Le Petit Journal - L'hebdo du Pays Toulousain

Comèrci de proximitat En Occitan sioplèt !

-

La Felicía demorava tota soleta dins un ostal tranquilòt del campèstre a tres quilomètre­s del vilatge. Quand foguèt a la retirada, e s’avisant que lo vielhum seriá lèu aquí, çò diguèt la Felicía : «Me cal trapar un quicomet al centre ciutat, que se un jorn me pòdi pas pus menar la veitura, serai a ras dels comèrcis e dels servicis per anar me far las crompas a pè.»

Lo vilatge, qu’èra a venir una vilòta, èra plan aprovesit de totes los comèrcis de proximitat, coma se ditz : fornials, supèreta, tabat-jornals, quincalhar­iá, que s’i ajulhavan una farmacia, dos mètges, un optician, un netejador – pressing en francés – un cafè-restaurant, tot aquò escampilha­t lo long de la carrièra granda.

Trobèt la Felicía un ostalòt al centre del vilatge. E vendèt l’ostal per s’i mudar...

Aquò comencèt pels mètges que s’associèron per bastir un cabinet medical grandàs, luenh del centre. Seguiguèt una fornial que barrèt en primièr ; e se parlava que los comèrcis avián de mal a tenir lo còp, concurrenc­iats per las grandas susfàcias dels entorns.

Per defugir aquela concurrénc­ia que portava tòrt a la comuna, decidiguèr­on de bastir un centre comercial, sus un espandi pro grand per aculhir a l’encòp un supermerca­t, pichonas boticas, restaurant, cafè, e benlèu un cinemà, una estacion-servici, e sustot un pargue pron grand per las veituras. Un ostalot al centre del vilatge Aquel terrenc, lo trapèron quincanèla o per s’èstre mudadas a l’intrada de la vilòta, a dos dins lo centre comercial quilomètre­s del centre vièlh, novèl... a l’endreit que las nòvas residéncia­s « Dos quilomètre­s a pè, çò s’èran arrestadas ditz la Felicía, aquò me far de rosigar lo campèstre. E lo d’exercicis. Çaquelà me cal centre comercial se dobriguèt. gardar la veitura, en pregant que la posque menar longtemps

Totas las boticas del centre ». Bilheta de Bernat ciutat barrèron, per causa de Bergé. partença a la retirada, o de

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in French

Newspapers from France