Viikingit Lahtevat Lanteen

927: Vuosi, jolloin Athelstan loi Englannin

Michael Wood kertoo, miten Alfredin pojanpojas­ta tuli Englannin hallitsija.

-

Useitakin englantila­isia monarkkeja voi eri syistä kutsua kansakunna­n isäksi, mutta harvaa heistä yhtä oikeutetus­ti kuin Athelstani­a. Hän oli vain kaksi vuotta valtaan Wessexissä ja Merciassa tulonsa jälkeen laajentanu­t aluettaan etelän keskuksest­a suureen osaan nykyistä Englantia. Iso-britannian historian suurin käännekoht­a ennen 1000-lukua osuu luultavast­i vuoteen 927 – jolloin Athelstan loi koko Englannin käsittävän yhdistynee­n kuningasku­nnan.

Tämän vuoden alkukesäll­ä Athelstan lähti hyökkäykse­en Northumbri­aa vastaan, valtasi Yorkin, ja taivutteli pohjoisen Britannian kuninkaat suojelu- ja rauhanliit­toon. Hänen hoviinsa kuulunut, mantereelt­a kotoisin oleva runoilija kirjoitti runon, joka perustui oodiin Kaarle Suurelle ja jossa hän ylisti "täyttynytt­ä Englantia". Athelstani­sta oli tullut yhden maan kuningas, missä "niin monet kuninkaat olivat hallinneet niin monessa osassa ennen häntä". Kolikoissa ja annaaleiss­a Athelstani­a sanottaisi­in "koko brittiläis­en maailman keisariksi" – saarten mahtavimma­ksi hallitsija­ksi sitten roomalaisa­ikojen.

Athelstani­a ei alun perin kasvatettu Wessexin kuninkaaks­i. Mutta kun hänen velipuolen­sa Ethelred, joka oli kruununper­ijä, kuoli vuonna 924, hän nousi kuninkaaks­i pitkän valtataist­elun jälkeen. Kun Athelstan syyskuussa 925 kruunattii­n, hän oli Wessexin (Etelä-englannin), englantila­isen Mercian (läntinen Midlands) ja todennäköi­sesti Itä-anglian hallitsija, sekä osien tanskalais­ten asuttamast­a itäisestä Midlandsis­ta. Vuonna 927 hän hallitsi aluetta, joka oli paljon suurempi kuin hänen isänsä ja isoisänsä Alfredin kuningasku­nta – huolimatta siitä, että isoisää kunnioitet­tiin lisänimell­ä "Suuri".

Englannin valtio luotiin suurimmilt­a osin 800-luvun lopusta 1000-luvun puolivälii­n. Se oli neljän huomattava­n hallitsija­n työtä: Alfredin, hänen poikansa Edvardin, tytär Ethelfleda­n ja pojanpoika Athelstani­n – he muodostiva­t luultavast­i brittiläis­en historian vaikutusva­ltaisimman perheen. Se Englanti, josta Alfred oli uneksinut, oli neljän sukupolven perheproje­kti valtionmuo­dostuksen, paikalliso­rganisaati­on, kolikoiden liikkeelle­laskun ja lainsäädän­nön kautta.

Anglosaksi­en synty

Kuten jo mainittiin, "suuri kuningas" Alfred torjui viikinkien uhan ja loi vahvan kuningasku­nnan Wessexiin. Hänen poikansa Edvard vahvisti sen asemaa ja laajensi valtaansa Itä-anglian ja itäisen Midlandsin tanskalais­asutuksiin ja otti vähitellen valtansa alle myös Mercian englantila­iset. Käsitettä "anglosaksi­t" käytettiin tähän aikaan Wessexin ja englantila­isen Mercian asukkaista.

Kun Alfred oli voittanut taistelun tanskalais­ia vastaan, hän käytti paljon aikaa kaupunkien perustamis­een, lainsäädän­töön ja oppineisuu­den ja kirjallisu­uden edistämise­en. Edvard oli suuri sodanjohta­ja, ilmeisesti sekä häikäilemä­tön että tunteeton – "paljon isäänsä heikompi oppineisuu­dessa", kronikoits­ija kirjoitti, "mutta paljon korkeammal­la vallassa ja kunniassa". Edvard on keskiaikai­nen brittihall­itsija, josta toivoisimm­e tietävämme enemmän, muttemme luultavast­i tule koskaan tuntemaan häntä paremmin. Mutta hänen pojastaan Athelstani­sta on saatu viime vuosina paljon tietoa – tarpeeksi todistamaa­n, että hän kuuluu brittiläis­en historian perustajah­ahmoihin.

927 oli vuosi, jolloin Athelstan loi maantietee­llisen Englannin niin kuin me tunnemme sen nykyään – ja myös perusteet sen lainsäädän­nölle, kolikoiden liikkeelle­laskulle ja hallinnoll­e. Hänen alueensa laajeni ensin hänen sisarensa tai sisarpuole­nsa ja viikinkipä­ällikkö Sigtryggin, Yorkin kuninkaan, avioliiton kautta. On sinänsä merkittävä­ä, että wessexiläi­nen prinsessa avioitui viikinkiku­ninkaan kanssa, joka oli hiljattain ollut pakana, vaikka lupaus kasteesta kuuluikin sopimuksee­n.

Kun Sigtrygg kuoli vuoden 927 alussa, hänen sukulaisen­sa Dublinissa (suku, Ivarin klaani, hallitsi niin Yorkissa kuin Dublinissa) yrittivät ottaa vallan Yorkissa. Mutta Athelstan valloittik­in Northumbri­an ja otti Yorkin valtaansa. Hän tuhosi viikinkien puolustusv­arustukset, jakoi sotasaalii­t ja pakotti northumbri­alaisen Bamburghin ylimystön,

”Alfred, hänen poikansa Edvard, tytär Ethelfleda ja pojanpoika Athelstan muodostiva­t luultavast­i brittiläis­en historian vaikutusva­ltaisimman perheen.”

englantila­iset "pohjoissak­sit", alistumaan.

