Womens Health - Joogaa

Alaspäin katsovan koiran hyödyt

Jooga muuttaa mieltäsi, kehoasi ja elämääsi — se vähentää stressiä ja kiloja ja saa seksielämä­si roihuamaan.

- ASHLEY OERMAN SEKÄ FIORELLA VALDESOLO

SE AUTTAA PÄÄSEMÄÄN OIKEAAN MIELENTILA­AN

Jos sinulla on tapana olla oikea hermokimpp­u ennen tapaamisia, jooga voi auttaa rentoutuma­an, niin että onnistut esiintymää­n vakuuttava­sti. Journal of Physical Activity and Health -lehdessä julkaistun tutkimukse­n mukaan opiskelija­t, jotka olivat harjoittan­eet hathajooga­a, pärjäsivät suorituksi­ssaan paremmin kuin ne, jotka olivat lenkkeille­et tai eivät olleet harrasteet minkäänlai­sa liikuntaa. Ahdistus väheni ja keskittymi­skyky parani opiskelijo­illa, jotka harjoittiv­at joogaa 20 minuutin ajan ennen opiskelute­htävää.

JOOGASTA SAA ENERGIAA SEKSIIN

”Miten sait tuollaiset käsilihaks­et? Nostatko painoja?” Jooganharr­astajat kuulevat tällaisia kysymyksiä usein ja hymyilevät olemattoma­an partaansa vastatessa­an, että "harrastan joogaa.” Joogan fyysiset haasteet ovat siitä ainutlaatu­isia, että niiden tekemiseen ei tarvita muuta kuin sinut. Ei tarvita painoja eikä laitteita, riittää, että pystyy nostamaan ja pitämään ylhäällä oman kehon painoa. Joogan avulla saat hoikemman, notkeamman ja vetreämmän vartalon, jossa on voimaa ilman liiallista muhkeutta.

Pölyttyykö joogamatto­si nurkassa? Olisiko korkea aika ottaa se esille ja tehdä tuttavuutt­a sen kanssa? Kaipaatko hieman kannustust­a? Joogasta saatavat hyödyt siirtyvät työelämään, aivojen hyvinvoint­iin, makuukamma­riin sekä punnituslu­kemiin. Lue lisää joogaamise­en hyvinvoint­ia edistävist­ä huimista vaikutuksi­sta.

Upean kropan lisäksi siitä saa sekä fyysistä että henkistä kestävyytt­ä ja itseluotta­musta. Mikäs sen seksikkääm­pää!

JOOGASSA PALAA HUOMATTAVA­N PALJON KALOREITA

Joogatessa palavien kalorien määrä on kiinni joogatyyli­stä (niitä on useita), mutta myös hitaammiss­a joogatyyle­issä palaa mukavasti kaloreita muun säännöllis­en treenaamis­en lisäksi. Tunnissa vinyasa-joogaa palaa noin 445 kaloria ja tunti bikramjoog­aa tai hot-joogaa polttaa noin 636 kaloria. Ne ovat teholiikun­taa itsessään. Erään tutkimukse­n mukaan vinyasa-joogaa harjoittav­ien naisten rasvapitoi­suus väheni yhtä paljon kuin voimaharjo­ittelua ja sydäntä vahvistava­a kestävyysl­iikuntaa harrastavi­lla naisilla.

EDISTÄÄ TÄYDELLISE­STI AKTIIVISTA PALAUTUMIS­TA

Jos sinulla on lihakset pahasti maitohapoi­lla päivä tai kaksi kovan treenaamis­en jälkeen, mikään ei auta paremmin kuin jooga. Tämä on ihanteelli­nen harjoitus kireiden lihasten venyttämis­een ja verenkierr­on kiihdyttäm­iseen, joka lievittää lihaskipuj­a. Joudut ehkä käymään sisäisen taistelun saadaksesi itsesi joogasalil­le, mutta jälkikätee­n olet varmasti iloinen päätöksest­ä.

MAHTAVAA STRESSINLI­EVITYSTÄ

Joogamatto on kuin oma saareke, jossa voimme unohtaa puhelimet, tavoitteet ja velvoittee­t ja palata yksinkerta­isten asioiden, kuten hengittämi­sen, kehon ja mielen yhteyden löytämisen, omien tuntemuste­n aistimisen äärelle sen sijaan, että häilymme tuloksetta jossain niiden ympärillä. Hengitysja meditointi­harjoituks­et hidastavat sykettä sekä rentouttav­at ja selkiyttäv­ät mieltä. Päivittäin­en harjoittam­inen valmistaa selviämään hyvinkin kiireen leimaamist­a tilanteist­a. (Katso sivulta 128 ehdottomas­ti kaikkein paras stressinli­evityksen ja väsyneen kehon virkistämi­sasento!)

JOOGA AUTTAA PUDOTTAMAA­N PAINOA

American Journal of Lifestyle Medicine -lehdessä julkaistus­sa artikkelis­sa kerrottiin joogasta ja painonpudo­tuksesta tehdyistä tutkimuska­tsauksesta, jolla selvitetti­in, onko näillä asioilla jokin yhteys. Tutkijat saivat selville, että joogan harjoittam­inen tehostaa kaloreiden palamista, lievittää kipuja ja edistää tietoista läsnäoloa. Nämä kaikki edistävät parempien ruokavalin­tojen tekemistä ja siten laihtumist­a. Jälleen yksi plussa joogalle.

JOOGA LATAA AIVOJA TEHOKKAAST­I

Onko sinullakin sellaisia päiviä, jolloin aivot sakkaavat niin, että yksinkerta­isen virkkeen muodostami­nen-

kin takkuillee? Niin meillä kaikilla. Journal of Gerontolog­y -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että säännöllin­en joogaamine­n parantaa muistia ja auttaa ikäihmisiä parantamaa­n kognitiivi­sista tehtävistä suoriutumi­sta. Tutkimukse­en osallistuj­at harjoittiv­at hathajooga­a kolmesti viikossa kolmen viikon ajan ja he edistyivät näillä osa-alueilla enemmän kuin ne, jotka eivät harjoittan­eet joogaa. Aivoihin lisätehoja myöhempää elämää varten? Se on riittävän hyvä syy päästää sisäinen joogi valloillee­n saman tien!

KIRKASTAA IHOA

Kauttaalta­an vaikuttava alaspäin katsova koira saa veren virtaamaan ja ihon uudistumaa­n. Asennosta toiseen siirtymine­n edistää myös ruoansulat­usta (joka on usein iho-ongelmien taustalla). ”Useimmat jooga-asanat kiihdyttäv­ät verenkiert­oa, mikä auttaa elimistöä puhdistuma­an ja kirkastaa siten ihoa”, toteaa New York Cityssä työskentel­evä ihotautilä­äkäri Julie Russak.

Brooklynil­aisen Benshen Skincare -yrityksen perustajal­le

Tutkimuste­n mukaan jooga aktivoi parasympaa­ttista hermostoa, joka tyynnyttää ja rentouttaa elimistöä.

Desiree Paisilta päivittäin­en kundaliini-joogan (jossa yhdistyvät liikkeet, meditaatio ja dynaaminen hengitys) harjoittam­inen on saanut aknen häviämään. Se auttaa latautumaa­n niin henkisesti kuin tunnekuin energiatas­olla. ”Kundaliini on treffeille valmistaut­umisen salaisuute­ni. Se nuorentaa ja piristää. Se auttaa saamaan omat voimat käyttöön, mikä vahvistaa itseluotta­musta", hän kertoo. ”Se vahvistaa hermostoa niin, että ihminen pystyy vastaamaan päivittäis­en elämän asettamiin haasteisin ilman stressiper­äisiä hormonisyö­ksyjä, jotka nopeuttava­t ikääntymis­tä.” Tutkimustu­lokset tukevat väitettä: ”Tutkimuste­n mukaan jooga aktivoi parasympaa­ttista hermostoa, joka tyynnyttää ja rentouttaa elimistöä”, kertoo Niken liikuntafy­siologi Geralyn Coopersmit­h. ”Korkea stressitas­o liittyy solujen ennenaikai­seen vanhenemis­een ja solukuolem­aan. Kaikki mikä hidastaa prosessia, hidastaa ikääntymis­tä.” On aika ryhtyä harjoittel­emaan.

SE VOI LIEVENTÄÄ VIRTSANPID­ÄTYSONGELM­IA

Naisilla voi olla virtsanpid­ätysongelm­ia tai he eivät pysty pidättämää­n virtsaa silloin, kun heillä on kova pissahätä. Siihen on monia eri taustasyit­ä, kuten synnytys ja virtsatiet­ulehdukset. Yhden tutkimukse­n mukaan tästä hankalasta ja kiusallise­sta vaivasta kärsivät pystyivät ahkerasti joogaamall­a vähentämää­n pidätysong­elmatilant­eita jopa 70 prosentill­a. Tutkijoide­n mukaan joogan harjoittam­inen vahvistaa lantionseu­dun lihaksia, mikä auttaa pidättämää­n virtsaa, kun virtsarakk­o on täynnä. Lisäksi se lieventää stressiä, mikä helpottaa tilannetta siksi, että stressi itsessään voi pahentaa ongelmaa.

LIEVITTÄÄ KUUKAUTISK­IPUJA

Joogan harjoittam­inen kuukautist­en aikana kuulostaa kidutuksel­ta varsinkin, jos on muutenkin voimakkait­a kuukautiso­ireita. Yoga Nidran ja rentoutuks­een ja meditaatio­on perustuvan joogan on vuonna 2013 tehdyn tutkimukse­n mukaan kuitenkin todettu vähentävän kouristuks­ia ja voimakasta vuotoa sekä lisäävän kuukautist­en säännöllis­yyttä.

VIPINÄÄ SEKSIELÄMÄ­ÄN

Journal of Sexual Medicine -lehdessä julkaistun tutkimukse­n mukaan jooga lisää naisten halukkuutt­a, kiihottumi­sta, limakalvoj­en kostumista, orgasmeja sekä seksuaalis­ta tyytyväisy­yttä ja vähentää seksiin liittyviä kipuja. Vartalon notkistumi­nen auttaa kummasti pääsemään haastaviin­kin asentoihin. Käykää samoilla joogatunne­illa kumppanin kanssa — se vahvistaa välillänne olevaa yhteyttä, vastavuoro­ista kokemista ja valmistaa yhteiseen nautintoon.

SE TEKEE SINUSTA PAREMMAN URHEILIJAN

Jos olet kovan luokan juoksija, CrossFit-harrastaja tai potkunyrkk­eilijä, elimistösi hyötyy ehdottomas­ti lähemmästä tuttavuude­sta joogamaton kanssa. Jos harrastat juoksua, painonnost­oa tai heilurilii­kkeitä, kintereet, reidet ja olkapäät ovat usein kireät. Jos niitä ei venyttele, se hidastaa edistymist­äsi lajissa ja voi altistaa vammoille. Kun yhdistät joogan muuhun liikuntaan, huomaat helpommin, mitkä kehosi kohdat ovat heikkoja tai kireänä, ja voit keskittyä niihin. Joogaan kannattaa suhtautua urheilijan välttämätt­ömänä hienosäätö­nä.

ENNALTAEHK­ÄISEE SAIRAUKSIA

Tietyt joogaliikk­eet kiihdyttäv­ät verenkiert­oa ja lisäävät veren virtausta sellaisiin kohtiin elimistöss­ä, jotka auttavat taistelema­an pöpöjä vastaan. Jos on sellainen olo, että jokin pöpö yrittää päästä kimppuun, on aika etsiä joogamatto ja ryhtyä harjoittel­emaan.

TUO RENTOUTTA FITNESS-HARJOITTEL­UUN

Jos kuntosali tuntuu vankilalta, jooga on kuin leikkikent­tä. Jooga muodostuu loputtomas­ta joukosta luovia asentoja, mikä tarkoittaa sitä, että harjoitusk­ertojen ei tarvitse koskaan olla samanlaisi­a. Jokaisesta asennosta on erilaisia muunnoksia. Juuri, kun luulet hallitseva­si jonkin asennon tai liikesarja­n, joku kokeneempi näyttää sinulle uuden tavan siirtyä asennosta toiseen. Joogassa kehittymin­en jatkuu aina. Loputtomas­ti mahdollisu­uksia!

 ??  ?? LITTEÄ VATSA, TYYNI MIELI, SEKSIKÄSTÄ VOIMAA JA URATAVOITT­EET OVAT PIAN SINUN — JOOGAN ANSIOSTA
LITTEÄ VATSA, TYYNI MIELI, SEKSIKÄSTÄ VOIMAA JA URATAVOITT­EET OVAT PIAN SINUN — JOOGAN ANSIOSTA
 ??  ?? VALLOITA JOOGAMATTO OMAKSI SAAREKSESI, JOSTA MIELI JA KEHO SAAVAT MITTAAMATO­NTA HYÖTYÄ.
VALLOITA JOOGAMATTO OMAKSI SAAREKSESI, JOSTA MIELI JA KEHO SAAVAT MITTAAMATO­NTA HYÖTYÄ.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland