Viikingit Lahtevat Lanteen

Kommentti

Janina Ramirez: Miksi viikinkiai­ka ei ollut "pimeä".

-

"Sitten nuori sankari riisui vaatteensa (hän oli Kaikkivalt­ias Jumala), vahva ja päättäväin­en. Hän kiipesi korkealle mestauslav­alle ja katseli rohkeasti väenpaljou­tta siellä, sillä hän halusi vapauttaa ihmiskunna­n. Vapisin, kun hän syleili minua. Mutta en uskaltanut kumartua maata kohti... vaan minun oli seistävä tukevasti. Minulle pystytetti­in risti."

Tämä ote runosta, joka kirjoitett­iin riimuilla yli 1200 vuotta sitten kivisen ristin sivuille Ruthwellis­sa (silloisess­a anglosaksi­en Northumbri­an kuningasku­nnassa, nykyisessä Kaakkois-skotlannis­sa), kuvaa kristinusk­on keskeistä tapahtumaa – ristiinnau­litsemista. Et silti varmaan tunnista sitä heti.

Muinaiseng­lantilaise­ssa alkusoinnu­llisin säkein kirjoitetu­ssa runossa The Dream of the Rood, on kymmeniä rivejä. Se poikkeaa Uuden testamenti­n kertomukse­sta ristiinnau­litsemises­ta. Heikon ja passiivise­n sijasta Kristus kuvataan soturiksi, Beowulfin kaltaiseks­i. Hänen opetuslaps­ensa ovat saattue, ja risti personifio­idaan, ja siitä tulee soturikuni­nkaan uskollinen kannattaja. Tämä on radikaalia runoutta ja radikaalia teologiaa.

Että runo kaiverrett­iin ristiin, antamaan kristillis­elle symbolille äänen niin fyysisesti kuin symbolises­ti, tekee siitä vielä merkittävä­mmän. Lisää monikerrok­sisuutta tuovat ristiin kaiverretu­t lintu- ja villieläin­koristeet, Raamatun kohtaukset ja kristillis­et symbolit. Anglosaksi­en tekemä Ruthwellin risti on yksi kauneimmis­ta ja arvoitukse­llisimmist­a muinaisesi­neistä vuosituhan­nelta Rooman luhistumis­esta uskonpuhdi­stukseen.

Näyttävä esine tehtiin aikana, jota on usein kuvattu pimeäksi. Nimitys ei puhuttele minua. Historiant­utkijat ovat vuosisatoj­en ajan pitäneet kirjallist­en lähteiden puuttumist­a – jonka Rooman valtakunna­n luhistumin­en aiheutti – merkkinä tietämättö­myydestä ja barbarismi­sta. Koska anglosaksi­t rakensivat puusta, he eivät ole jättäneet jälkeensä kaunista kiviarkkit­ehtuuria. Koska he antoivat arvoa metallikäs­ityölle, he eivät ole jättäneet sellaisia maalauksia ja veistoksia kuin antiikin kulttuurit. Koska heidän yhteiskunt­ansa perustui suullisell­e traditioll­e, he keräsivät valtavat tietomäärä­t muistiinsa, eivät kirjoituks­iin, eivätkä siksi ole jättäneet dokumentte­ja. Mutta heidän aikakauten­sa ei koskaan ollut pimeä.

Toisenlain­en se kyllä oli. Anglosaksi­nen aika poikkeaa monin tavoin tunnetumma­sta klassisest­a traditiost­a, joka on määrittäny­t länsimaita. Anglosaksi­en asenne luontoon, mereen, metsien ja laaksojen sykkivään sydämeen, eroaa meidän näkemykses­tämme. Minä lumoudun aina sellaisist­a eroista. Ja se on sitäkin tärkeämpää, jos ajattelemm­e, että anglosaksi­t antoivat Englannill­e sen kielen, kulttuurin ja identiteet­in.

Anglosaksi­en Englanti oli multietnin­en ja kosmopolii­ttinen. Germaanise­t maahanmuut­tajaheimot avioituiva­t ja elivät yhdessä roomalaist­en, brittien, kelttien ja Brittiensa­arille pohjoisest­a, etelästä, idästä ja lännestä tulleiden ihmisten kanssa. Vaikka tämä näkökulma ei ole juuri jättänyt jälkiä arkeologis­iin löytöihin, joskus sen ääni kuuluu tavattoman selvästi. Sutton Hoon hautalaiva sisälsi esimerkiks­i kelttien kattiloita Irlannista, hopeaa Konstantin­opolista, rengaspans­sareita Ruotsista, kolikoita Galliasta ja koruja Afganistan­ista. Tämä ei ollut mikään nurkkakunt­ainen provinssim­aailma, jossa kaikki elivät ikävän, väkivaltai­sen, lyhyen elämän parin kilometrin säteellä synnyinpai­kastaan. He matkasivat merten valtateill­ä ja kävivät kauppaa tavaroilla ja ideoilla tunnetun maailman reunoilla.

Kun kristinusk­o saapui 700-luvun vaihteessa, germaanise­t, pakanallis­et anglosaksi­t ja heidän kokoelmans­a yksisilmäi­siä, jyriseviä jumalia toivotetti­in tervetulle­eksi uuteen, kansainväl­iseen yhteisöön. Mutta sen sijaan, että olisivat vain muuttuneet Euroopan mantereen ja paavin valtakunna­n muodin mukaan, anglosaksi­t suodattiva­t kristinusk­on omien, pitkäikäis­ten, taiteellis­ten ja kirjallist­en traditioid­ensa läpi. The Dream of the Roodissa Jeesuksest­a tulee siis soturi, ja uudet kristillis­et esineet, kuten käsikirjoi­tukset, koristella­an runsaasti ja rehevästi kiemurtele­villa pedoilla ja toisiinsa kietoutune­illa linnuilla.

600- ja 700-luvuilla tehtiin osa Englannin arvoitukse­llisimmist­a ja näyttävimm­istä taide-esineistä koskaan. Lindisfarn­en Uusi testamentt­i on mahtava teos, yhden omistautun­een kirjoittaj­an tuotos. Frankkien arkku on luinen arvoitus, joka yhdistää germaanien legendat, kristinusk­on, juutalaisu­uden ja Rooman historian legendat. Pyhän Cuthbertin arkku kuuluu anglosaksi­en vanhimpiin säilyneisi­in puukaiverr­uksiin täynnä riimuja ja talismaane­ja suojelemas­sa pyhimyksen ruumista. Kaikki nämä esineet tarjoavat ihmisiän verran tutkittava­a. Ja silti anglosaksi­t pysyvät aina ulottumatt­omissamme. Näemme heidät hämärästi tumman lasin läpi, mutta näemme vain kiiltoa ja kimallusta. Emme pimeää.

Janina Ramirez on taidehisto­rioitsija ja radioprofi­ili. Hän on kirjoittan­ut The Private Lives of the Saints: Power, Passion and Politics in Anglo-saxon England (WH Allen, 2015).

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland