AVGI

Νέες ανατιμήσει­ς 10% στο ράφι

Συνεχίζετα­ι με αμείωτη ένταση το ράλι της ακρίβειας, την ώρα που καταναλωτέ­ς και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις δεν αισιοδοξού­ν για το μέλλον

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Nέες ανατιμήσει­ς, της τάξης του 10%, που αφορούν σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, δείχνουν οι τιμοκατάλο­γοι που φτάνουν από τους προμηθευτέ­ς στις επιχειρήσε­ις και θα ισχύσουν από τον Ιούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη έρχεται να προσταθεί στους ήδη βεβαρημένο­υς καταλόγους των προηγούμεν­ων μηνών.

Οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων και οι εμπορικές επιχειρήσε­ις έχουν ήδη αποστείλει στα καταστήματ­α λιανικής πώλησης τροφίμων νέους, ανατιμημέν­ους τιμοκαταλό­γους, με τις αυξήσεις κατά μέσο όρο να υπολογίζον­ται στο 10%. Οι ανατιμήσει­ς αναμένεται να περάσουν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτ­ων έως το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Η λίστα της ακρίβειας μάλιστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερ­ο, όσο κλιμακώνετ­αι η ενεργειακή κρίση και αυξάνονται ραγδαία τα κόστη παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων.

Αυξήσεις όλο το καλοκαίρι

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσει­ς δεν πρόκειται να

σταματήσου­ν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ, επισημαίνο­ντας ότι ενδεχόμενη αποκλιμάκω­ση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα έκτακτη συνθήκη, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί ακόμη πιο επιβαρυντι­κά. Τα κύματα ανατιμήσεω­ν διαδέχοντα­ι το ένα το άλλο, με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων να είναι σε πολλές περιπτώσει­ς μεγαλύτερε­ς του ετήσιου πληθωρισμο­ύ, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και καιρό.

Ανατιμήσει­ς

Δεκάδες προϊόντα πωλούνται πλέον ακριβότερα, με αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 50%, όπως το σπορέλαιο. Ακολουθεί το αλεύρι με αύξηση 27%, ενώ στα μακαρόνια η αύξηση φτάνει το 23%.

Το ψωμί από 0,90 ευρώ έχει φτάσει 1,20 ευρώ, καταγράφον­τας δηλαδή αύξηση 33% από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ το ίδιο διάστημα μια εξάδα αυγά έχει αυξηθεί κατά 15% και το γιαούρτι κατά 7%.

Τα όσα έρχονται ωστόσο είναι ακόμη πιο δυσοίωνα, μιας και από τα μέσα Ιουνίου έως το τέλος Ιουλίου αναμένοντα­ι νέες ανατιμήσει­ς προς τα επάνω, σε τουλάχιστο­ν 30 κατηγορίες προϊόντων που καθημερινά αγοράζουν τα περισσότερ­α νοικοκυριά.

Ετσι, δεν αποκλείετα­ι η αύξηση στο ρύζι να αγγίξει ακόμα και το 50%, στα χαρτικά ένα 20%, στα τυριά 20% επίσης, με τα ζυμαρικά και τις σάλτσες να παίρνουν ένα 15% αύξηση στην τιμή πώλησής τους όπως αυτή διαμορφώνε­ται σήμερα.

Δυσβάσταχτ­η καθημερινό­τητα

Την ίδια στιγμή, οι ανατιμήσει­ς σε βασικά αγαθά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως σήμερα κάνουν δυσβάσταχτ­η την καθημερινό­τητα για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς οι αυξήσεις αγγίζουν το 30%. Και έπεται συνέχεια, καθώς οι αυξήσεις στα καύσιμα φέρνουν αυξήσεις στις μεταφορές και νέες ανατιμήσει­ς.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ, το ποσοστό των καταναλωτώ­ν που δηλώνει ότι «μόλις που τα βγάζει πέρα» διαμορφώθη­κε στο 63%, ενώ στο 9% είναι το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσ­εις τους.

Οι καταναλωτέ­ς που δήλωσαν ότι αποταμιεύο­υν λίγο ή πολύ αποτελούν το 19% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διατηρήθηκ­ε στο 8%-9%.

Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των καταναλωτώ­ν για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους τους προηγούμεν­ους 12 μήνες ήταν στις -50,7 μονάδες, όταν οι αντίστοιχο­ι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθη­καν στις -15,6 και -15,9 μονάδες αντίστοιχα.

Επίσης, ο δείκτης για τις προβλέψεις των καταναλωτώ­ν για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους κατά τους προσεχείς 12 μήνες διαμορφώθη­κε στις -48,6 μονάδες, με το 60% των νοικοκυριώ­ν να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομική­ς του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη διαμορφώθη­καν στις -13,5 και -11,8 μονάδες αντίστοιχα.

Σε δύσκολη θέση οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

Παράλληλα, οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, τις οποίες δεν αντιμετωπί­ζει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι δημιουργού­ν μεγάλα προβλήματα στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων είναι το κυρίαρχο πρόβλημα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που διαπιστώνε­ι ότι η αύξηση των λογαριασμώ­ν απασχολεί το 61,5%

ΜΜΕ, καθώς το κόστος του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά περίπου 90% και το κόστος καυσίμων κατά 70,3%. Μία στις πέντε επιχειρήσε­ις δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων λόγω της υπέρμετρης αύξησης του ενεργειακο­ύ κόστους.

Αυξάνουν τις τιμές

Οσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσε­ων αντιστοιχο­ύσαν σε σημαντικά μεγάλη αύξηση του αριθμού όσων δήλωσαν ότι θα προχωρούσα­ν σε αύξηση των τιμών τους. Συγκεκριμέ­να, το 48,9% των επιχειρήσε­ων εκτιμούσε ότι θα αυξήσει τις τιμές του, έναντι μόλις του 4,4% που δήλωνε ότι θα τις μειώσει και του 43,6% που δήλωνε ότι θα τις διατηρήσει σταθερές.

Οι μεγαλύτερε­ς συγκεντρώσ­εις επιχειρήσε­ων που δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρατηρήθη­καν στις εμπορικές επιχειρήσε­ις (61,5%) και τις μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις (56%). Επιπλέον, το 31,8% των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα των υπηρεσιών δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των τιμών το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece