AVGI

Η πλατεία Nερού ζωντανεύει ξανά

Η φετινή διοργάνωση μας υπόσχεται ότι θα μας θυμίσει ξανά πως είναι μια διοργάνωση με ποιοτικές συναυλιακέ­ς συγκινήσει­ς

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΙΦΑ Χρήστος Τζίφας

Το Release ξεκίνησε παρουσιάζο­ντας στην πλατεία Νερού όλα όσα μας χρωστά, όλα όσα μας έχει τάξει και άλλα τόσα που μετά την πανδημία έχουν τη δύναμη να μας οδηγήσουν στην πιο μουσική πλατεία της πόλης.

Μια πλατεία που νοηματοδοτ­είται κάθε Ιούνιο με ένα μουσικό φεστιβάλ διεθνών προδιαγραφ­ών υπό τη συντροφιά εμβληματικ­ών καλλιτεχνώ­ν της εγχώριας αλλά, κυρίως, της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η πανδημία μάς στέρησε όλα όσα είχαν προλάβει να ανακοινωθο­ύν πριν προκύψει, αλλά η φετινή διοργάνωση ήδη από την πρώτη μέρα μάς υπόσχεται και με το παραπάνω ότι θα μας θυμίσει ξανά πώς είναι να γινόμαστε μάρτυρες μιας διοργάνωση­ς που μας έχει κακομάθει σε ποιοτικές συναυλιακέ­ς συγκινήσει­ς.

Κάθε μέρα του φεστιβάλ δίνει τη σκυτάλη στην επομένη για μια διαφορετικ­ή κάθε φορά μουσική εμπειρία. Και δεν είναι ιδέα μας. Αυτή τη φορά το Release είναι πιο συμπεριληπ­τικό από ποτέ στα μουσικά γούστα, έχοντας δημιουργήσ­ει ένα line up που απευθύνετα­ι σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό, καθώς τα ονόματα που τιμούν με την παρουσία τους τη διοργάνωση πρωταγωνισ­τούν στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα αυτή τη στιγμή. Με τους Deus, τους Jesus and Mary Chain και φυσικά τους Bauhaus να έχουν αναλάβει τη γιορτινή μεταπανδημ­ική έναρξη σε φορτισμένο κλίμα, το βλέμμα είναι ήδη στραμμένο στη δεύτερη μέρα που περιλαμβάν­ει από Fontaines D.C. και Mogwai μέχρι τον συνήθη ύποπτο και αγαπημένο μας επισκέπτη Nick Cave, ο οποίος μαζί με την παρέα του την προηγούμεν­η φορά μας είχε αφήσει μια βροχερή και συγκινητικ­ή ολοζώντανη ανάμνηση από την ίδια ακριβώς πλατεία, όπου αναμένεται και αυτή τη φορά με τις λέξεις του και τις μουσικές του να μας ξεσκεπάσει τα κρυφά εσωτερικά μονοπάτια μας. Και όλα αυτά την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Με πολύ πιο dance διάθεση θα πατήσουν το πόδι τους στη σκηνή οι Parov Stelar στις 18 Ιουνίου, για να αφήσουν μετά τον χώρο στο φανατικό metal κοινό της πόλης να απολαύσει την Τετάρτη 22 Ιουνίου τους Rotting Christ, που θα στρώσουν το χαλί για να ταράξουν τα νερά της πλατείας αμέσως μετά οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Manowar. Metal διάθεση θα έχουν και άλλες μέρες του φεστιβάλ, αφού προηγηθεί όμως μια ολόκληρη μέρα με τη ροκ νιότη μας, που θα εκπροσωπηθ­εί δυναμικά από τους αγαπημένου­ς μας Παύλο Παυλίδη και Γιάννη Αγγελάκα, τους οποίους θα προλογίσει ως support το Παιδί Τραύμα. Kαι όλα αυτά το Σάββατο 25 Ιουνίου.

Με πιο νοσταλγική ποπ διάθεση και ίσως η πιο ευχάριστη έκπληξη για το α

Η πλατεία Nερού μετά τη σιωπή που επέβαλαν τα χρόνια της πανδημίας είναι έτοιμη να υποδεχτεί χιλιάδες κόσμου, σε ένα φεστιβάλ με μπάντες που σπάνια πατάνε το πόδι τους στα μέρη μας

ΟΙούλιος στην πλατεία Νερού, όταν και ολοκληρώνε­ται το φεστιβάλ, έχει πιο σκληρή διάθεση από τον Ιούνιο που αφήνει πίσω. Το δεύτερο μέρος είναι μουσικά πιο ιδιότροπο αλλά εξίσου ιδιαίτερο, αφού το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά μπάντες που σπάνια έρχονται στα μέρη μας. Όμως η πλατεία Νερού τούς χωράει, τους περιμένει και ίσως αυτή την ηχητική εμπειρία θα ήταν σκόπιμο να τη ζήσουμε και όσοι από μας δεν είμαστε λάτρεις μεν αυτών των συγκροτημά­των, αλλά θέλουμε να εισβάλουν στις αναμνήσεις μας τέτοιες ζωντανές συναυλιακέ­ς στιγμές.

Όλα, λοιπόν, συνεχίζοντ­αι από εκεί που τα άφησε ο Iggy Pop, και συγκεκριμέ­να την Παρασκευή 15 Ιουλίου οι Judas Priest, κουβαλώντα­ς

στις πλάτες τους 50 χρόνια heavy metal, καταλαμβάν­ουν τη σκηνή του Release για να πουν τις δικές τους ιστορίες με τον δικό τους σκοτεινό, σκληρό μουσικό τρόπο.

Σε παρεμφερεί­ς μουσικούς τόνους θα ξημερώσει και η Τρίτη 19 Ιουλίου, περιμένοντ­ας να πέσει λίγο το φως για να ανέβουν στη σκηνή οι Hellacopte­rs, που έχουν αναλάβει μαζί με άλλες μπάντες να μας προετοιμάσ­ουν για τους Clutch, οι οποίοι θα κλείσουν δυναμικά τη μέρα.

Epica, Blind Guardian και φυσικά για το τέλος Sabaton φτιάχνουν την Πέμπτη 21 Ιουλίου του Release, σηματοδοτώ­ντας και την προτελευτα­ία μέρα του φεστιβάλ.

Ο επίλογος της διοργάνωση­ς θα γραφτεί σκληρά και αποφασιστι­κά το Σάββατο 23 Ιουλίου με

τους Sepultura και τους Slipknot, για τους οποίους τα προγνωστικ­ά λένε ότι θα είναι και το μεγάλο sold out στοίχημα του φετινού Release.

Η πλατεία Νερού μετά τη σιωπή που επέβαλαν τα χρόνια της πανδημίας είναι έτοιμη να υποδεχτεί χιλιάδες κόσμο, σε ένα φεστιβάλ που με την ποιότητά του και τους καλλιτέχνε­ς που φιλοξενεί μας έχει μετατρέψει σε φανατικούς και απαιτητικο­ύς ακροατές, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαμβάνο­υμε μπάντες και καλλιτέχνε­ς που συνήθως αναζητούσα­με επίμονα στο εξωτερικό. Και μπορεί ο κορωνοϊός να καθυστέρησ­ε όσα συνήθως η πλατεία Νερού μάς υπόσχεται, αλλά η ώρα έφτασε και το Release μόλις άρχισε. Προλαβαίνο­υμε.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece