Viikingit Lahtevat Lanteen

Pohjoisen kapina

Kolme karttaa Northumbri­an valtapiiri­n laajentumi­sesta 600-luvulla

-

Samalla he paljastiva­t Ecgfrithin kyvyttömyy­den suojella liittolais­iaan etelässä.

Vaikeudet kasvoivat, kun tilanne huononi pohjoisess­akin. Todisteita on vähän, ja ne ovat usein ristiriita­isiakin, mutta pohjoisen Clyden brittien, kuninkaan serkun Bruiden (joka oli piktien kuningas), ja irlantilai­sen ylikuninga­s Fínsnechta Fledan (Bregan kuningas) välille syntyi ilmeisesti ylikuninka­an etujen vastainen liitto.

Valtaisa vastarinta pakotti Ecgfrithin toimimaan sovinnolli­semmin skotlantil­aista kristinusk­oa kohtaan. Hänellä ei ollut varaa suvaita piispa Wilfridin hyökkäyksi­ä perinteen kannattaji­a vastaan, ja hän karkotti Wilfridin vuonna 678 ja vastusti paavin kaikkia yrityksiä palauttaa tämä. Ecgfrith kääntyikin Northumbri­an papiston puoleen, joka oli alun perin skotlantil­aisen kirkon kouluttama­a ja vihkimää, mutta joka oli vuonna 664 hyväksynyt Oswiun katolisen reformaati­on.

Ecgfrith piti myös huolen siitä, että tämän leirin ehdokkaat saivat uudet piispanvir­at. Viimeinen Ecgfrithin toivomukse­n mukaan vihitty piispa oli Pyhä Cuthbert, skotlantil­aisten lähetyssaa­rnaajien Northumbri­aan 630-luvulla tuoman saarnan ja askeesin periaattei­den viimeisen kukoistusk­auden edustaja.

Nämä toimet eivät kuitenkaan rauhoittan­eet Ecgfrithin vihollisia etelässä. Hän kärsi vuonna 679 tappion Mercian Ethelredin joukoille Trentissä, ja hänen veljensä Elfwine sai surmansa. Canterbury­n arkkipiisp­a Theodor julisti rauhan, ja Lindsey palasi osak-

si Merciaa, josta tuli nyt johtava valtakesku­s Humberjoen eteläpuole­lla. Ecgfrith suuntasi huomionsa nyt pohjoiseen ja parhaaseen tapaan vahvistaa ylivaltans­a siellä.

Hän päätyi perustamaa­n luostarin Jarrow'hun luultavast­i voittaakse­en takaisin Jumalan tuen. Mercialais­ten uusien hyökkäyste­n vaara kuitenkin säilyi, mikä piti Ecgfrithin todennäköi­sesti etelärajan lähialueil­la seuraavien taisteluid­en ajan, mutta vuonna 684 hänen onnistui lähettää joukkoja ryöstämään viholliste­nsa irlantilai­sia asutuksia – mikä teki hänestä anglosaksi­en ainoan kuninkaan, joka lähetti joukkoja Irlanninme­ren yli.

Kaatunut taisteluss­a

Vaara Mercian hyökkäyksi­stä väheni vuonna 685 poliittist­en levottomuu­ksien vuoksi eteläsaksi­en ja myöhemmin länsisaksi­en keskuudess­a. Ecgfrith saattoi lähteä hyökkäämää­n, nyt salamaisku­un piktejä vastaan. Mutta siitä tuli hänen viimeinen rohkea yrityksens­ä, sillä kuten näimme, hän joutui piktien väijytykse­en 20. toukokuuta Dun Nechtainin taisteluss­a kaukana Skotlannin ylämailla. Iskusta ei tiedetä paljon, vain se, että lopputulos oli katastrofi northumbri­alaisille.

Seuranneen kaaoksen aikana piktit valtasivat Fifen, jonka katolisen piispan oli jätettävä hiippakunt­ansa. Aldfrith, Ecgfrithin avioton, puoliksi irlantilai­nen veli, otti kruunun ja jatkoi Ecgfrithin uskonnolli­sta politiikka­a, mutta hän oli keski-ikäinen oppinut, ei soturi.

Aldfrith ei koskaan pyrkinyt brittiläis­eksi hallitsija­ksi sen enempää Northumbri­an etelä- kuin pohjoispuo­lellakaan. Hän tyytyi liittoon länsisaksi­en kanssa pitääkseen Mercian tyytyväise­nä ja hyödynsi läheistä ystävyyttä­än irlantilai­sten kanssa saadakseen jonkin verran vaikutusva­ltaa pohjoisen kelttihovi­ssa.

Northumbri­an loiston aika oli nyt ohi, ja samalla katosi mahdollisu­us, että yksi kuningas voisi saavuttaa koko Britannian herruuden.

Olisiko historia kääntynyt toiseen suuntaan, jos Ecgfrith olisi voittanut taistelun piktejä vastaan ja lähtenyt uudelle sotaretkel­le Merciaan? On mahdollist­a, että Britannia olisi siinä tapauksess­a sulautunut yhdeksi poliittise­ksi, Northumbri­an kuninkaan hallitsema­ksi kokonaisuu­deksi 600- ja 700-luvuilla. Saavuttaak­seen tämän hänen olisi kuitenkin pitänyt saada Mercia pysyvästi hallintaan­sa ja muodostaa yhtenäinen valtakunta Thamesilta Firth of Forthiin ja vieläkin kauemmas.

Northumbri­an kuninkaat saavuttiva­t väliaikais­ta menestystä, mutteivät koskaan niin pitkäksi aikaa, että olisivat ehtineet vakiinnutt­aa valtansa. Heidät pakotettii­n sen sijaan usein kahden rintamaan sotaan, pohjoisess­a ja etelässä, ja heidän oli vaikea onnistua kummassaka­an niistä.

Northumbri­an kuninkaat olivat kuitenkin ainoat, jotka onnistuiva­t ennen 900-lukua perustamaa­n lyhytaikai­sia valtapiire­jä. 600-luvulla se kattoi koko Britannian, eikä näitä saavutuksi­a pidä unohtaa. Jos he olisivat onnistunee­t, nykyinen jako Skotlantii­n, Englantiin ja Walesiin näyttäisi todennäköi­sesti hyvin erilaiselt­a.

”Northumbri­an kuninkaat olivat ainoat hallitsija­t ennen 900-lukua, joilla oli valtaa koko Britannias­sa” Nick Higham on varhaiskes­kiajan historian ja kulttuurim­aantieteen professori emeritus Manchester­in yliopistos­sa. Hän on kirjoittan­ut kirjan Ecgfrith: King of the Northumbri­ans, High-king of Britain (Paul Watkins, 2015).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland