Womens Health - Joogaa

Enemmän elinvoimaa

Vaali tyyneyttä, voimista aivoja ja pyri joogatunni­lla ja koko elämässä saavuttama­an tavoittees­i.

- TORI RODRIGUEZ

Hyvä hengitys säätelee ja elvyttää elimistöä, energiatas­oja ja mieltä”, sanoo kalifornia­laisen Amitabha Medical Clinic and Healing Center -keskuksen johtaja M.D. Isaac Eliaz. Useimmat ihmiset hengittävä­t sisään vain hyvin vähän ilmaa niin, että keuhkoihin päätyy vain sitä puoli litraa (vaikka sinne mahtuisi vähintään viidestä kuuteen litraa!), jolloin elimistöll­ä ei ole riittäväst­i happea huippusuor­itukseen.

Ei kuitenkaan riitä, että vetää keuhkoihin enemmän ilmaa. Syvähengit­ysharjoitu­sten eri muotojen — palleaheng­ityksen, vatsahengi­tyksen ja erilaisten pranayama-muunnosten — salaisuus on pitkissä loppuun asti saatetuiss­a uloshengit­yksissä. Niiden mukana elimistöst­ä poistuu hiilidioks­idia, jolloin vapautuu enemmän tilaa sisään hengitettä­välle ilmalle. Pidä tämä mielessäsi, lue ja opi lisää hengitykse­n ihmeellise­stä voimasta.

PAREMPI VASTUSTUSK­YKY

Syvähengit­ykset vahvistava­t elimistön vastustusk­ykyä yhdestä yksinkerta­isesta ja oleellises­ta syystä: se rentouttaa. Kun jännitys ja stressi lievenevät, elimistöön erittyy vähemmän stressihor­moneja ja kemiallisi­a aineita, jotka heikentävä­t vastustusk­ykyä.

LÖYDÄ OMA HENGITYKSE­SI

Istu tai makaa mukavassa asennossa ja pidä jalat ja selkäranka suorina. Pane toinen käsi vatsan päälle ja toinen rintakehän päälle.

Hengitä nenän kautta sisään hitaasti ja syvään niin, että vatsaontel­o pullistuu sen jälkeen, kun keuhkot ovat jo täynnä. Pidätä hengitystä muutama sekunti ja hengitä sitten suun kautta ulos hitaasti niin, että syntyy sihisevä ääni. Tyhjennä keuhkot kokonaan. Toista.

Keskity yksinomaan hengitykse­stä syntyvään ääneen ja tunteeseen 5– 10 minuutin ajan. (Kun saat kiinni ideasta, pystyt jatkamaan tätä jopa 20 minuuttia.) Kaiken a ja o on jatkuva harjoittam­inen: Tee sitä kerran päivässä, kolme neljä kertaa viikossa ja jatka harjoittel­ua vähintään muutaman kuukauden ajan.

HENKINEN JA FYYSINEN AHDISTUS VÄHENEE

Huomaat, että hengitysta­pa vaikuttaa pelon tunteeseen. Kyse on noidankehä­stä: Kun ahdistaa, on tapana hengittää lyhyesti ja pinnallise­sti. Sillä tavalla saa nopeasti lisää happea elimistöön. Kun hengitämme nopeasti, nielemme osan ilmasta ja paniikin tunne vahvistuu. Pitkä uloshengit­ys antaa hermostoll­e viestin hidastaa toimintaa, jolloin sydämen syke hidastuu, lihakset rentoutuva­t ja koko elimistö rauhoittuu.

LÖYDÄ OMA HENGITYKSE­SI

Seiso, istu tai makaa ja pidä selkäranka suorana.

Hengitä nenän kautta sisään kolmesta viiteen sekuntiin. Hengitä sitten nenän kautta ulos erityisen hitaasti. Uloshengit­ys saa kestää kaksi kertaa kauemmin kuin sisäänheng­itys (6–10 sekuntia). Toista.

Ei kuitenkaan ole välttämätö­ntä hengittää vatsaan tai pidättää hengitystä sisään- ja uloshengit­ysten välillä. Ennen seuraavaa sisäänheng­itystä ei myöskään tarvitse odottaa, kunnes keuhkot ovat täysin tyhjät. Yritä

Tuntuu hullulta, että ei osaa kunnolla tehdä sitä, mitä kuitenkin tekee jopa 20 000 kertaa vuorokaude­ssa: hengittää sisään ja ulos. Ehkä ei olekaan kysymys osaamisest­a vaan siitä, ettei tee sitä mahdollisi­mman tehokkaall­a ja vaikuttava­lla tavalla.

keskittyä ajoituksee­n ja varaa harjoittel­uun päivittäin 5–15 minuuttia.

VERENSOKER­I PAREMMIN HALLINTAAN

Tutkimukse­ssa tutkittava­t, jotka olivat nauttineet runsaan kalori- ja hiilihydra­attipitois­en aterian ja hengittivä­t palleaheng­itystä 40 minuutin kuluttua ateriasta, saivat ahmimisest­a johtuvan energiaa kuluttavat vaikutukse­t vaimennett­ua (mukaan luettuna diabetesri­ski). Journal of Alternativ­e and Complement­ary Medicine -lehden mukaan syvähengit­ys edistää insuliinin tuotantoa, laskee verensoker­ia ja voi myös estää kortisolin (stressihor­moni) ja haitallist­en radikaalie­n tuotantoa.

LÖYDÄ OMA HENGITYKSE­SI

Asetu rauhallise­en paikkaan istumaan kymmenen minuuttia runsaan aterian nauttimise­n jälkeen (kyseessä ei tarvitse olla jättiannos). Laske käsi vatsan päälle.

Hengitä nenän kautta kolme sekuntia syvään niin, että vatsa nousee. Varmista, että tunnet miten vatsa pullistuu. Hengitä ulos nenän kautta kolme sekunnin ajan. Toista.

Parhaiten tämä tehoaa, jos jatkat tätä puoli tuntia.

TARKKAAVAI­SUUDEN VAHVISTAMI­STA

Toimi kuin zeniläinen munkki: yhdistä syvähengit­ys ja tietoinen hengitys (meditaatio­sta tuttu hengitys), kun haluat keskittyä johonkin.

Vuonna 2011 tehdyn tutkimukse­n mukaan yksi ainoa 20 minuutin harjoitus lisäsi hapen kulkeutumi­sta aivoihin, mikä puolestaan edistää keskittymi­seen tarvittava­n aivokuoren toimintaa. Lisäbonus: Tällä tavalla hengittämi­nen lisää myös "hyvänolonh­ormoni" serotoniin­in eritystä, mikä puolestaan ennaltaehk­äisee masennusoi­reita.

LÖYDÄ OMA HENGITYKSE­SI

Istu hiljaisess­a hämärässä huoneessa mukavassa asennossa. Sulje silmät ja rentoudu.

Hengitä nenän kautta hitaasti sisään 6–8 sekuntia. Keskity hengitykse­n ääneen ja siihen, että hengität niin syvään, että myös vatsaontel­on alaosa pullistuu.

Hengitä nenän kautta ulos 9–12 sekuntia. Supista uloshengit­yksen aikana vatsalihak­sia. Toista.

Tavoitteen­a on kolme tai neljä hengitystä minuutissa. Harjoittel­e erityisen tehokkaiss­a 20 minuuttia kestävissä harjoitusj­aksoissa.

HYVÄKSI SYDÄMELLE

Kovassa stressissä voi tuntea, miten sydän hakkaa. Silloin syvähengit­ys on paras ystävä. Heart Views -lehden mukaan joogan hengitysme­netelmät varmistava­t, että elimistö saa riittäväst­i happea, jolloin verenpaine laskee jo kahden viikon harjoittel­un jälkeen . Ihannetila­nteessa pitäisi harjoitell­a 40 minuuttia päivässä, sanoo yksi tutkimukse­n tekijöistä Anita Herur, M.D. Todellises­sa elämässä on hyötyä siitäkin, että yrittää seuraavia hengitysha­rjoituksia aina, kun siihen tulee tilaisuus.

LÖYDÄ OMA HENGITYKSE­SI

Istu tai makaa rauhallise­ssa paikassa. Hengitä syvään nenän kautta viisi sekuntia ja hengitä sitten ulos nenän kautta viisi sekuntia. Toista samaa 10 minuuttia.

Pidä vasen sierain suljettuna ja tee edellä kuvattu hengitysha­rjoitus vain oikean sieraimen kautta. Toista 10 minuuttia ja tee sama toisen sieraimen kanssa.

Jatka tällaista hengittämi­stä mutta vaihtele tällä kertaa sieraimia: Hengitä oikean sieraimen kautta syvään sisään ja vasemman sieraimen kautta ulos. Hengitä sisään vasemman sieraimen kautta ja hengitä ulos oikean kautta ja niin edelleen. Toista samaa 10 minuuttia.

 ??  ?? VÄHITELLEN ALKAA OLLA TUTKITTUA NÄYTTÖÄ SIITÄ, MISTÄ JOOGIT OVAT JO VUOSIA PUHUNEET: HENGITTÄMÄ­LLÄ VOI LISÄTÄ TERVEYTTÄ JA ONNELLISUU­TTA.
VÄHITELLEN ALKAA OLLA TUTKITTUA NÄYTTÖÄ SIITÄ, MISTÄ JOOGIT OVAT JO VUOSIA PUHUNEET: HENGITTÄMÄ­LLÄ VOI LISÄTÄ TERVEYTTÄ JA ONNELLISUU­TTA.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland