Le Petit Journal - Catalan

Diada del Soldat Català: Reflexions

-

Permeteu-me que avui faci unes reflexions a l’entorn de l’exèrcit i dels soldats.

Sempre m’ha admirat aquella voluntat de l’antiga Roma que reclamava que les legions s‘havien de mantenir a les fronteres. Quan les legions van fer la seva estada a Roma, Roma va caure. El tema que dur implícit aquesta reflexió és el que l’objectiu de pau i d’ independèn­cia d’una societat, s’assoleix propiciant les virtuts militars i no el militarism­e.

Al segle XI, el Princeps Namque, un dels primers Usatges de Barcelona ja establia com s’havia d’organitzar la defensa del territori català i les seves institucio­ns. I, de forma constant, els catalans fins al segle XVIII, van anar adaptant les lleis per assolir aquells objectius i defugir així el risc d’utilitzar l’exèrcit contra la pròpia societat.

Si saltem al segle XIII, Sicília, que vol la nostra Llei, reclama la nostra força i una branca del casal de Barcelona passa a regnar l’Illa.

Més tard, la Companyia Catalana d’Orient és cridada a Constantin­oble que se sent dèbil davant els turcs. Els catalans els defensen i vencen invasió. Un cop allunyat el perill, l’Emperador Andrònic II, fruit de la seva pròpia debilitat mata a traïció als caps militars de la Companyia Catalana. Aquests successos seran el principi de la desaparici­ó de Bizanci.

La lliçó que en traiem d’aquests dos darrers passatges històrics, és que un exèrcit no pot apuntalar una societat dèbil, més aviat la fortalesa de la societat és la que pot generar un exercit propi o aliat prou fort per a defensar-se.

En el seu moment em va corprendre la lectura del poema nacional argentí Martin Fierro. El seu protagonis­ta, un home productiu, lliure i feliç, amb hisenda i família. Es transforma i és converteix en un ésser esmaperdut, sense família, empobrit, envilit. En definitiva en un ésser abjecte, com a conseqüènc­ia d’haver estat incorporat per la força a l’exèrcit del seu país i veure’s implicat en una guerra que no comprèn i en la que alguns en fan el seu negoci.

Que no dir de la Guerra del 36 al 39, de la que crec que fins ara se n’han fet anàlisis parcials i en conseqüènc­ia les seves conclusion­s també ho han estat. Fins que no l’analitzem amb paràmetres catalans , com un conflicte nacional entre Catalunya i Espanya present als dos costats dels contendent­s, no entendrem bona part del sentit d’aquesta Guerra, el seu desenvolup­ament militar i el seu desenllaç.

Més a prop en el temps, fa uns anys ens assabentàr­em que un exèrcit de les Nacions Unides va deixar abandonada la població desarmada de Srebrenits­a - a la qual tenien l’obligació de protegir- en mans dels seus enemics armats, que els van massacrar. Sabien aquells comandamen­ts i aquells soldats quina és la responsabi­litat d’un exèrcit d’interposic­ió en un zona en conflicte? Ningú no els va obligar a fer-se militars. Eren soldats? Decididame­nt penso que hem de destinar aquest nom sagrat a un altra mena de persones.

Acceptar la milícia implica acceptar un captenimen­t –un codi d’honor- que si no és se- gueix degrada a la persona que té el compromís central de defensar la societat i la responsabi­litat de portar i utilitzar les armes si cal per assolir-ho. Implica també que la societat valori i accepti la milícia perquè la sap part si mateixa i sotmesa a la seva llei.

En el camí d’esdevenir novament un País Independen­t, estem convençuts que sabrem trobar, després de tres-cents anys i a través de les nostres lleis, el fràgil equilibri que en un món tant complex com l’actual, hi ha entre la pau com a bé suprem i la preparació per al conflicte que malauradam­ent la realitat imposa.

 ??  ??

Newspapers in French

Newspapers from France