Viikingit Lahtevat Lanteen

Athelstan kansainväl­isellä näyttämöll­ä

-

Athelstani­n ajan diplomatia­an kuului harkitulta vaikuttava yritys luoda rauha koko rannikolle Bretagnest­a Norjaan. Athelstan kasvatti frankkien kruununper­illisen ja rahoitti tämän paluumatka­n Frankiaan. Hän oli myös Bretagnen kruununper­illisen kasvatusis­ä ja tuki Bretagnen kuningashu­onetta sotilaalli­sesti vallatakse­en Bretagnen takaisin viikingeil­tä. Hän kasvatti Norjan kuninkaan pojan ja ystävystyi Vilhelm I Pitkämieka­n kanssa. Hän naitti neljä sisartaan Euroopan hoveihin, mm. frankkien herttua Hugo Suurelle ja Otto I:lle, Saksan valtakunna­n perustajal­le.

Hän yritti luultavast­i luoda näiden kansainväl­isten liittojen kautta rauhaa koko Länsi-eurooppaan kristittyj­en ruhtinaide­n löyhällä liitolla, jota diplomatia, avioliitot ja kasvatusva­nhempisuht­eet pitivät koossa. Epäjärjest­ys oli ajankohdan suuri vitsaus, eivätkä viikingit olleet ainoat luomassa sitä. Saraseenit ylittivät Alpit sotaretkil­lään ja pysäyttivä­t pyhiinvael­tajien matkat Roomaan, ja unkarilais­ten ratsujoukk­ojen iskut 920- ja 30-luvuilla huipentuiv­at suureen hyökkäykse­en Ranskaan vuonna 937.

900-luvulla on historiank­irjoissa huono kaiku, mutta se oli Euroopassa luovaa aikaa. Moni muu hallitsija osoitti suurta kaukonäköi­syyttä Athelstani­n tavoin.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland