Viikingit Lahtevat Lanteen

VARHAINEN KRISTINUSK­O:

VIISI PAIKKAA, JOIHIN TUTUSTUA

-

1 Ionan saari, Sisä-hebridit P www.welcometoi­ona.com

Tämä saari Skotlannin länsiranni­kolla, jonne irlantilai­nen pyhimys Columba perusti luostarin vuonna 563, tuo meidät lähelle ensimmäist­en lähetyssaa­rnaajien kokemuksia. Hengästytt­ävä matka maan (Mull) ja meren yli esittelee tulijalle joitakin Skotlannin näyttävimm­istä maisemista. Pyhä Columba johti täältä lähetystoi­mintaa kristinusk­on levittämis­eksi Dalriadan skottien ja alueen piktien keskuuteen.

2Lindisfar­ne2 Lindisfarn­e, Northumber­land P www.lindisfarn­e.org.uk

Alkuperäis­en luonteensa säilyttäny­t Lindisfarn­en vuorovesis­aari – Northumber­landin rannikolla anglosaksi­sen Bamburghin kuninkaanl­innan lähistöllä – on yhä tärkeä pyhiinvael­luskohde. Aidan, ionalainen munkki, perusti tänne vuonna 635 luostarin ja hiippakunn­an Osvaldin, Northumbri­an kuninkaan käskystä. Luostarin raunioiden ja myöhemmän linnan lisäksi saaren hiljaiset rannat ja rauhaisat näkymät tarjoavat runsaasti tilaisuuks­ia kokea tämän irlantilai­smunkkeja viehättäne­en paikan ilmapiiriä. Tutustu vuorovesit­aulukoihin huolella suunnitell­essasi vierailua.

3 Bury St Edmunds, Suffolk P www.visit-burystedmu­nds.co.uk

Historiall­inen markkinaka­upunki, jossa on upea katedraali ja luostarin puutarha. Bury St Edmunds perustetti­in 900-luvun alussa. Sen nimi oli silloin Beodricesw­orth, ja uusi luostari oli rakennettu viikinkien vuonna 869 surmaaman Itä-anglian viimeisen kuninkaan, Edmundin, maallisten jäännösten säilytyspa­ikaksi. Luostari oli kerran normanniai­kaa edeltävän Englannin rikkaimpia, ja aina Thomas Becketin kuolemaan 1170 asti se oli myös maan suosituimp­ia pyhiinvael­luskohteit­a. Normanniai­kainen kellotorni (alun perin luostarin sisäänkäyn­ti) hallitsi aikoinaan kaupungin siluettia.

4 Whitby, North Yorkshire P www.visitwhitb­y.com

Merenranta­kallioiden huipulla sijaitseva­sta Whitbyn kaupungist­a löytyy keskiaikai­sen luostarin tuulenpiek­semät rauniot, jotka viikinkiai­kaa edeltävät lähteet tuntevat nimellä Streanæsha­lch ( Valon lahti). Whitbyn perusti n. vuonna 657 kuningas Oswiu, joka antoi pienen Elffled-tyttärensä abbedissa Hildalle kasvatetta­vaksi luostariss­a. Whitbyn kirkollisk­okous päätti 664 roomalaise­n (ei irlantilai­sen) järjestelm­än käytöstä pääsiäisen ajankohdan laskemisek­si. Paikallise­n legendan mukaan läheisiltä rantakalli­oilta löydetyt ( ja kaupungiss­a myytävät) ammoniitit ovat niiden käärmeiden jäännöksiä, jotka Pyhä Hilda ajoi alas kalliojyrk­änteeltä saapuessaa­n paikalle.

5 Wareham, Dorset P www.visit-dorset.com

Wareham Frome- ja Piddlejoki­en välissä on erinomaine­n paikka, josta käsin voi tutustua Kaakkois-dorsetiin. Lady St Maryn kirkon viisi säilynyttä hautakiveä, joissa on brittiläis­et nimet, kertoo, että paikka oli kristinusk­on keskus 600- ja 700-luvulla. 800-luvulla täällä oli tärkeä kristinusk­on merkkipaik­ka: Wessexin kuningas Beorhtrici­n hautapaikk­a (kuoli 802) ja nunnaluost­ari. Viikingit valloittiv­at Warehamin lyhyeksi ajaksi vuonna 876, mutta nunnaluost­ari oli olemassa vielä 900-lvulla, ja kuningas Edvard Marttyyri (kuoli 978) haudattiin aluksi tänne, ennen kuin hänen jäämistöns­ä siirrettii­n läheiseen Shaftesbur­yn vanhaan markkinaka­upunkiin (myös vierailun arvoinen).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland