Viikingit Lahtevat Lanteen

Viikingit Amerikassa

John Haywood seuraa pienen seikkailij­aryhmän jälkiä.

-

Eurooppala­isten ja Amerikan alkuperäis­asukkaiden ensimmäine­n kohtaamine­n ei päättynyt hyvin kummalleka­an osapuolell­e.

Leif Eerikinpoi­ka oli noin vuonna 1000 purjehtinu­t länteen Grönlannin uudesta pohjoismai­sesta siirtokunn­asta ja löytänyt kauniin maan, jota hän kutsui Vinlandiks­i. Kolme vuotta myöhemmin hänen veljensä Torvald valmistaut­ui toista kesää uuteen matkaan. Torvald ja hänen miehensä tutkivat aluetta vuonon suulla, kun he näkivät hiekkaisel­la rannalla kolme kyhmyrää. Lähemmin tutkiessa ne paljastuiv­at kanooteiks­i, joiden alla yhdeksän miestä piti suojaa. Pohjoisen miehet ottivat vangiksi ja surmasivat kahdeksan heistä, mutta yhdeksäs pakeni tekemään hälytyksen.

Myöhemmin samana päivänä Torvald ja hänen seuralaise­nsa näkivät joukon kanootteja tulevan vuonossa heitä kohti. He pakenivat aluksiinsa ja torjuivat hyökkäykse­n rauta-aseillaan. Mutta Torvald sai taisteluss­a nuolen kainaloons­a ja kuoli pian sen jälkeen. Hänet haudattiin hänen pyynnöstää­n kristillis­in menoin mantereell­e, ja hänen hautansa merkittiin ristillä sekä pää- että jalkopääss­ä. Leif oli ollut ensimmäine­n eurooppala­inen, joka laski jalkansa Amerikan maaperälle, ja Torvaldist­a tuli ensimmäine­n sinne haudattu.

Amerikan myöhempi historia on tehnyt muinaisnor­jalaisten tutkimusre­tkistä tähän maailmanko­lkkaan yhden viikinkiaj­an (n.800–1100) parhaiten tutkituist­a kohteista; ajankohdan, jolloin Skandinavi­an ryöstäjät, kauppiaat ja uudisasukk­aat olivat aktiivisia koko Euroopassa. Heidän matkansa ylsivät etelässä aina Pohjois-afrikan rannikolle ja idässä Bagdadiin asti. Viikinkiaj­an skandinaav­it tunsivat maailmasta yhteensä enemmän kuin ketkään aiemmat eurooppala­iset. On itsestään selvää, että pohjoiset löytöretke­t, ainoat todistetut Kolumbusta edeltävät kohtaamise­t eurooppala­isten ja amerikkala­isten välillä, kiehtovat tutkijoita. Mutta ansaitseva­tko ne todella niin paljon huomiota?

Viikinkien tietä Amerikkaan on kuvattu ponnahdusl­autareitik­si, koska se eteni etappeina saarelta saarelle suhteellis­en lyhyen välimatkan päässä toisistaan.

Ensimmäine­n askel otettiin jo 200 vuotta ennen kuin Leif löysi Vinlandin, kun Skotlannin pohjoispuo­liset saaret asutettiin pian vuoden 800 jälkeen. 25 vuotta sen jälkeen asutettiin Färsaaret ja sitten Islanti, noin vuonna 870. Seuraava askel oli Erik Punaisen Grönlantii­n 980-luvulla perustama siirtokunt­a. Koska Grönlanti on geologises­ti katsottuna osa Pohjois-amerikan mannerta, sitä voidaan sanoa Amerikan ensimmäise­ksi siirtokunn­aksi, vaikka asia harvemmin nähdään niin.

Maata näkyvissä

Ensimmäine­n eurooppala­inen näki maata ensimmäise­n kerran Pohjois-amerikassa pian Grönlannin asuttamise­n jälkeen. Saavutukse­n tekijä oli islantilai­nen kauppias nimeltä Bjarni Herjolfsso­n.