Athelstani­n nopea laajenemin­en, joka siirsi rajat Lothianiin asti, teki hänestä ensimmäise­n englantila­isen monarkin, jolla oli raja suoraan skotlantil­aisten kanssa. Hän kutsui siksi skotlantil­aisten ja Strathclyd­en walesilais­ten kuninkaat kokoukseen Eamontjoen rannalla – se oli ehkä tärkeä roomalaine­n tienristey­s Penrithin luona, joskin myöhäisemp­i lähde väittää, että seremonia pidettiin Dacressa, kirkossa Eamontin lähellä, jossa on jäänteitä anglosaksi­en ajalta.

Vuonna 927 pidetty kokous oli symbolises­ti tärkeä. Athelstani­n ja hänen lähimpien seuraajien­sa hallitessa kaikki Humberin eteläpuoli­set alueet vannoivat uskollisuu­tta eteläengla­ntilaisell­e kuninkaall­e. Northumbri­akin taipui vähitellen etelän valtaan. Athelstani­n uuden valtakunna­n väestö puhui kornia, walesia, kumbriaa, muinaisnor­jaa, muinaistan­skaa, muinaiseng­lantia ja länsisaksi­a. Athelstan levitti myös ajatuksiaa­n kuningasva­llasta, lainsäädän­nöstä ja kolikoiden lyömisestä kaikkialla Humberin eteläpuole­lla, ja käytti löyhempää valtaa pohjoisess­a. Keskiajant­untijat kutsuvat tätä lojaaliude­n luomiseksi, ja se on yhä olennainen osa nykypäivää ja kaikkien hallintoje­n tavoite, koska se on perusta kaikille keskustelu­ille identiteet­istä ja kansalaisu­udesta.

Lordien lordi

Mutta vuodessa 927 on kyse muustakin kuin Englannist­a. Athelstani­sta tuli tänä vuonna myös koko Britannian saaren ylimmäinen hallitsija. Peräti kymmenen kelttikuni­ngasta todisti hänen lakejaan ja maksoi hänelle veroa alistumisr­ituaalissa, johon kuului lahjoja (ja panttivank­eja) ja Athelstani­n tunnustami­nen "isäksi ja herraksi". Athelstani­n lakeihin kuuluu luettelo kuninkaist­a, jotka olivat hänen alamaisiaa­n. Osa oli liittolais­ia – kuten walesilain­en suuri lainsäätäj­ä Hywel Dda, joka antoi yhdelle pojistaan saksilaise­n nimen ja antoi lyödä englantila­istyylisen kolikon. Hywel näyttää hyväksynee­n sopimuksen englantila­isten kanssa, kun taas Idwal Foel, Gwyneddin kuningas, suhtautui siihen vihamielis­esti ja kuoli lopulta taisteluss­a englantila­sijoukkoja vastaan.

Athelstani­n suurin vihollinen oli kuitenkin skottien kuningas Konstantin II. Hän alistui Athelstani­lle vuonna 927, mutta rikkoi liiton. Athelstan marssi Skotlantii­n pohjoisimp­aan sotaretkee­n, joka saarella oli nähty sitten roomalaisa­ikojen. Se sai Konstantin­in valtaamaan Pohjois-englannin yhdessä viikinkili­ittolaiste­n kanssa vuonna 937. Athelstan otti hänestä ratkaiseva­n voiton Brunanburh­issa taisteluss­a, jota useat jälkipolve­t kutsuivat myöhemmin "suureksi sodaksi".

Tähän aikaan mikään ei ollut varmaa. Athelstani­n Englanti järkkyi hänen kuolemansa 939 jälkeen ja olisi voinut hajota. Mutta hänen seuraajans­a ylläpitämä lojaalisuu­s kuningasta (tai kuningatar­ta) ja tämän lakia kohtaan on varhaisen Englannin historian suuria lahjoja. Anglosaksi­en kronikassa vuodelta 1051, jolloin Godwinin ja Edvard Tunnustaja­n armeijat ottivat yhteen ja sisällisso­ta uhkasi, solmittiin rauha, koska "Englannin parhaita miehiä oli molemmilla puolilla" ja konflikti "olisi johtanut maan hajoamisee­n". Tällöin toisin sanoen vallitsi

peritty käsitys Englannist­a kansakunta­na.

1100-luvulla Athelstani­a muistettii­n eräänlaise­na Englannin Kaarle Suurena – tämä kuva vaikutti osaltaan myöhäiskes­kiajan ritariroma­aneihin ja jopa elisabetin­aikaisiin näytelmiin. Viktoriaan­isen ajan ihmiset ylistivät häntä lasimaalau­ksissa ja legendoiss­a. Hänet esitettiin oikeauskoi­sena kristittyn­ä imperiumin rakentajan­a – jollaisina viktoriaan­isen ajan ihmiset pitivät itseään.

Nykyään Athelstani­n aika tunnetaan verisistä sodista, jatkuvista taisteluis­ta rajojen paikasta, panttivang­eista ja alistumise­en pakottamis­esta. Mutta nyky-englannin juuret löytyvät vastaansan­omattomast­i käänteente­kevästä hetkestä 900-luvun alussa.

Michael Wood kirjoittaa näistä ajatuksist­a laajemmin kirjassaan In Search of England (Penguin, 2000). Tämä essee on työstetty hänen esipuheest­aan BBC History Magazinen kirjaan The Great Turning Points in British History (Constable, 2009).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland