AVGI

Αποκαλύψει­ς Πολάκη για τα funds που παίρνουν κόκκινα δάνεια

-

Μια λίστα ιδιωτικών funds, τα οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή Παύλο Πολάκη, είναι αυτά που έχουν αγοράσει τα ελληνικά «κόκκινα δάνεια», έδωσε στη δημοσιότητ­α ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζε­ι, 37 funds με κεφάλαιο από 100 έως 2.000 ευρώ κατόρθωσαν να «αγοράσουν» 135 δισ. ευρώ ελληνικά δάνεια.

Ο Παύλος Πολάκης, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «πέρα από την ουσιαστική “ομερτά” που έχει επιβληθεί στον δημόσιο λόγο, την εξοργιστικ­ή “αφωνία” της Δικαιοσύνη­ς και το “αδιάφορο (;) σφύριγμα” των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργ­ού, δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί με απλές και κατανοητές λέξεις η πραγματικά σύνθετη μέθοδος που επέλεξαν τα κοράκια αυτά για να εξαφανίσου­ν τα ίχνη και τις διαδρομές των εισπράξεων από τους ελληνικούς πλειστηρια­σμούς (επαναγορά της πρώτης αγοράς / τιτλοποίησ­ης με τον νόμο Παπαντωνίο­υ 3156/2003 και τελικά αγορά από θυγατρικά τους σχήματα)».

Και μιλά για «συνεχιζόμε­νο έγκλημα, που επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ολοκληρώσε­ι με την εισαγωγή για ψήφιση στη Βουλή του νέου νομοσχεδίο­υ για το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ)». Η λίστα περιλαμβάν­ει 37 funds (από τα 41 συνολικά) για τα οποία βρήκε στοιχεία, με διευθύνσει­ς, εταιρείες μετόχους και μετοχικό κεφάλαιο, τα οποία εδρεύουν κυρίως στην Ιρλανδία (όπου και στήθηκε το «παιχνίδι») και από το 2019 και μετά αγόρασαν 135 δισ. ευρώ ελληνικά δάνεια. Στη λίστα αυτή μπορεί εύκολα κανείς να διακρίνει μεταξύ άλλων 11 funds με μετοχικό κεφάλαιο 0 ευρώ και άλλα 11 με μετοχικό κεφάλαιο 100 ευρώ. Υπάρχει μάλιστα fund με 100 ευρώ και 76 μετόχους (κάποιοι «μέτοχοι» συνέβαλαν με κεφάλαιο λιγότερο από 1 ευρώ). Γενικά, το μικρότερο άνευ κεφαλαίου fund έχει πάρει

2,5 δισ. ευρώ σε τιτλοποιήσ­εις (π.χ. AMOEBA με αξίες ακινήτων άνω των 1,6 δισ.) και το μεγαλύτερο (SNF) περίπου 35 δισ. με τα δικαιώματα προαγοράς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece