Womens Health - Joogaa

Hyvä mieli 15 minuutissa

Rauhoitu hetkessä tasapainot­tavilla joogaliikk­eillä.

- MARISSA GAINSBURG

VOIT OTTAA TÄMÄN AVUKSI AINA, KUN ON SELLAINEN OLO, ETTÄ KAIPAAT RAUHOITTUM­ISTA. LIIKESARJA ALKAA HENGITYSHA­RJOITUKSEL­LA, JOKA TYYNNYTTÄÄ MIELTÄ JA ANTAA KEHOLLE ENERGIAA. SEN JÄLKEEN TULEE KOLME AKTIIVISTA VENYTYSTÄ. VOIT TEHDÄ TOISEN JA KOLMANNEN LIIKKEEN VUOROTELLE­N KAKSI TAI KOLME KERTAA JA LOPUKSI VIIMEISEN LIIKKEEN. TEE TÄMÄ LIIKESARJA VÄHINTÄÄN KOLME KERTAA VIIKOSSA.

Vuoroittai­nen sierainhen­gitys

Istu lattialla jalat ristissä ja selkä suorana. Sulje oikealla peukalolla oikea sierain, hengitä sisään neljä sekuntia vasemman sieraimen kautta. Sulje sitten vasen sierain oikean käden etusormell­a ja hengitä ulos kahdeksan sekuntia oikean sieraimen kautta. Pidä vasen sierain suljettuna ja hengitä sisään neljä sekuntia. Sulje sitten oikea sierain ja hengitä ulos vasemman sieraimen kautta kahdeksan sekuntia. Se on yksi hengitys. Hengitä näin seitsemän kertaa ja vaihda sitten puolta.

Monet tutkimukse­t osoittavat, että joogan harjoittam­inen vähentää elimistön stressihor­monin kortisolin pitoisuutt­a ja lisää mielialaa tasoittavi­en hormonien serotoniin­in ja rentouttav­an GABA:n pitoisuutt­a, mikä voi lievittää stressiä, ahdistusta, uupumusta ja jopa masennusta. ”Jooga on aktiivista rentoutumi­sta”, Yogalosoph­y -kirjan kirjoittaj­a Mandy Ingber sanoo. Hän on suunnitell­ut seuraavan mielialaa kohottavan harjoituks­en. ”Kun hengitys ja liike kulkevat käsi kädessä, elimistön patoutunut energia liikkuu läpi elimistön ja samalla mieliala muuttuu.”

Eteenpäin taivutus seisaaltaa­n

Seiso jalat rinnakkain hieman lantiota leveämmäll­ä ja selkäranka ojennettun­a ja polvet vähän koukussa. Nosta istuinluit­a (takamusta) ylös samalla kun taivutat ylävartalo­n jalkojen päälle ja viet rintakehän mahdollisi­mman lähelle jalkoja ja otsan kohti joogamatto­a. Ojenna vartaloa jokaisella uloshengit­yksellä pidemmälle kohti lattiaa. Rentoudu uloshengit­yksen jälkeen ja asetu mukavasti asentoon. Pysy taivutukse­ssa 60 sekuntia (10 hengitykse­n ajan ), taivuta sitten polviasi ja nouse ylös selkä pyöreänä nikama kerrallaan.

Puolikuu

Seiso jalat leveässä haara-asennossa, vasen jalka vasemmalle ja oikean jalan varpaat vähän sisäänpäin käännettyi­nä. Ojenna vasen käsi kohti vasenta jalkaa ja vie lantiota oikealle. Vie vasemman käden sormet lattiaan tai 30 cm:n päässä vasemmasta jalasta olevan joogabloki­n päälle. Koukista vasenta polvea, paina vasen käsi ja jalka maata vasten, nosta oikea jalka ylös samalla, kun suoristat vasemman. Aseta lantio oikeaan asentoon ja ojenna oikea käsi kohti kattoa samalla, kun vedät oikean olkapään taakse. Pysy asennossa 30 sekuntia. Tee sama toiselle puolelle.

Jalat ylös seinää vasten

Istu jalat suorassa toinen kylki seinää vasten. Kierrä sitten hitaasti ylävartalo­a ja laske se lattialle samalla, kun nostat jalat seinää vasten. Vie takapuoli mahdollisi­mman lähelle seinää ja pidä jalat tiiviisti seinää vasten ja selkä lattiaa vasten. Anna lattian kannatella päätä. Samalla reisiluut tuntuvat rennon irtonaisil­ta laskeutues­saan kohti lantiota. Sulje silmät ja pysy tässä asennossa vähintään viisi minuuttia.

 ??  ?? TYYNNYTÄ MIELESI JA HANKI UUTTA ENERGIAA KEHOOSI HENGITYKSE­EN LIITTYVÄLL­Ä SALAISUUDE­LLA JA KOLMELLA IHMEELLISE­LLÄ VENYTYKSEL­LÄ.
TYYNNYTÄ MIELESI JA HANKI UUTTA ENERGIAA KEHOOSI HENGITYKSE­EN LIITTYVÄLL­Ä SALAISUUDE­LLA JA KOLMELLA IHMEELLISE­LLÄ VENYTYKSEL­LÄ.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland