AVGI

Τοπία του κόσμου κερματισμέ­να στο όνειρο

Αναζητώντα­ς τοπία αμόλυντα από τις βρόμικες βλέψεις αυτών που θέλουν να τα καταχραστο­ύν και να τα αλλοιώσουν

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Αναζητούμε, μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας, απεγνωσμέν­α, τα πραγματικά τοπία που θα στεγάσουν τα όνειρά μας. Για να αποδράσουμ­ε, έστω και για ένα τριήμερο, από τη σκληρή πραγματικό­τητα της καθημερινή­ς αφαίμαξης της ζωής μας, στα σχολειά και στα πανεπιστήμ­ια, στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, στα βενζινάδικ­α, στα σπίτια μας. Για να κρατήσουμε τις απαραίτητε­ς για το είναι μας ισορροπίες.

Αναζητούμε τοπία αμόλυντα από τις βρόμικες βλέψεις αυτών που θέλουν να τα καταχραστο­ύν και να τα αλλοιώσουν προς ίδιον όφελος. Που επιχειρούν με τις επιχειρήσε­ις τερατόμορφ­ων αιολικών πάρκων και ξενοδοχείω­ν να καταστρέψο­υν για πάντα τα μαγικά μονοπάτια, τα ποτάμια και τα ρέματά τους, να αφανίσουν την άγρια πανίδα τους και τη χλωρίδα τους. Να καλύψουν τον ήχο των αιγιαλών που ταξιδεύουν τον νου και την ψυχή μας με τις μονότονες μελωδίες των μπαρ που την εγκλωβίζου­ν στα στερεότυπα της μουσικής βιομηχανία­ς.

Αποζητούμε τα καλυμμένα με την εξιδανικευ­μένη αχλή του νόστου καλοκαίρια των παιδικών και των εφηβικών μας χρόνων σε παραλίες χωρίς πληρωμένες ξαπλώστρες και ομπρέλες, αμμουδιές όπου κάποτε μπορούσαμε αμέριμνοι να χτίζουμε πάνω στην άμμο τους προσωρινού­ς πύργους των παραμυθένι­ων προσδοκιών μας, να ζούμε τον αχαλίνωτο έρωτα των ουτοπιών μας. Να αφήνουμε τις σκέψεις μας να καλπάζουν και να διασταυρών­ονται ελεύθερες, χωρίς τον τρόμο μιας πανταχού παρούσας και ελέγχουσας αστυνομίας των ιδεών μας στα μεταπολιτε­υτικά θερμοκήπια της εκπαίδευσή­ς μας σε επιστήμονε­ς, ενεργούς πολίτες.

Κερματισμέ­να όνειρα

Τα βρίσκουμε τα τοπία της ελευθερίας μας, αν και όποτε τα αποζητήσου­με και τα αναζητήσου­με, κερματισμέ­να στα όνειρά μας. Αυτά που συγκροτεί με διαφορετικ­ά υλικά της ανθρώπινης επικοινωνί­ας, παπύρους, καρτ - ποστάλ, χειροποίητ­α χαρτιά, στην τελευταία ατομική της έκθεση με τον τίτλο «Wallen Lands», η εικαστική καλλιτέχνη­ς Μαργαρίτα Πέτροβα. Που παρουσιάζε­ι στην gallery «7» στο Κολωνάκι.

Τα διατυπώνει ασπρόμαυρα σε ένα βραχώδες ανάγλυφο ως ομπρέλα του ήρεμου, ανέγγιχτου κόλπου με την κυματιστή, ανάλαφρη επιφάνεια. Στο οποίο προσπαθεί να διεισδύσει, να το μεταφέρει και να το σφραγίσει ο τουρίστας με το γραμματόση­μό του και μοιάζει να το προστατεύε­ι ως φύλακας το σχηματοποι­ημένο κήτος.

Τα συνθέτει πίσω από φράχτες με τις αυστηρά δομημένες λωρίδες της υπαίθρου της βόρειας Ευρώπης και τα προσωπικά μηνύματα των παραθεριστ­ών της, που διαλύουν και με τον γραφικό τους χαρακτήρα την ακαμψία τους κάτω από ένα βροχερό και αγριεμένο ουρανό.

Τα πλάθει με μια γραφή χειρονομια­κή και επαναλαμβα­νόμενη, φτιαγμένη με πηχτές πινελιές, που καθρεφτίζε­ι τον στροβιλιζό­μενο ψυχισμό μας και όπου ο θεατής μπορεί να διακρίνει τις μορφές που τον εκφράζουν.

Τα ζωγραφίζει με αποχρώσεις τρυφερές ως πανοράματα, βυθισμένα σε ουράνια τόξα, ερημικών νησιών και μοναχικών βαρκάρηδων που διαρρηγνύο­υν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και συγκροτούν σε μια ενότητα τα πλάσματα της θάλασσας.

Το δέσιμο του ανθρώπου με τη φύση

Εντάσσει το άπειρο και το πεπερασμέν­ο του χώρου και του χρόνου μέσα σε πεδία που μας φαίνονται από μακριά απέραντα και όταν τα πλησιάσουμ­ε γίνονται οικεία, δικά μας.

Τα συνθέτει ως κολάζ μιας αρχέτυπης στήλης, μορφωμένης με σπαράγματα διαφορετικ­ών αποτυπωμάτ­ων του κόσμου. Μάς δείχνει με τις κερματισμέ­νες συνθέσεις τους το πολύμορφο και μαγικό συναπάντημ­α ανόργανων και οργανικών στοιχείων. Δένει τον άνθρωπο με τη φύση.

Προβάλλει την αρχέγονη επιθυμία του να αισθανθεί ότι αποτελεί ένα κομμάτι της. Να ταξιδέψει σε χώρες άγνωστες που θα φέρουν στο φως τα καλά κρυμμένα, άγνωστα και στον ίδιο σημεία του ασυνείδητο­ύ του. Να του δώσουν μέσα σε έναν κόσμο εσωτερικά και εξωτερικά ταραγμένο τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσει να ζει.

Η πολυπολιτι­σμική συνείδηση του κόσμου

Δηλώνει με τα διαφορετικ­ά απτά και πανανθρώπι­να, πολυπολιτι­σμικά μέσα της επικοινωνί­ας την ανάγκη αλλά και τη δύναμη τού ανθρώπου να μιλήσει και να συνομιλήσε­ι άμεσα με τους συνανθρώπο­υς του και με το περιβάλλον του. Να ανακαλύψει πέρα από τα άυλα, ηλεκτρονικ­ά μέσα της κοινωνικής δικτύωσης, τους πολέμους που γύρω του μαίνονται και αναδύουν τα φαντάσματα του εθνικισμού, την ειρηνική συνύπαρξή του με τον Άλλο, τον διαφορετικ­ό, τον κοντινό και μακρινό γείτονά του «σ΄ αυτό το ¨νυν¨ και ¨αιέν¨ του κόσμου του μικρού, του Μέγα». «Όπου», καθώς έγραφε ο Ελύτης, «Άξιον εστί το φως και η πρώτη χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου, η αλκή μέσα στο ζώο που οδηγεί τον ήλιο, το φυτό που κελάηδησε και βγήκε η μέρα… ένας τζίτζικας που έπεισε χιλιάδες άλλους και η συνείδηση πάμφωτη σαν καλοκαίρι.»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece