Le Petit Journal - L'hebdo local de l'Aveyron

Les belles pages de Sèrgi Gairal

-

Rosina Amarèl, nascuda en 1920, es la « memòria » de la vilòta. Un raconte que nos mòstra un còp de mai la foliá dels òmes e l’absurditat de la guèrra. Malurosame­nt aquò contunha…

« Figura-te qu’un vèspre un maquisard – un jove del maquís – fasiá guinèla dins de la capelada del molin del Puèg de las Fadas. S’èra aconsomit quand un bronziment lo desrevelhè­t, una motò alemanda que se sarrava, puèi una autra, puèi una autra. Davalèt coma un liuç per anar sonar los autres qu’èran resconduts dins la castanhal grand. Comprenguè­ron sulpic que venián far de represalha­s, que dos jorns enrè un pont aviá sautat. S’organizèro­n per copar la rota a la colomna e capitèron, una batalha terribla. Totes los alemands foguèron tuats, levat un. Los maquisards agèron un mòrt, qualques nafrats leugièrs e un mai grèu que perdèt la camba.

Cada còp que lo vesiam caminar amb sas cròças, nos rapelàvem aquel episòdi. Quand lo mond ne parlavan – aquò durèt un brieu – evocavan l’espet, la desbranda alemanda. La màger part sabián pas qu’èra estat possible de mercé la preséncia d’un òme dins la capelada del molin. Sens el e mai que mai sens lo molin, vòli pas imaginar çò que se seriá passat, tanplan la destruccio­n de la vila, coma endacòm mai, un chaple abominable ; tanplan ni tu ni ieu ne parlariam pas ara. Quant al presonièr alemand, un còp despolhat de la tenguda de soldat, se metèt a plorar coma un nenon, a ensajar d’explicar que l’avián forçat a far la guèrra, una guèrra que compreniá pas, qu’èra prèst a far qué que foguèsse per se far perdonar. Un pagés lo prenguèt coma vailet. Agèt un compòrtame­nt exemplar, talament que finiguèt que se maridèt amb una filha de l’ostal.»

[Tèxt tirat de Lo Puèg de las Fadas de Sèrgi Gairal, Grelh Roergàs, n°36, 2011]

 ?? Dits : Photo Daniel Escoulen - Cré- ?? Est-ce la « colline des fées ou des sorcières » ? interroge l’écrivain de Villefranc­he-de-Rouergue.
Dits : Photo Daniel Escoulen - Cré- Est-ce la « colline des fées ou des sorcières » ? interroge l’écrivain de Villefranc­he-de-Rouergue.

Newspapers in French

Newspapers from France