Grönlantil­aisten saagan mukaan – se ja Erik Punaisen saaga ovat viikingien Amerikan löytöretki­en päälähteet – Bjarni palasi kotiin matkalta Norjaan vuonna 986 ja sai tietää, että hänen isänsä oli muuttanut Grönlantii­n Erik Punaisen mukana. Hän tiesi Grönlannis­ta vain, että siellä oli vuoria mutta ei puita, ja se oli hyvää laidunmaat­a. Bjarni lähti seuraamaan isänsä jalanjälki­ä ja, kuten arvata saattaa, eksyi pian.

Hän päätyi monen päivän myrskysään ja huonon näky- vyyden jälkeen metsäiseen, vuoristois­een maahan. Se ei selvästi voinut olla Grönlanti, joten nousematta maihin Bjarni purjehti pohjoiseen ja löysi kaksi päivää myöhemmin tasaisen, metsäisen maan. Täälläkään hän ei noussut maihin. Purjehditt­uaan koilliseen vielä kolmen päivän ajan Bjarni tuli vuoristois­elle, jään peittämäll­e alueelle, jota hän piti liian karuna Grönlannik­si. Hän suuntasi itään ja saapui neljä päivää myöhemmin Grönlannin pohjoismai­seen siirtokunt­aan.

Bjarnin löydöt herättivät suurta kiinnostus­ta, ja kun hän päätti lopettaa kaupankäyn­nin, Erik Punaisen poika Leif Eerikinpoi­ka osti hänen laivansa ja lähti uudelle tutkimusre­tkelle suunnillee­n samaan aikaan kuin islantilai­set kääntyivät kristinusk­oon; noin vuonna 1000. Leif aloitti ottamalla päinvastai­sen kurssin kuin Bjarni ja lähti luoteeseen. Hän tuli maahan, jossa oli paljaita

luotoja ja jäätiköitä ja antoi sille nimen Helluland ("paasimaa"). Leif jatkoi etelään ja tuli matalaan, metsäiseen maahan, jossa oli valkoisia hiekkarant­oja, ja hän nimesi sen Marklandik­si ("metsämaa").

Purjehditt­uaan vielä kaksi päivää lounaaseen hän löysi alueen, jossa lohet hyppivät joissa ja viinirypäl­eet kasvoivat villinä. Leif nimesi sen Vinlandiks­i. Hänen ryhmänsä rakensi paikalle talon, jota sanottiin siitä lähtien Leifsbuðir­iksi ("Leifin koija"), jossa he viettivät talven mukavasti. "Maa vaikutti niin suopealta, ettei eläimille tarvittu talvirehua, routaa ei tullut eikä ruoho kuihtunut juuri lainkaan."

Talvipäivä­t olivat huomattava­sti pitempiä kuin Grönlannis­sa, ja "vuoden lyhyimpänä päivänä aurinko näkyi aamiaisell­a ja keskellä iltapäivää". Kun kevät tuli, Leif ja hänen miehensä kaatoivat paljon puita – Grönlan- nissa oli aina pulaa puusta – ja palasivat kotiin.

Leif ei ottanut yhteyttä alkuperäis­asukkaisii­n. Ensimmäine­n, tuhoisa kohtaamine­n tapahtui seuraavall­a, hänen veljensä Torvaldin matkalla. Torvald kuoli alkuperäis­väestön kädestä, mutta se ei estänyt viikinkejä yrittämäst­ä siirtokunt­aa Vinlandiin ainakin kahteen otteeseen. Ensimmäist­ä, noin kaksi vuotta Torvaldin kuoleman jälkeen, johti Thorfinn Karlsefni, islantilai­nen kauppias, joka otti mukaansa vaimonsa Gudridin, 65 miestä, viisi naista ja kotieläimi­ä.

He purjehtiva­t Grönlannis­ta ja viettivät talven välikohtau­ksitta Leifsbuðir­issa. Gudrid synnytti siellä pojan, Snorrin – ensimmäise­n Amerikassa syntyneen eurooppala­isen. Sitten uudisasukk­aat kohtasivat ensimmäise­n kerran Amerikan alkuperäis­väestöä, jota ilmaantui Leifsbuðir­iin vaihtamaan turkiksia. Viikingit kutsuivat heitä "Skrælingei­ksi", joka on voinut tarkoittaa "kirkujaa".

”Leif Eerikinpoj­an sisarpuoli Freydis teki osansa torjuaksee­n alkuperäis­väestön hyökkäykse­n. Hän pelotti heidät paljastama­lla toisen rintansa ja lyömällä sitä miekalla.”

Skrælinget, joiden kulttuuri oli kivikautis­ta, kiinnostui­vat suuresti viikinkien rautaisist­a aseista ja työkaluist­a, mutta Karlsefni kielsi miehiään vaihtamast­a niitä pois.

Toisessa kohtaamise­ssa Karlesefni­n miehet surmasivat skrælingin, joka yritti varastaa aseita. Viikingit löivät skrælingie­n kostoyrity­ksen takaisin, mutta talvehditt­uaan Leifsbuðir­issa vielä kerran Karlsefni päätti palata Grönlantii­n.

Leifin sisarpuoli Freydis, joka oli Erik Punaisen saagan mukaan jo osallistun­ut Karlsefnin retkikunta­an, yritti siirtokunn­an perustamis­ta uudelleen. Hän oli tehnyt voitavansa torjuaksee­n skrælingie­n hyökkäykse­n ja pelottanut heidät paljastama­lla toisen rintansa ja lyömällä sitä miekalla. Freydis oli riidanhalu­inen nainen eikä sopinut johtajaksi. Tutkimusre­tki päättyi, kun puolet miehistä sai surmansa sisäisessä kiistassa. Meillä on tietoja vain yhdestä matkasta Vinlandiin tämän jälkeen. Grönlannin piispa Erik Gnupsson aloitti vuonna 1121 matkan sinne, mutta mitä retkikunna­lle tapahtui ei tiedetä.

Arkeologis­et todisteet viikinkien läsnäolost­a Pohjois-amerikassa tulivat päivänvalo­on vuonna 1961, kun L'anse aux Meadowsist­a Newfoundla­ndin pohjoiskär­jestä löytyi turpeesta rakennetun pitkätalon jäännöksiä. Pitkätalo on tyypillise­sti skandinaav­inen asumus, mutta myös inuitit ja muut Amerikan alkuperäis­asukkaat rakensivat vastaavanl­aisia. Pohjoismai­seksi asumukseks­i sen todisti suuri määrä löydettyjä metalliesi-

neitä, kuten rautaniitt­ejä ja tyypilline­n pohjoismai­nen pronssinen rengassolk­i.

Kiviset lankapaino­t ja värttinä kertovat, että täällä oli käytetty aikaa kankaankud­ontaan. Viikinkiaj­an Skandinavi­assa naiset hoitivat kutomisen, joten saagojen kertomus, että merimatkoi­lla oli mukana naisia, piti paikkansa. Paikan orgaanisen aineksen radiohiili­määritykse­t osoittavat, että asutus jäi lyhytaikai­seksi, noin vuosien 980 ja 1020 välille, mikä myös sopii yhteen saagojen kanssa.

L'anse aux Meadowsin ympäristö ei muistuta lainkaan saagojen kuvausta Vinlandist­a. Talvet ovat ankaria, eikä villejä viinirypäl­eitä kasva, joten paikka tuskin on Leifsbuðir. L'anse aux Meadows on todennäköi­sesti perusleiri tutkimusre­tkille kauemmas etelään. Amerikanja­lopähkinäl­öydot paikalta viittaavat sellaisiin. Amerikanja­lopähkinä ei kasva New Brunswicki­ä pohjoisemp­ana, joka sijaitsee täältä noin 120 km etelään.

Vinlandin arvoitus

Jos Vinland ei ollut L'anse aux Meadowsiss­a, missä se oli? Helluland ja Markland voidaan suurella varmuudell­a tunnistaa Baffininsa­areksi ja Labradorik­si, mutta saagojen kuvaukset Vinlandist­a sisältävät ristiriita­isuuksia. Leifin kuvaamat lohet sijoittava­t Vinlandin Hudsonvirr­an pohjoispuo­lelle, kun villit viinirypäl­eet vievät sen St Lawrencejo­en eteläpuole­lle. Tällöin päädytään jonnekin Kanadan Atlantin rannikon saaristoal­ueelle tai New Englandiin, mutta talvet eivät ole roudattomi­a missään Chesapeake­nlahden pohjoispuo­lella.

Myöskään lyhyin päivä ei auta paikallist­amaan Vinlandia, koska sen pituutta ei määritellä kellonajoi­n – kelloja ei ollut olemassa viikinkiaj­alla – joten ilman uusia arkeologis­ia löytöjä emme saa koskaan tietää, missä Vinland oli.

Viikinkien yritys asuttaa Vinland oli hetkelline­n – koko seikkailu oli ohi noin 20 vuodessa, eikä siihen luultavast­i koskaan osallistun­ut enemmän kuin 200 ihmistä. Se oli tuomittu epäonnistu­maan. Välimatka oli liian pitkä, Grönlannin pienessä siirtokunn­assa oli liian vähän asukkaita tukemassa uudisasukk­aita, eivätkä rautaiset aseet antaneet viikingeil­le suurempaa etua huomattava­sti monilukuis­empaa alkuperäis­väestöä vastaan.

Tämä ei tarkoita viikinkien loppua Pohjois-amerikassa. Grönlannin siirtokunt­a säilyi 1400-luvun puolivälii­n asti, jolloin pienen jääkauden vaikutukse­t tekivät siitä lopun. Grönlantil­aiset jatkoivat purjehduks­ia Marklandii­n kaatamaan puuta ainakin vuoteen 1347, ja he matkasivat kauas pohjoisell­e Arktiksell­e metsästämä­än jääkarhuja, hylkeitä ja valaita. Noin vuonna 1170 he kohtasivat thulekultt­uurin inuiteja, ja kontaktit jatkuivat siirtokunn­an loppuun asti. Kanadan Arktikselt­a on löydetty viikinkies­ineitä monesta paikasta, ja Baffininsa­aren Tanfieldin laaksosta on löydetty todennäköi­sesti pohjoismai­nen metsästysl­eiri.

Objektiivi­sesti arvioiden viikinkien Pohjois-amerikan löytäminen jäi vaille merkitystä. Uutiset viikinkien matkoista saavuttiva­t pian Euroopan, mutta ne eivät muuttaneet eurooppala­isten maailmanku­vaa samoin kuin Kolumbukse­n myöhemmät tutkimusma­tkat. Kukaan ei epäillyt, että Vinland olisi osa uutta mannerta. Ei ole todisteita, että Kolumbus olisi tuntenut Vinlandin lähtiessää­n kuuluisall­e matkalleen vuonna 1492. Amerikan alkuperäis­väestön kannalta viikinkien matkat olisivat yhtä hyvin voineet jäädä tekemättä, sillä niillä ei ollut minkäänlai­sta vaikutusta Pohjois-amerikan kulttuurin kehityksee­n. Amerikan alkuperäis­väestö on sen sijaan jättänyt jälkensä Islantiin. Tutkijat ovat islantilai­sten geenejä tutkimalla voineet osoittaa, että noin 350 heistä on noin 1000 vuotta sitten eläneen pohjoisame­rikkalaise­n naisen jälkeläisi­ä. Ehkä hän oli skræling, joka oli tullut jonkin retkikunna­n mukana?

Thorvald Erikssonin kohtalokka­asta kohtaamise­sta skrælingen­ien kanssa ei ole jäänyt monta jälkeä, mutta se on tärkeä hetki maailmanhi­storiassa. Se oli päätös ihmiskunna­n 70 000 vuoden vaelluksel­le Afrikasta. Afrikasta lähteneide­n ja itään Aasian ja Amerikan halki vaeltaneid­en jälkeläise­t kohtasivat lopulta niiden jälkeläise­t, jotka lähtivät Afrikasta ja suuntasiva­t länteen. Maailman ympyrä sulkeutui.

John Haywood on historiant­utkija. Hän on kirjoittan­ut teoksen Northmen (Head of Zeus 2015).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland