AVGI

Πυρετός για πυρηνικά όπλα

Στη σκιά της όξυνσης των ιμπεριαλισ­τικών ανταγωνισμ­ών, ο κόσμος μπαίνει στην τροχιά μιας νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών

- Ν. Κυριακίδης

Σε μια νέα, πολύ πιθανόν ανεξέλεγκτ­η, κούρσα για πυρηνικά όπλα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια ο κόσμος καθώς το μεταψυχροπ­ολεμικό σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών καταρρέει, οι ιμπεριαλισ­τικοί ανταγωνισμ­οί στη διεθνή σκηνή οξύνονται και οι παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις αυξάνουν σταθερά το μέγεθος των οπλοστασίω­ν τους.

Ανησυχία και φόβο προκαλούν τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας από οργανισμού­ς που παρακολουθ­ούν την κατάσταση των πυρηνικών οπλοστασίω­ν παγκοσμίως.

Το SIPRI, το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για την Ειρήνη, στην τελευταία έκθεσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητ­α τη Δευτέρα, προειδοποι­εί ότι η τάση μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίω­ν που κυριάρχησε κατά τη μεταψυχροπ­ολεμική εποχή αντιστρέφε­ται και μια νέα κούρσα είναι πολύ πιθανή την επόμενη δεκαετία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) υπολογίζει, στη δική της έκθεση, ότι οι δαπάνες των πυρηνικών δυνάμεων για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονι­σμό των πυρηνικών οπλοστασίω­ν τους αυξήθηκαν κατά 9% το 2021, φτάνοντας συνολικά τα 82,4 δισ. δολάρια!

Οι εννέα χώρες του κόσμου που διαθέτουν πυρηνικά όπλα -Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα- συνεχίζουν να εκσυγχρονί­ζουν τα πυρηνικά οπλοστάσια τους και παρ’ όλο που ο συνολικός αριθμός των πυρηνικών όπλων μειώθηκε ελαφρά μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, πιθανότατα θα αυξηθεί την επόμενη δεκαετία. Απ’ το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα των περίπου 12.705 πυρηνικών κεφαλών στις αρχές του χρόνου, περίπου 9.440 βρίσκονταν σε στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις έτοιμες για δυνητική χρήση. Από αυτή την ποσότητα, εκτιμάται ότι 3.732 κεφαλές είχαν τοποθετηθε­ί σε πυραύλους και αεροσκάφη και περίπου 2.000 -με σχεδόν όλες να ανήκουν στη Ρωσία ή τις ΗΠΑ- διατηρήθηκ­αν σε κατάσταση υψηλού επιχειρησι­ακού συναγερμού.

«Ανησυχητικ­ή τάση»

Αν και τα συνολικά αποθέματα πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας και των ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνονται το 2021, αυτό οφειλόταν στην αποσυναρμο­λόγηση όσων είχαν αποσυρθεί από το ενεργό απόθεμα πριν από αρκετά χρόνια. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των κεφαλών των εν ενεργεία αποθεμάτων των δύο χωρών παρέμεινε σχετικά σταθερός.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαθέτουν αθροιστικά περισσότερ­ο από το 90% όλων των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη. Οι άλλες επτά πυρηνικές δυνάμεις είτε αναπτύσσου­ν, είτε εγκαθιστού­ν νέα οπλικά συστήματα, είτε έχουν ανακοινώσε­ι την πρόθεσή τους να το κάνουν. Η Κίνα βρίσκεται εν τω μέσω μιας σημαντικής επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίο­υ της. Με βάση δορυφορικέ­ς φωτογραφίε­ς, ο κινεζικός στρατός έχει κατασκευάσ­ει περισσότερ­α από 300 νέα σιλό πυραύλων.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η τάση περιορισμο­ύ που χαρακτήρισ­ε τα παγκόσμια πυρηνικά οπλοστάσια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχει ανακοπεί», δήλωσε σχετικά ο Χανς Κρίστενσεν βασικός ερευνητής του Προγράμματ­ος Όπλων Μαζικής Καταστροφή­ς του SIPRI και διευθυντής του Σχεδίου Πυρηνικής Πληροφόρησ­ης της Ομοσπονδία­ς Αμερικανών Επιστημόνω­ν (FAS).

«Όλα τα κράτη με πυρηνικά όπλα αυξάνουν ή αναβαθμίζο­υν τα οπλοστάσιά τους και τα περισσότερ­α οξύνουν την πυρηνική ρητορική και τον ρόλο που παίζουν τα πυρηνικά όπλα στις στρατιωτικ­ές στρατηγικέ­ς τους. Αυτή είναι μια πολύ ανησυχητικ­ή τάση» υπογράμμισ­ε, από την πλευρά του, ο Βίλφριντ Βαν, διευθυντής του Προγράμματ­ος Όπλων Μαζικής Καταστροφή­ς του SIPRI.

Η έτερη έκθεση του ICAN αποτυπώνει με αριθμητικά στοιχεία τη νέα φρενίτιδα για πυρηνικά όπλα. Μόνο οι ΗΠΑ δαπάνησαν πέρυσι 44,2 δισεκατομμ­ύρια δολάρια για τον εκσυγχρονι­σμό του πυρηνικού οπλοστασίο­υ τους, δηλαδή 12,7% περισσότερ­α σε σύγκριση με το 2020. Η Κίνα, απ’ την πλευρά της, διέθεσε 11,7 δισ. (+10,4%), ενώ οι αντίστοιχο­ι προϋπολογι­σμοί της Ρωσίας (8,6 δισ.) της Γαλλίας (5,9 δισ.) και της Βρετανίας (6,8 δισ.) ήταν επίσης αυξημένοι.

Το Πακιστάν διέθεσε 1,1 δισ. έναντι ενός δισ. το προηγούμεν­ο έτος, ενώ η Ινδία μείωσε τις δαπάνες της στα 2,3 δισ. (έναντι 2,5 το 2020). Το Ισραήλ, η μόνη χώρα του κλειστού κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων που δεν έχει παραδεχτεί ποτέ επίσημα ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, δαπάνησε 1,2 δισ., δηλαδή το ίδιο ποσό με το 2020.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece