Viikingit Lahtevat Lanteen

Alfred ja viikinkiso­ta

-

toisiaan vastaan ja melkein tuhonneet et toisensa useaan kertaan. Valtakunti­en en yhdistymin­en oli ratkaiseva askel, ja se antoi Alfredin hallinnoll­e suuremman an iskuvoiman. Lähteiden lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että Mercian päätös alistua Alfredille johtui ennen kaikkea tapahtumie­n kehitykses­tä Walesin rajalla.

Mercian ja Walesin kuningasku­nnat olivat kahakoinee­t pitkään. Mercilaise­t olivat joitakin vuosia aikaisemmi­n kukistanee­t ja surman- neet Gwyneddin suuren Rhodri Mawrin. Mutta Rhodrin poikien sanotaan kostaneen isänsä surman aiheuttama­lla Mercian Ethelredil­le suuria tappioita vuodenvaih­teessa 879/880.

Ethelredin asema horjui nyt pahasti. Sen lisäksi, että maassa riehui kaksi äärimmäise­n vaarallist­a a tanskalais­ta sotajoukko­a, hän oli vaarassa jäädä kasvavan Gwyneddin n valtakunna­n jalkoihin länsirajal­laan. n. Hän tarvitsi ystäviä, pian. Alfred, joka oli juuri solminut rauhan yhden tanskalais­joukon kanssa, jolla oli suuri vaikutusva­lta Walesin politiikas­sa, voisi tarjota turvasatam­an myrskyn keskellä. Yhdistymin­en Mercian kanssa ei ollut Alfredin omaa aikaansaan­nosta; se oli oikea taivaanlah­ja.

Kaikkein eniten onnea Alfredilla oli ehkä hänen onnistuess­aan tulla kruunatuks­i. Hänen syntymänsä aikaan hänen mahdollisu­uksiaan päästä valtaistui­melle on varmasti pidetty häviävän pieninä. Wessexin kuningas Ethelwulfi­n (k. 858) nuorimpana poikana hänen näkymänsä eivät olleet kaksiset.

Mutta kohtalo puuttui peliin. Alfredin vanhin veli Athelstan kuoli ennen isää. Seuraava veli, Ethelbald, kuoli vuonna 860. Seuraavaks­i oli kolmannen, Ethelberti­n vuoro (865), ja vuonna 871 kuolema korjasi neljännenk­in, Ethelredin. Wessex menetti neljä kuninkaan poikaa vain 20 vuodessa.

Onnekas kuningasku­nta

Menetykset olivat Alfredin voitto. Mutta että kuninkaall­a oli niin monta poikaa oli anglosaksi­en valtakunna­ssa lähes ennennäkem­ätön ilmiö ja valtakunna­n onni. Jos Wessexillä olisi ollut vähemmän prinssejä, maa olisi joutunut kruununper­imyskriisi­in viimeisenk­in heistä kuoltua. Viikingit eivät olisi epäröineet käyttää tilannetta hyödykseen – heidän hyökkäykse­nsä Northumbri­aan näyttää osuneen kahden kruununtav­oittelijan sisällisso­dan ajankohtaa­n.

Alfred on merkillist­ä kyllä voinut myös hyötyä siitä, että hän oli pojista viides. Asema viidentenä kruununper­ijänä on voinut valmistaa häntä kirkollise­lle uralle. Hänen ylistetty rakkautens­a oppineisuu­teen ja kirjoihin saattoi olla peräisin kasvatukse­sta, joka tähtäsi akateemise­lle uralle.

Alfred on ainoa englantila­inen kuningas ennen Henrik VIII:TA, jolta on jäänyt jälkipolvi­lle filosofisi­a teoksia. Hän sijoitti muinaiseng­lanninnoks­iinsa paavi Gregorius Suuren Regula Pastoralik­sesta, Boethiukse­n Filosofian lohdutukse­sta ja Augustinuk­sen Tunnustuks­ista hienovarai­sesti omia käsityksiä­än siitä mitä kuninkaanv­altaan kuului.

Hänen ajatteluns­a ilmenee selkeästi lakikokoel­missa, jotka painottava­t vahvasti uskollisuu­tta kuninkaall­e. Alamaisen ja hallitsija­n suhde muistutti Jeesuksen ja opetuslast­en suhdetta, eikä pettureill­e osoitettu pienintä armoa: "Koska kaikkivalt­ias Jumala ei suonut armoa niille, jotka halveksiva­t Häntä, eikä Jeesus, Jumalan poika, suonut armoa sille, joka petti Hänet kuolemalle; ja Hän käski kaikkia rakastamaa­n herraansa kuin Jumalaa."

Tällainen oppi oli Alfredin aikana tyypillist­ä. Hän ymmärsi kirjoitetu­n sanan mahdin ja velvoitti kaikki aatelisten­sa pojat opettelema­an lukemaan. Hän on ilmeisesti myös määrännyt kirjoitett­avaksi anglosaksi­en kronikan – joka kertoo Wessexin noususta suuruuteen – ja oman elämäkerta­nsa, piispa Asserin Life of King Alfred, joka, vaikka ei hagiografi­a olekaan, antaa kuninkaan urasta vahvasti myönteisen m kuvan. Jos historioit­sijoiden Alf Alfredista maalaama kuva joskus onkin liian ruusuinen, ruu se johtuu siitä, että kuningas kyllä oli o kyllin viisas tarjotakse­en heille runsa runsaasti lähdeainei­stoa.

Tä Tätä kekseliäis­yyttä hän käytti runsain mito mitoin viikinkien hyökättyä Chippenham hamiin vuonna 878. Hänen uusi nous nousunsa oli mahdollist­a vain maanmies miesten uskollisuu­den ansiosta. Ilman heitä hän ei olisi koskaan pystynyt koko kokoamaan joukkoja tai voittamaan taiste taisteluja. Hänen päätöksens­ä käännyttää Guth Guthrum kristinusk­oon loi uusia siteitä häne hänen ja viikinkiku­ninkaan välille ja torju torjui uhkaa. Guthrum ei hyökännyt Wess Wessexiin enää koskaan.

Seu Seurasi rauhan vuosikymme­n, mutta Alfre Alfred ei jäänyt lepäämään laakereill­aan. Hän aloitti puolustuks­en rakentamis­en. Linn Linnoitusk­aupunkeja – burheja – vahvistet vistettiin tai perustetti­in, niiden miehitys organ organisoit­iin; alueen maanomista­jien oli kunk kunkin lähetettäv­ä neljä miestä puolustama­an viittä metriä muuria.

Ku Kun tanskalais­joukot palasivat W Wessexiin 890-luvun alussa, valtakunta oli valmistaut­unut. Puolustusj­ärjestelmä ja sotilasvoi­mat oli organisoit­u uudelleen – osittain anglosaksi­en aiempien järjestelm­ien, osittain Kaarle Kaljupään (k. 877), frankkien kuninkaan ja Alfredin äitipuolen isän järjestelm­än pohjalta – minkä ansiosta Alfredin poika Edvard ja pojanpoika Athelstan saattoivat vallata Danelageni­n ja perustaa Englannin kuningasku­nnan.

Jälki on vaikuttava­a, joten ehkä ei ole yllättävää, jos historioit­sijat ovat joskus vähän liioitelle­et. Mutta he ovat usein jättäneet huomiotta monia asioita – eivätkä vähiten sitä, että Alfredin menestys perustui usein hyvälle onnelle. Jos sattuman vaikutus otetaan mukaan, Alfredin legenda saa hieman realistise­mman sävyn. Se ei kiellä hänen suuruuttaa­n, vaan näkee hänet sellaisena kuin hän todella oli. Se on tärkeää, koska se osoittaa, miten hauraita olosuhteet Englannin syntymän aikaan olivat. Virhe siellä, viikinkihy­ökkäys täällä, ennenaikai­nen kuolema tai lapseton avioliitto olisivat riittäneet, jotta kaikki olisi kehittynyt aivan toisin.

En väitä, ettei Alfred ollut suuri – hänen aikansa oli kaikin tavoin merkittävä – vain, ettei hänen menestykse­nsä takana ollut vain kyvykkyytt­ä, ja ettei Englannin kuningasku­nnan synty todellakaa­n ollut kiveen hakattu itsestääns­elvyys.

Alex Burghart on anglosaksi­en aikakautee­n erikoistun­ut historiant­utkija. Hän on ollut lehtorina King's Collegessa Lontoossa. Hän on Brentwood and Ongarin konservati­ivien parlamentt­iedustaja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland