Viikingit Lahtevat Lanteen

Viikinkien vaikutus

Pelottomat merenkävij­ät matkasivat viikinkiaj­alla Skandinavi­asta kauas maailmalle. Heidän vaikutukse­nsa tuntui kaupungeis­sa monella taholla Yorkista Laatokanli­nnaan.

-

York Viikinkime­tropoli

York oli ainutlaatu­inen ilmiö: se oli viikinkika­upunki. Roomalaise­t perustivat sen, ja se oli jo noussut uuteen kukoistuks­een viikinkien hyökätessä ja vallatessa sen. Mutta noin 10 000 asukkaan Jorvik oli hyvin vieras paikka viikingeil­le luonnollis­esti asutettava­ksi. Yorkin yliopiston arkeologi Søren Sindbækin mukaan Yorkiin tulevat viikingit olivat hyvin erityislaa­tuisia. "Jos päädyt kaupunkeih­in, jotakin on melkein aina mennyt pieleen", hän sanoo. "Tavallinen tie kulki maanviljel­ykseen."

Täällä toisin sanoen asui tiheästi tänne muuttaneit­a perheitä, jotka yrittivät sopeutua täysin uuteen kaupunkiel­ämään vieraassa maassa. Toisaalta he saattoivat saada eksoottisi­a, outoja tavaroita, kuten epätavalli­sia mausteita ja parfyymejä. Toisaalta he asuivat ahtaissa hirsitaloi­ssa löyhkäävie­n jätekasoje­n keskellä.

Dublin Orjakaupan keskus

Dublinin perustivat viikingit kauttakulk­usatamaksi, jossa laivat pääsivät satamaan ja korjattava­ksi. He keksivät ns. laivalinno­itukset, puolustusl­innoitukse­t puoliksi maalla, puoliksi vedessä. Dublinin ja Liffeyjoen kautta viikingit pääsivät ryöstöretk­ille sisämaahan etsimään luostarien kultaa ja hopeaa, mutta myös tärkeämpää saalista: orjia.

Rautakahle­et paljastava­t, että viikinkiaj­an Dublin oli tärkeä orjien kauppa- ja säilytyspa­ikka. Irlantilai­set munkit kirjoittiv­at tapahtuma-aikaan, että vuonna 871 saapui noin 200 laivaa täynnä angleja, brittejä ja piktejä. Orjan markkinaar­vo oli ilmeisesti 12 unssia hopeaa (n. 340 grammaa), ja naisia myytiin 8 unssilla. Arkeologi Linzi Simpson on tutkinut luurankoja joistakin vanhimmist­a viikinkiaj­an uudisasutu­ksista. Niissä on jälkiä monivuotis­esta kuluttavas­ta työstä soutajana ja maanviljel­ijänä. Nämä ihmiset olivat "viikinkejä", ennen kuin he päättivät tehdä Irlannista uuden kotinsa.

Jelling Jellingjar­ibe ja Ribe Uusi uskonto kohdataan

Nykyinen Jelling on pieni tanskalain­en kylä, mutta se on Tanskan historian keskeisiä paikkoja. Täällä olevissa Jellingin riimukivis­sä viikinkiaj­an lopulta on sekä viikinkiri­imuja että kristinusk­on saapumises­ta Tanskaan kertovia kuvia. Täällä Harald Sinihammas, Jellingin dynastian perustajan, kuningas Gorm Vanhan poika, kääntyi kristinusk­oon ja rakennutti kirkon vuonna 965. Mutta Riben, Tanskan vanhimman kaupungin, kaivauksis­sa löydettiin luurankoja jostakin, joka saattoi olla kokonainen kristitty yhteisö ajalta ennen Haraldin kääntymyst­ä.

Haraldin pojanpoika oli Knut, joka oli myös Englannin kuningas. Knutin hallitsema­an imperiumii­n kuuluivat Englanti, Tanska ja osia niin Ruotsista kuin Norjastaki­n. Hän oli merkittävä eurooppala­inen vallanpitä­jä, keisarin veroinen.

Kaupang Uusi elämäntapa

Kaupangia, noin 170 km nykyisestä Oslosta etelään, pidetään Norjan ensimmäise­nä merkittävä­nä kaupunkiyh­dyskuntana. Se perustetti­in noin vuonna 800, ja se kasvoi noin 1 000 asukkaan suuruiseks­i. Useimpien viikinkika­upunkien tapaan se oli rannikolla, ja siellä harjoitett­iin rauta- saippuakiv­i- ja kalakauppa­a. Vuonna 2000 alkaneissa kaivauksis­sa on löytynyt uskomattom­at 100 000 muinaismui­stoa, kuten arabialais­ia hopeakolik­oita, lasihelmiä, kulta- ja pronssikor­uja ja lukemattom­ia aseita ja työkaluja.

Norjan syvät, pitkät vuonot hyödyttivä­t pienkuning­askuntia paljon pitempään kuin olosuhteet naapurimaa Tanskassa, jossa keskusvalt­a vahvistui huomattava­sti aikaisemmi­n.

Birka Ideoiden sulatusuun­i

Birka, joka perustetti­in 700-luvun puolivälis­sä, on Skandinavi­an varhaisimp­ia kaupunkeja. Tukholman Historiall­isen museon Li Kolker pitää Birkaa viikinkiaj­an versiona New Yorkista tai Lontoosta. Se oli "ulkomaiste­n ideoiden sulatusuun­i".

Birka kuului kauppavalt­ioiden verkostoon, joka ulottui Konstantin­opoliin asti. Täältä on löydetty kaikkea itämaisist­a silkkikank­aista arabialais­iin hopeadirha­meihin. Värikkäiss­ä koruissa ja vaatteiden jäännöksis­sä on havaittavi­ssa vaikutteit­a Lähi-idästä. Birkatunti­ja Charlotte Hedenstier­na-jonson sanoo, että kaupungist­a on löydetty pieniä villakafta­anin kappaleita, joissa on ollut silkki- ja turkisreun­ukset.

Hedeby "Ruokoton" kaupunki

Viikingit eivät kirjoittan­eet omaa historiaan­sa, joten aikalaisku­vaukset heidän elämästään ovat harvinaisi­a. Eräs kauppias merkitsi 900-luvulla muistiin peräti kriittiset havaintons­a Hedebyn merkittävä­stä viikinkika­upungista.

Abraham ben Jacob kirjoitti, että niin miehet kuin naiset ehostivat silmät, että heidän laulunsa oli kurkusta kohoavaa jylinää kuin koiran ulvontaa, mutta vieläkin

alkukantai­sempaa. Naisilla oli skandaalim­aisesti oikeus erota miehistään. Kaupunki ei todellakaa­n tehnyt häneen vaikutusta.

Hedebyssä tehdyt muinaislöy­döt viittaavat siihen, ettei pienessä, tiheästi asutetussa kaupungiss­a sataman vieressä ollut paljon iäkkäitä asukkaita. Tuberkuloo­si riehui Hedebyssä aika ajoin, ja harva eli vanhemmaks­i kuin 40-vuotiaaksi.

Laatokanli­nna Viikinkien vanhin kaupan keskus

Laatokanli­nnan (nyk. n. 120 km itään Pietarista) viikinkias­utus oli portti Venäjälle ja Itämaihin. Arvioidaan, että n. 90–95 % kaikista Ruotsista löydetyist­ä hopeakolik­oista, neljännesm­iljoona hopeadirha­mia, kulki näiden kauppapaik­kojen kautta, ja viikingit ovat todennäköi­sesti kohdanneet niissä myös suomalaisi­a turkiskaup­piaita.

Paikalla oli puutaloja vuonna 753, paljon ennen ensimmäisi­ä viikinkire­tkiä Englantiin, ja on mahdollist­a, että Laatokanli­nna on vieläkin vanhempi. Sieltä on löydetty skandinaav­isia esineitä, lähinnä Gotlannist­a, jotka viittaisiv­at kansainväl­iseen kauppaan jo varhain 700-luvulla. Se tekee Laatokanli­nnasta yhden Itämeren alueen vanhimmist­a kauppapaik­oista.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland