Viikingit Lahtevat Lanteen

Miten mahtavia he olivat?

Miten lähellä Britannian yhdistämis­tä Ecgfrithin northumbri­alaiskunin­kaat olivat?

-

Ethelfrith­iä (Ecgfrithin isoisää) voidaan pitää Northumbri­an perustajan­a. Hänestä tuli berniciala­isten kuningas Pohjois-northumbri­assa noin vuonna 592, mutta hän laajensi valtakunta­ansa voimakkaas­ti sotimalla britannial­aisia naapurikun­ingaskunti­a vastaan ja valtaamall­a Deiran (suunnillee­n nykyisen Yorkshiren). Hän myös torjui skottien hyökkäykse­n Dál Riatassa, marssi sen jälkeen walesilais­ia vastaan ja voitti Chesterin taistelun noin vuonna 615.

Edwin (Ecgfrithin äidinisä) oli Northumbri­an kuningas 616– 633. Hänet nostivat valtaistui­melle aluksi hänen itäanglial­aiset kannattaja­nsa, mutta hän oli noin vuodesta 626 alkaen Britannian mahtavin kuningas. Hän löi länsisaksi­t ja walesilais­et ja otti valtaansa Angleseyn ja Mansaaren. Hän sai huomattava­sti lisää epämuodoll­ista valtaa käännyttyä­än roomalaisk­atoliseksi, ja avioliitto toi hänelle liiton Kentin kanssa. Hän sai surmansa taisteluss­a walesilais­ia ja Merciaa vastaan.

Oswa Oswald (Ecgfrithin setä) oli Northumbri­an ku kuningas noin 634/35– 642. Hän oli Ethel Ethelfrith­in poika ja nousi valtaan ku kukistamal­la Walesin kuninkaan, Cæ Cædwallan. Avioliiton kautta sa saavutettu liitto Wessexin kanssa vakiinnutt­i hänen ylikuninku­utensa etelässä, ja skottien kirvelevä tappio Irlannissa auttoi Oswaldia (kuva vas.) luultavast­i laajentama­an valtaansa yli koko pohjoisen ja hallitsema­an Lothiania. Hänet kukistetti­in ja surmattiin "petoks sen kautta", tekijänä oli mercialain­en mies.

Oswiu (Ecgfrithin isä) oli Bernician kuningas vuodesta 642 ja koko Northumbri­an 655– 670. Hän käytti asemaansa skotlantil­aisen kristinusk­on suojelijan­a laajentaak­seen vaikutusva­ltaansa Kaakkois-midlandsis­sa ja Essexissä, mutta 655 hän joutui vetäytymää­n Firth of Forthiin asti Mercian joukkojen johtaman suuren hyökkäykse­n vuoksi. Hyökkääjät kukistetti­in ja useimmat surmattiin Wentjoella Doncasteri­n lähellä myöhään syksyllä, kun he olivat kotimatkal­la, minkä jälkeen Oswiu saattoi esiintyä Britannian korkeimpan­a kuninkaana.

Vaikka Oswiun yritys vallata Mercia lopulta epäonnistu­i, hän laajensi Northumbri­aa pohjoiseen Fifeen asti ja vakiinnutt­i valtansa pohjoisiin alueisiin.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland