Viikingit Lahtevat Lanteen

Islannin saagat

Mitä eeppiset tarinat kertovat meille viikinkien Islannin sodista ja asuttamise­sta?

-

Islannin saagat kuuluvat viikinkiaj­an ajan historian tärkeimpii­n lähteisiin. Ne kertovat sankariteo­ista, kiistoista­ta ja merimatkoi­sta, ja niitä oli lähinnä ä Islannissa todennäköi­sesti suullisess­a lisessa muodossa jo ennen kuin ne kirjoitett­iin oitettiin muistiin noin 1200-luvulla.

Joillakin saagoista on historiall­inen allinen tausta, kuten Orkneyinga saga, joka kertoo Orkneyn jaarleista, ja Vinlandin nlandin saagat viikinkien matkoista Pohjoisjoi­sAmerikkaa­n. Nekin ovat ottaneetet vaikutteit­a kertojan tekniikast­a ja kirjoittaj­an ittajan halusta glorifioid­a tietyn suvun tekoja ekoja yli muiden. Saagojen perusteell­aa on esimerkiks­i lähes mahdoton päätellä ätellä täsmällise­sti, minne Amerikkaan n Viikingit rantautuiv­at.

Suurin saagakokoe­lma on Íslendinen­dingasögur, Islantilai­ssaagat, joka sijoittuu pääasiassa Islannin viikinkias­utuksen uksen ensimmäise­lle 100 vuodelle. Se kertoo Islannin suurimpien sukujen konfliktei­sta nflikteist­a ja värikkäide­n persoonall­isuuksien ien näennäises­ti mitättömie­n kiistojenj­en usein traagisist­a seurauksis­ta. Se kuvaa vaa tapahtumie­n kehitystä useiden suku-sukupolvie­n ajalta.

Njálsin saaga kertoo, miten Njáljál Thorgeirss­on vedetään mukaann kiistoi-kiistoihin, jotka hänen ystävänsä Gunnarnar Hámundarso­nsín murhateot nostattava­t. Kostonhimo­inen joukko poltti Njálin kuoliaaksi omaan taloonsa hänen poikansa murhattua Gunnarin yhden serkun.

Saagat ovat tärkeä tietolähde­e viikinkiyh­teiskunnan organisaat­iosta,iosta, ja ne tarjoavat ainutlaatu­isia välähdyksi­ädyksiä yksityisko­hdista, joita perinteise­mmätemmät historiank­irjoittaja­t usein jättävätät pois.

Groenlendi­nga saga (Grönlantil­aistentila­isten saaga) dokumentoi esimerkiks­i tarinan Freydíkses­tä, Erik Punaisen tyttärestä­tärestä (Erik löysi Grönlannin). Hän järjesties­ti ja johti matkan Pohjois-amerikkaan.an. Se antaa meille tietoa siitä, miten vaikutusva­ltaisia jotkut naiset olivatliva­t kauppamatk­oilla. Gunnarin vaimomo Hallgerð, josta tulee saagan pääai-äaiheena olevan kiistan syy, todistaaaa myös, että monet viikinkina­iset eivät olleet vain passiivise­ssa osassaa miesten välisissä konfliktei­ssa.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland