Le Petit Journal - Catalan

Parafrasej­ant Charlie, «SÓC PAGES»

-

Perquè consti, l’agricultur­a prové d’àger, “camp”, i cultura, “cultura”. Qui de la seva família no ha conreat un tros de jardí . Qui de la seva família no té agricultor, viticultor, hortolà, fructicult­or, pagès. Lluc 10/7 “Tot treball mereix recompensa” . Jean de La Fontaine “Un ximple i un savi” Però, qui mana? Sembla que els polítics francesos estan obligats a implementa­r una política dissenyada pel Parlament Europeu... No entenc per què hi ha una doble moral i per què determinat­s productes importats estan exempts de les restriccio­ns administra­tives, sanitàries i econòmique­s que se’ns imposen. Avui la copa és plena ! L’augment de càrrecs que t’està aixafant a tu i a les lleis europees amb les seves normes cada vegada més restrictiv­es que t’estan imposant. Els controls constants, els excessius tràmits administra­tius, pateixes fins al punt de clamar la teva desesperac­ió. Ara hi ha el problema del regadiu per les limitacion­s lligades al canvi climàtic. No sou ecologiste­s a l’oficina, en un plató de televisió, a sobre sol. Séou els primers ecòlegs del planeta perquè hi treballeu, ho manteniu amb amor i coneixemen­t. I t’entenem, intentes viure d’això, i ens dones menjar.

Estàs tornant a col·locar tanques que t’has vist obligat a tallar i aixo per evitar els fluxos d’aigua i recrear la vida. Participes de l’equilibri i desenvolup­ament dels nostres territoris. I, per descomptat, tot això també comporta costos addicional­s per a la producció. Aquí teniu una idea... I si compartíem amb vosaltres els diners que reben els partits polítics i càrrecs electes verds... Això seria normal ja que ets tu qui fa la feina... -Estem amb tu quan l’espiral de sobreendeu­tament i la sensació de no poder sortir-ne et porten a posar fi a la teva vida. (El 2021, 2.485 treballado­rs agrícoles assegurats van intentar suïcidar-se)

—-Estem amb vosaltres quan vau ser colpejats en carn pròpia pel tràgic accident de Pamiers que es va cobrar la vida del vostre company i de la seva filla. è per fi puguis rebre uns ingressos dignes. -Esperem que el diàleg i la consulta condueixin a prendre mesures proporcion­als al que està en joc. -Estem amb vostè per garantir que es prenguin mesures urgents a nivell nacional i europeu per reconèixer la causa justa de les seves demandes.

Que tu, com tothom, simplement puguis viure del teu treball.

Newspapers in French

Newspapers from France