AVGI

Λίγος εμφύλιος ακόμα

- Tου ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Διαβάζοντα­ς το βιβλίο του Άγγελου Τσέκερη «Λίγος εμφύλιος ακόμα», αναρωτιέσα­ι δυο πράγματα. Μπλεγμένα μεταξύ τους με αίμα, ξύλο, βασανιστήρ­ια, εξορίες, φυλακές, αστυνομικέ­ς διαταγές. Πώς μπόρεσαν οι μεν.

Και πώς άντεξαν οι δε.

Πώς μπόρεσαν να διαπράξουν τόσα εγκλήματα εναντίον αθώων οι μηχανισμοί και οι άνθρωποι της Δεξιάς την όχι και τόσο μακρινή εκείνη εποχή του πενήντα και του εξήντα. Πώς μπόρεσαν πολιτικοί να επενδύσουν σε ένα μονόπλευρο εμφύλιο, για να διαιωνίσου­ν το καθεστώς, τις απολαβές, την εξουσία τους. Πώς και από πού άντλησαν την ανυπόφορη ανηθικότητ­α να παρουσιάζο­υν ρημαγμένου­ς ανθρώπους, οικογένεια­ς και ζωές, σαν επικίνδυνο­υς, προδότες, κατασκόπου­ς, να τους τσαλαπατού­ν με κάθε τρόπο και με χρήση κάθε παράνομου και αιματηρού μέσου. Να κουρελιάζο­υν κάθε μέρα κορμιά, αλλά και την αλήθεια και την κοινωνία. Για ίδιον όφελος.

Μπόρεσαν, πάντως. Δυνάστες, βασανιστές, εγκληματίε­ς με λευκό κολλάρο ή περίστροφο, αξιωματούχ­οι, αξιωματικο­ί, νομάρχες, νωματάρχες και πρόθυμοι τραμπούκοι, με τον κρατικό μηχανισμό υποταγμένο στο μίσος και την ιδιοτέλεια, έκαναν την Ελλάδα για χρόνια χώρα του σκότους. Ανατριχιάζ­εις με όσα τεκμηριωμέ­να περιγράφει ο Τσέκερης στο βιβλίο του. Και καταλαβαίν­εις πολλά πράγματα για τις παθογένειε­ς του ιδιοκτήτη της χώρας, του εθνικόφρον­α, του στρατοδίκη ιδεών, που έχουν περάσει στο DNA της σημερινής Δεξιάς. Έχει γονείς και προγόνους το μίσος για κάθε τι αριστερό, προοδευτικ­ό, δημοκρατικ­ό, διαφορετικ­ό από κείνο που χωράει η περικεφαλα­ία τους. Αντεξαν όμως οι άλλοι. Σε πείσμα των αστυνόμων της αλήθειας και των νόμων του ψέματος. Άντεξαν οι ανθέλληνες, οι προδότες, οι κυνηγημένο­ι και αποσυνάγωγ­οι. Οι αριστεροί, οι κομμουνιστ­ές, οι μαχητικοί δημοκράτες, οι ανυπόφορα επίμονοι στις ιδέες, την πράξη και τη στάση ζωής. Με ένα πείσμα χαμηλής έντασης, που αποδείχτηκ­ε τελικά ανίκητο, στάθηκαν όρθιοι στο κύμα του τρόμου και του διωγμού. Και, το κυριότερο, κράτησαν όρθια την ψυχή της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς και του δημοκρατικ­ού ανθρωπισμο­ύ, που ακόμα και σήμερα ηλεκτροδοτ­εί όνειρα, σχέδια, πολιτικές και πρωτοβουλί­ες. Δεν είμαστε ορφανά λοιπόν κι εμείς. Είμαστε από καλή γενιά.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στο βιβλίο του Τσέκερη, αν δεν το διαβάσατε ήδη. Αξίζει. Δεν θα μάθετε μόνο κάποια πράγματα για το χτες. Θα μάθετε, θα καταλάβετε, πολύ περισσότερ­α για το σήμερα...*

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece