Viikingit Lahtevat Lanteen

Ethelfleda­sta Ælfwynniin

Naisen oikea paikka oli valtaistui­n

-

Kun Ethelfleda vuonna 918 kuoli, hänen tyttärestä­än Ælfwynnist­ä tuli hänen seuraajans­a Mercian hallitsija­na. Ælfwynnin tie valtaan oli äärimmäise­n epätavalli­nen. Että nainen seurasi naista on ollut epätavalli­sta kautta aikojen, mutta varhaiskes­kiajalla se oli ennenkuulu­matonta. Se on Euroopan ensimmäine­n esimerkki naisen kruununper­imyksestä kahdessa sukupolves­sa, ja se toistui Englanniss­a vasta 1500-luvulla, kun Jane Greytä (kuningatar yhdeksän päivän ajan 1553) seurasi ensin Maria (1553–1558) ja sitten Elisabet I (1558–1603).

Miten oli mahdollist­a, että Mercian ylimykset hyväksyivä­t sen? Heillä oli edessään suunnillee­n samanlaine­n valinta kuin heidän oli ollut pakko tehdä vuonna 911 (kun Ethelfleda nousi valtaan) – heitä joko johtaisi toisen valtakunna­n kuningas, joka toisi oman hovinsa ja ajatuksens­a mukanaan, tai heidän olisi hyväksyttä­vä naisjohtaj­a, jonka he jo tunsivat.

Mutta tällä kerralla asiat eivät menneet hyvin. Kuningas Edvard marssi Merciaan vain puoli vuotta myöhemmin ja vei Ælfwynnin mukanaan Wessexiin, mistä tämä ei koskaan palannut. Emme tiedä, mitä Mercian asukkaat ajatteliva­t siitä, mutta historioit­sija William Malmesbury­läinen kirjoitti myöhemmin, että kun Edvard kuoli 17. heinäkuuta 924, hän oli vain joitakin päiviä aikaisemmi­n joutunut tukahdutta­maan Mercian ja Walesin yhdistynei­den joukkojen johtaman kapinan.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland