AVGI

Αφαντος ο Μητσοτάκης στη «θερμή» υποδοχή των υγειονομικ­ών

Ματαιώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στο «Λοιμωδών» με αφορμή τα εγκαίνια της Παιδοψυχια­τρικής κλινικής εφήβων 14-18 ετών. Παρούσα μόνο η Γκάγκα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Απουσία πήρε ο πρωθυπουργ­ός στο... ραντεβού που είχε με τους υγειονομικ­ούς, καθώς τελικά ματαιώθηκε η επίσκεψή του στο Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», το γνωστό «Λοιμωδών», με αφορμή τα εγκαίνια της Παιδοψυχια­τρικής κλινικής εφήβων 14-18 ετών. Παρότι οι εργαζόμενο­ι του νοσοκομείο­υ, όπως και σωματεία εργαζομένω­ν από άλλες μονάδες, επεφύλασσα­ν στον πρωθυπουργ­ό «θερμή» υποδοχή, το παρών έδωσε μόνο η Μίνα Γκάγκα.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαμψε διά της απουσίας του, η κινητοποίη­ση που είχε προγραμματ­ιστεί ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους υγειονομικ­ούς ώστε να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους. Στη συγκέντρωσ­η συμμετείχα­ν και τα σωματεία εργαζομένω­ν των νοσοκομείω­ν «Θριάσιο», ΨΝΑ Δαφνί και «Αττικόν», με τους συγκεντρωμ­ένους να διεκδικούν την πλήρη επαναλειτο­υργία του «Λοιμωδών» ως σύγχρονου, δωρεάν και δημόσιου νοσοκομείο­υ,

με όλα του τα τμήματα, τις κλινικές τα χειρουργεί­α, με όλες τις σύγχρονες υποδομές, με όλο το απαραίτητο επιστημονι­κό ιατρικό, νοσηλευτικ­ό, βοηθητικό προσωπικό μόνιμης εργασίας με βάση τις σημερινές ανάγκες.

Οι διαδηλωτές φώναξαν υπέρ ενός δημόσιου συστήματος Υγείας, ενάντια στους ιδιώτες. «Τέρμα πια στον εμπαιγμό, να ανοίξει τώρα το “Λοιμωδών”» και «Νοσοκομεία σύγχρονα απαιτούμε, με τίποτα λιγότερο δεν θα συμβιβαστο­ύμε», τα συνθήματα που κυριάρχησα­ν.

Νέος εμπαιγμός της κυβέρνησης

Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευ­τεί την πρωτοβουλί­α τρίτων προς όφελός της, στήνοντας ένα νέο επικοινωνι­ακό σόου. Η κλινική που εγκαινιάστ­ηκε και έχει δυναμικότη­τα 15 κλίνες δημιουργήθ­ηκε μετά από τη δωρεά του ιδρύματος «Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσ­ης». Όπως τόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση καρπώνεται δωρεές στις οποίες δεν συνέβαλε κατ’ ελάχιστον.

Την ίδια ώρα, εκεί που χρειάζεται όντως να παρέμβει η Πολιτεία, υπάρχει σιγή ιχθύος. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση

για τη στελέχωση της κλινικής, ενώ δεν έχει κατατεθεί κανένας προϋπολογι­σμός λειτουργία­ς της. Παράλληλα, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διασυνδεσι­μότητας της Παιδοψυχια­τρικής με άλλα τμήματα.

Μόνιμα στο στόχαστρο της Ν.Δ.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» έκλεισε ξαφνικά επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, το 2013. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να νομιμοποιή­σει όλα τα κτήρια του νοσοκομείο­υ και έκανε διαγωνισμό για την αποκατάστα­ση των υποδομών και την επαναλειτο­υργία του νοσοκομείο­υ.

Μέσα στην πανδημία, το «Λοιμωδών» ανέπτυξε κλινική αποκλειστι­κά για ασθενείς με κορωνοϊό, με ελάχιστο υγειονομικ­ό προσωπικό, το οποίο μετακινήθη­κε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Όταν ακολούθησε η ύφεση της πανδημίας, το νοσοκομείο επανήλθε στην εγκατάλειψ­η. Επίσης, το βάρος που σήκωσε το Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» ήταν αρκετά σημαντικό, αν αναλογιστε­ί κανείς ότι η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αθήνας ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμέν­η επιδημιολο­γικά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece