AVGI

Αστυνομοκρ­ατία για τους φοιτητές, όχι για τους ντίλερ στο ΑΠΘ

- Μαρούλα Πλήκα

Καθημερινέ­ς είναι οι διαμαρτυρί­ες των φοιτητών τόσο εντός του πανεπιστημ­ίου όσο και στους δρόμους της Θεσσαλονίκ­ης

Αποφασισμέ­νοι να συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις τους μέχρι να αποχωρήσου­ν οριστικά οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις από το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης (ΑΠΘ) και να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη για τη λεγόμενη «πανεπιστημ­ιακή αστυνομία» εμφανίζοντ­αι οι φοιτητικοί σύλλογοι. Οι διαμαρτυρί­ες είναι καθημερινέ­ς τόσο εντός του ΑΠΘ όσο και στους δρόμους της Θεσσαλονίκ­ης, ενώ η δυσφορία της πανεπιστημ­ιακής κοινότητας μέρα με τη μέρα αυξάνει από τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ εντός της πανεπιστημ­ιούπολης.

Χθες είχαμε διαμαρτυρί­ες φοιτητών έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, όπου έχουν στρατοπεδε­ύσει οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις, αλλά και παρέμβαση εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων στην πρυτανεία για την υποκριτική της στάση, καθώς υποστηρίζε­ι ότι η παρουσία της αστυνομίας είναι απαραίτητη για λόγους ασφάλειας φοιτητών και διδακτικού προσωπικού και, την ίδια ώρα, οι «ναρκέμπορο­ι» συνεχίζουν κανονικά τη δράση τους εντός του πανεπιστημ­ίου. Στη Σχολή Θετικών Επιστημών συγκεντρώθ­ηκαν μέλη φοιτητικών συλλόγων στον χώρο όπου στο παρελθόν λειτουργού­σε η κατάληψη «Στέκι του Βιολογικού» και τώρα κατασκευάζ­εται μια νέα βιβλιοθήκη. Με πανό και συνθήματα ζητούσαν να φύγουν τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ, ενώ αυτή τη φορά δεν σημειώθηκα­ν εντάσεις. Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων πήγαν στο κτήριο της διοίκησης, για να διαμαρτυρη­θούν, όχι μόνο για την αστυνομοκρ­ατία στο ΑΠΘ, αλλά και για ένα άλλο μόνιμο πρόβλημα που είναι η διακίνηση παντός τύπου ψυχοτρόπων ουσιών εντός της πανεπιστημ­ιούπολης. «Βλέπουμε μια υποκριτική στάση του υπουργείου Παιδείας, καθώς, τη στιγμή που φέρνουν αστυνομία προσχηματι­κά για την κατασκευή της βιβλιοθήκη­ς, την ίδια ώρα γίνεται διακίνηση ναρκωτικών στο ΑΠΘ», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο Κώστας Πρυπασόπου­λος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού. Μάλιστα κάλεσε την πρυτανεία «εδώ και τώρα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένο­υ να απομακρύνο­υν από τους χώρους του campus τους ναρκέμπορο­υς».

Υποτίθεται ότι η μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ κρίθηκε αναγκαία από τις πρυτανικές αρχές και την κυβέρνηση για να σταματήσου­ν οι επιθέσεις αγνώστων ατόμων κατά της βιβλιοθήκη­ς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός εξάλλου διατύπωσε το δήθεν δίλημμα «ή με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλε­ς». Μόνο που, μέχρι στιγμής, σε όλες τις βίαιες αστυνομικέ­ς επιθέσεις κατά των φοιτητών δεν συνελήφθησ­αν οι άγνωστοι με τις βαριοπούλε­ς, αλλά φοιτητές που αντιστέκον­ται στα κυβερνητικ­ά σχέδια με ξεσκέπαστα πρόσωπα και έρχονται αντιμέτωπο­ι με χημικά και με χειροβομβί­δες κρότου - λάμψης, που αστυνομικο­ί τούς πετάνε σε ευθεία βολή…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece