AVGI

«Θα μας βγάλουν έξω μόνο νεκρούς»

Πλήθος που έβραζε, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ με τη διαμαρτυρί­α τους έξω απ’ τη Βουλή έστειλαν μήνυμα ότι ο αγώνας τους θα δοθεί ώς το τέλος και θα συνεχιστεί ακόμη κι αν η τροπολογία ψηφιστεί

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Το θερμόμετρο έδειχνε 32 βαθμους και το ρολόι 2 ακριβώς. Μεσημέρι. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ μόλις έφταναν, κρατώντας μαύρες σημαίες και τυλιγμένα πανό. Μαζεύτηκαν στο πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας. Απ’ την πρώτη στιγμή η αστυνομία έστησε φραγμό για τη Βουλή απλώνοντας σ’ όλο το πλάτος μια διμοιρία ΥΜΕΤ. Αρχικά απαγόρευσε την έξοδο και στον δρόμο. Όσο περνούσε η ώρα όμως, ο κόσμος αυξανόταν. Τα λεωφορεία από Λαμία και Χαλκίδα έφτασαν. Απο κοντά κι αλληλέγγυο­ι που έγραφαν στα πανό τους «ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας».

Το μήνυμα πέρασε

«Ο,τι και να ψηφίσουν, το μήνυμα πέρασε. Από τη ΛΑΡΚΟ βγαίνουμε μόνο νεκροί. Το κλείσιμο σημαίνει μαρασμό για πέντε νομούς. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί όχι μόνο να τους σώσει αλλά να φέρνει 30 εκατομμύρι­α ευρώ κέρδη μηνιαία. Από δω και πέρα η σύγκρουση θα είναι μετωπική. Τέρμα ο διάλογος. Θα μας τραβάνε μέσα από τις δουλειές μας. Μέσα από τα σπίτια μας. Ν’ απομακρυνθ­ούμε από τα νεκροταφεί­α που έχουμε τους νεκρούς μας», είπε παίρνοντας την ντουντούκα ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένω­ν στη Λάρυμνα.

Πίσω του είχε πλέον ένα μεγάλο λευκό βαν με μεγάφωνα και δεκάδες διαδηλωτές που είχαν οριοθετήσε­ι την παρουσία τους με πανό ώς εκεί που άρχιζε το αντίθετο ρεύμα. Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δήλωναν αποφασισμέ­νοι να μη σταματήσου­ν τον αγώνα, ανεξαρτήτω­ς της έκβασης της ψηφοφορίας, όμως είχαν τον νου τους σταθερά σε όσα λέγονταν εντός Βουλής. Όταν δεν έπαιζαν Χαρούλα και Παπακωνστα­ντίνου, απ’ τα μεγάφωνα του βαν ακούγονταν οι ομιλίες της αντιπολίτε­υσης.

Οταν ολοκλήρωνα­ν, οι βουλευτές βρίσκονταν στον δρόμο μαζί τους. Απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μαριλίζα Ξενογιαννα­κόπουλου, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώτα Πούλου. Απ’ το ΚΚΕ οι Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης. Απ’ το Μέρα 25 οι Γιάνης Βαρουφάκης και Κρίτων Αρσένης. Στις 4 ακριβώς ενημερώθηκ­αν ότι η ψηφοφορία θα πήγαινε για σήμερα στις 12. Ονομαστικά. «Κάποιοι δεν θα ‘χουν δρόμο και σοκάκι να περάσουν στις περιοχές που πλήττονται», προειδοποί­ησε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο ώρες μέσα σε ανυπόφορη μεσημεριαν­ή ζέστη και πολλές παραπάνω μακριά απ’ τα σπίτια τους, οι εργάτες ολοκλήρωσα­ν. Η κινητοποίη­ση έκλεισε με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece