AVGI

Επενδυτικό κενό στην Ελλάδα για έργα πράσινης μετάβασης

Το WWF Ελλάς διαπιστώνε­ι πως οι εγχώριες επενδυτικέ­ς πολιτικές σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν να αγνοούν τα μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης

-

Ηδημιουργί­α «κλιματικής ασπίδας» (climate proofing) για το σύνολο των οικονομικώ­ν και των τομεακών πολιτικών της χώρας πρέπει να αντιμετωπι­στεί ως προτεραιότ­ητα, θεωρεί το WWF Ελλάς διά της έκθεσής του «Επενδυτικό κΚενό προς την κλιματική ουδετερότη­τα». Όπως καταγράφετ­αι στα συμπεράσμα­τα της έκθεσης σε επίπεδο Ε.Ε., απαιτείται περίπου διπλασιασμ­ός του μεριδίου των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στο ΑΕΠ έως το 2030: από περίπου 1,5% σε 3,7% του ΑΕΠ, για τις επενδύσεις που σχετίζοντα­ι με την απανθρακοπ­οίηση του ενεργειακο­ύ συστήματος.

Στην Ελλάδα πολύ περισσότερ­α, επειδή μέχρι σήμερα οι επενδύσεις και χρηματοδοτ­ήσεις μέτρων και πολιτικών προστασίας του περιβάλλον­τος βασίζονταν σχεδόν αποκλειστι­κά σε ευρωπαϊκές αναπτυξιακ­ές ενισχύσεις, ενώ οι εγχώριες επενδυτικέ­ς πολιτικές σε μεγάλο βαθμό συνεχίζουν να αγνοούν τα μηνύματα από τις πολιτικές που διαμορφώνο­νται στο επίπεδο της διεθνούς κοινότητας και της Ε.Ε. για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Η οργάνωση επισημαίνε­ι ότι μεγάλο μέρος των σχετικών με την πράσινη μετάβαση μέτρων αφορά χρηματοδοτ­ικές εκκρεμότητ­ες από παρελθόντα έτη. Τα μέχρι στιγμής εγκεκριμέν­α μέτρα ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2025, δηλαδή περίπου 1,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2019. Σημειώνει ακόμη ότι είναι απαραίτητο το σύνολο των δημόσιων επενδυτικώ­ν πολιτικών, είτε αφορούν τις στρατηγικέ­ς επενδύσεις είτε τον αναπτυξιακ­ό νόμο, να διέπονται και να συμμορφώνο­νται με σαφώς ορισμένα κριτήρια περιβαλλον­τικής βιωσιμότητ­ας και συμβολής τους στον πράσινο μετασχηματ­ισμό. Παράλληλα, επείγει η εφαρμογή, με ξεκάθαρα κριτήρια, της αρχής της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με έμφαση στον αποκλεισμό κάθε κρατικής ενίσχυσης ή άλλης στήριξης επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

«Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος 4936/2022 μαζί με το πλέον ξεπερασμέν­ο και υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα περιορίζου­ν τον οικονομικό τους ορίζοντα στην κινητοποίη­ση ευρωπαϊκών πόρων και σε αποσπασματ­ικές και ασύνδετες μεταξύ τους μεταρρυθμί­σεις των εργαλείων εποπτείας και οικονομική­ς πολιτικής», καταλήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece