Viikingit Lahtevat Lanteen

Kuolleista nousseet

Todisteita viikinkien herruudest­a merellä

-

1 Pisin pitkälaiva

Kappale Roskilde 6: ta konservoit­avana Britishtis Museumin näyttelyä vartvarten­tenn vuonna 2014. Se on pisin totoistais­eksioistta­iseksi löydetty viikinkila­iva.viikinnkil­aiva. Siinä oli 39 tai 40 airoaairop­aria.oparia. Suurina pidettiinp­idetttiinn vähintään 30 airoparin aluaaluksi­a.ksia.

2 2Kelpaisi Kelpaisi i kuningatta­relle? kuningatt tar relle?

Osebergin Os lalaiva,iva,, jota pidetään pid viikviikin­kiajan inki iajan hienoimpan­aanaa hienoimpa löytönä. Alus haudhaudat­tiin datt tiin 830-luvullaluv­uulla jja kaivettiin esiin vuovuonnao­nnaa 1904. Hauta kuuluikuuu­luui kahdelle naiselle, , mumutta utta hautalahjo­jen hautalah hjoje en suuresta a mämäärästä äärästä päätellen päätelle en ainakin aiinakin toinen heisthheis­tätä oli kuninkaall­ista kuninka aalli sta syntyperää. sy yntyp perää.

3 Loistokunn­ossa

Gokstadin laiva on Osebergin laivan tavoin maailman parhaite parhaiten säilynyt ja tunnetuin viikinkila­iva. viikinkila­iva Se rakennetti­in 890-luvun puolivälis­sä ja haudattiin EteläNorja­ssa noin 910.

4 Vallan4 Vallan kasvot

Viikinkila­ivat koristelti­in usein yksityisko­htaisilla puukaiverr­ukpuukaive­rruksilla,silla, jotka symbolisoi­vat omistaomis­tajanjan vaurautta ja korkeaa asemaasema­a. Aikalaiske­rtomuksien mukaan hienoimpie­n sotalaivoj­en keulassa oli lohikäärme­en pää. Yhtään ehjänä säilynyttä ei ole, mutta ne muistuttiv­at luultavast­i tätä Osebergin hautalaiva­n koristeltu­a paalua.

 ??  ?? 2 3 4
2 3 4
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland