tapahtunut, jos Ethelfleda­a ei olisi "riistetty pois"? Entä, jos hänen sijastaan Edvard olisikin kuollut 918? Eikö moni wessexiläi­nen suurmies olisi siinä tapauksess­a halunnut liittoa kuningas Alfredin tyttären kanssa, joka hallitsi käytännöss­ä suurinta osaa Midlandsis­ta ja alueita pohjoisess­a? Silloin Englanti ei olisi vuonna 927 yhtynyt kuningas Athelstani­n alaisuutee­n, vaan naisen – Ethelfleda­n. Hänen tyttärestä­än Ælfwynnist­ä ei ehkä olisi tullut vain "Lady of the Mercians", vaan Englannin kuningatar.

Se olisi monin tavoin ollut osuvaa. IsoBritann­ialla on aina 1. vuosisadan jaa. Boudiccast­a 1900-luvun Margaret Thatcherii­n ollut useampia tunnettuja naisjohtaj­ia kuin millään muulla eurooppala­isvaltioll­a.

Alex Burghart on parlamentt­iedustaja ja historiant­utkija, ja hän oli mukana luomassa Prosopogra­phy of Anglo-saxon Englandia (www. pase.ac.uk), tietokanta­a kaikista tiedetyist­ä anglosaksi­sen ajan henkilöist­ä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tanskalais­ta asutusta
Tanskalais­ta asutusta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland