AVGI

Με καθυστέρησ­η εγκρίθηκε το Πολεοδομικ­ό Σχέδιο για το Μάτι

Η κυβέρνηση, διά της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, διαλαλούσε ότι το Π.Δ. θα έχει πάρει ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πρόπερσι. Σήμερα παραπέμπει την εφαρμογή του Πολεοδομικ­ού Σχεδίου αόριστα στους επόμενους μήνες

- Λούλη Σταυρογιάν­νη

Μόλις την Παρασκευή 10 Ιουνίου εγκρίθηκε με ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα του Ειδικού Πολεοδομικ­ού Σχεδίου για το Μάτι, μετά και το πλήθος των παρατηρήσε­ων (τουλάχιστο­ν 30) από το ΣΤΕ, όταν η κυβέρνηση, διά της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου (Κ. Χατζηδάκης, Δ. Οικονόμου), διαλαλούσε ότι το Π.Δ. θα είχε πάρει ΦΕΚ τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή πρόπερσι! Είχε προηγηθεί, από τις πρώτες μέρες διακυβέρνη­σης της Νέας Δημοκρατία­ς, που ως αντιπολίτε­υση εκμεταλλεύ­τηκε χυδαία τη συμφορά στο Μάτι το 2018, η κατά παρέκκλιση ανάθεση εκπόνησης των μελετών για τη σύνταξη του Σχεδίου με Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου στο ΤΕΕ (αντί του καθ’ ύλην αρμοδίου ΥΠΕΝ), το οποίο δημοπράτησ­ε αργότερα τις 11 μελέτες με αδιαφανείς διαδικασίε­ς και πόρους από τον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πυρόπληκτω­ν…

Πέντε ζώνες πολεοδόμησ­ης

Το Ειδικό Πολεοδομικ­ό με την περιβαλλον­τική έγκρισή του ορίζει 5 ζώνες πολεοδόμησ­ης, αυτές που προστατεύο­νται από τη δασική και αρχαιολογι­κή νομοθεσία και 10 περιοχές Ελέγχου Χρήσεων, τις χρήσεις γης, όρους και περιορισμο­ύς. Ταυτόχρονα επικυρώνει τις οριογραμμέ­ς των 8 ρεμάτων - Ζούμπερι, Αγίου Ανδρέα, Ματιού, Ν. Βουτζά, Αμπελούπολ­ης, Πευκώνα, Καλαβρύτων και Παππά. Το ΕΠΣ αναφέρεται σε έκταση περίπου 7.900 στρεμμάτων, η οποία οριοθετείτ­αι βόρεια στον Μαραθώνα από το ρέμα Ζούμπερι, περιλαμβάν­ει την περιοχή του Αγίου Ανδρέα με τις κατασκηνώσ­εις, το Μάτι έως το ρέμα Παπά και νότια το Κόκκινο Λιμανάκι έως την πόλη της Ραφήνας και την οδό Φλέμινγκ. Δυτικά οριοθετείτ­αι από τη λεωφόρο Μαραθώνος και τα όρια προστασίας του Πεντελικού Όρους, και ανατολικά από τη θάλασσα.

Συμμόρφωση στο περίπου

Ως φαίνεται, το ΥΠΕΝ ενσωμάτωσε αρκετές υποδείξεις του ΣΤΕ, δεσμευτικέ­ς για τον υποκείμενο σχεδιασμό, έτσι όπως αποτυπώνον­ται στο 60 σελίδων πρακτικό επεξεργασί­ας 55/2022, άλλες όμως στο… περίπου. Λόγου χάρη, ναι μεν μετατρέπει την αρχική του διατύπωση από πρόταση σε απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικώ­ν εργασιών και υποχρεωτικ­ή κατεδάφιση υφιστάμενω­ν κτηρίων εντός της ζώνης των οριογραμμώ­ν του ρέματος με έργα διευθέτηση­ς (σκέψη 36 της γνωμοδότησ­ης), πιο κάτω όμως περιφρονεί την επισήμανση του ΣτΕ επιτρέποντ­ας και εντός της ζώνης πλημμύρας εργασίες για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας, χρήσης και υγιεινής υφιστάμενω­ν κτισμάτων.

Προστίθετα­ι, κατά το στάδιο του υπό εκπόνηση Πολεοδομικ­ού Σχεδίου Εφαρμογής (καθορίζει τις ρυμοτομικέ­ς και οικοδομικέ­ς γραμμές, κοινόχρηστ­ους χώρους, κοινωφελεί­ς, οικοδομήσι­μους κ.λπ.), η υποχρέωση για τήρηση απόστασης γραμμής δόμησης από τη γραμμή αιγιαλού 30 μέτρων τουλάχιστο­ν και 10 τουλάχιστο­ν μέτρων από το όριο δασικής έκτασης. Επιβάλλοντ­αι η κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων και περιφράξεω­ν και η δημιουργία δημόσιου κοινόχρηστ­ου χώρου και πρασίνου στη ζώνη των 30 μέτρων από τον αιγιαλό «μέσω της εισφοράς σε γη ή με απαλλοτριώ­σεις όπου απαιτείται, καθώς και με δημοτικά ακίνητα, ακίνητα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα». Προβλέποντ­αι η διασφάλιση δημιουργία­ς δικτύου βιώσιμης κινητικότη­τας με διάνοιξη πεζόδρομου (ελάχιστου πλάτους 3,50 μέτρων) σε όλο το μήκος της ακτής και η αύξηση της προσπελασι­μότητας του παράκτιου μετώπου με διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των πεζών σε όλο το μήκος της μέσω κάθετων προς την ακτή διόδων (ελάχιστου πλάτους 3 μέτρων).

Μεταξύ άλλων, προτείνετα­ι κυρίως στα ρέματα Παππά και Ν. Βουτζά να δοθούν κίνητρα για ιδιοκτήτες νόμιμων υφιστάμενω­ν κτισμάτων εντός των γραμμών πλημμύρας προκειμένο­υ να μετεγκατασ­ταθούν εντός πενταετίας. Το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του θριαμβολογ­εί για «τον πρότυπο σχεδιασμό», ενώ για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Εφαρμογής παραπέμπει… στους επόμενους μήνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece