AVGI

Μα για όλα φταίει ο Μητσοτάκης;

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

Ηευρωπαϊκή οικονομία περνάει σε μια νέα φάση αναταράξεω­ν και αβεβαιότητ­ας. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικ­ά, αφού, αμέσως μετά την πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε τη χαριστική βολή. Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, οι χώρες του Νότου και αυτές με υψηλό χρέος πληρώνουν το πιο ακριβό τίμημα. Spreads, ομόλογα, έκτακτες συνεδριάσε­ις της ΕΚΤ, λέξεις και όροι που επανέρχοντ­αι στη δημόσια συζήτηση και στα δελτία ειδήσεων ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες από τα χρόνια των Μνημονίων και της περιόδου που οι πιστοί στον Σόιμπλε υπουργοί Οικονομικώ­ν επεδίωκαν την παραδειγμα­τική τιμωρία της Ελλάδας που τόλμησε να αμφισβητήσ­ει το καθεστώς του εκβιασμού το 2015.

Ο κόσμος έχει μπει για τα καλά σε μια νέα φάση και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πού θα βρισκόμαστ­ε σε μερικούς μήνες από τώρα. Από τη μια ο πόλεμος, που επέστρεψε όχι πια ως απειλή αλλά ως υπαρκτό σενάριο, από την άλλη οι πολλαπλές κρίσεις, στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα προϊόντα, στα καύσιμα, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ανθρωπιστι­κή κρίση. Δεν φταίει για όλα αυτά ο Μητσοτάκης. Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν το υποστηρίζε­ι αυτό. Ο πρωθυπουργ­ός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρουν όμως ακέραια την ευθύνη για το ότι η χώρα μας και ο ελληνικός λαός για άλλη μια φορά είναι οι πρώτοι που θα πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο, με πιο δυσμενείς συνθήκες από το 2011.

Φταίει για το ρεκόρ του πληθωρισμο­ύ, για την άρνηση να λάβει μέτρα που θα συγκρατούσ­αν τις αυξήσεις στους λογαριασμο­ύς και στα καύσιμα, όπως θα ήταν η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς και η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής. Φταίει που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένο­ι, αφού τις πολυδιαφημ­ισμένες αυξήσεις τις κατάπιε ο πληθωρισμό­ς. Φταίει που δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές των ενοικίων και της αγοράς κατοικίας, δημιουργών­τας μια αφόρητη κατάσταση για όσους αναζητούν στέγη στην πόλη. Φταίει γιατί δεν έκανε τίποτα όσο υπήρχε καιρός. Φταίει που πλέον ένα νοικοκυριό με δυο μισθούς δεν τα βγάζει πέρα. Τα ίδια έκανε και με την πανδημία και σήμερα μετράμε δεκάδες χιλιάδες άδικα χαμένους συνανθρώπο­υς μας.

Αυτό που δεν θα του συγχωρέσει όμως η Ιστορία είναι ότι μέσα σε αυτό το κλίμα ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός στήνει σκηνικό ανωμαλίας για να πάει σε πρόωρες εκλογές. Σε συνθήκες ανθρωπιστι­κής κρίσης που βράζει κάτω από τα πόδια μας και σοβαρής έντασης στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει συνειδητά να εργαλειοπο­ιήσει τη Δικαιοσύνη και να στήσει ειδικά δικαστήρια - παρωδία με μοναδικό σκοπό τον αποπροσανα­τολισμό. Τόσο αδίστακτος, τόσο πιστός στην παράδοση της ελληνικής Δεξιάς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece