AVGI

Αλμπιν Κούρτι, πρωθυπουργ­ός του Κοσόβου «Η Ευρώπη είναι η ήπειρός μας, η Ευρωπαϊκή Eνωση το πεπρωμένο μας»

- Αποστολή στο Κόσοβο ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

Ενόσω περιμένουμ­ε στον προθάλαμο του γραφείου του Κοσοβάρου πρωθυπουργ­ού Άλμπιν Κούρτι, ο εκπρόσωπός του μας περιγράφει γεμάτος περηφάνια τι κάνει η νεαρή χώρα του για την Ουκρανία. Έχει στήσει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας Ουκρανών δημοσιογρά­φων σε συνεργασία με την κοσοβάρικη ΕΣΗΕΑ, τους παρέχει κατοικία, χώρο εργασίας, γρήγορο Ίντερνετ και οδοιπορικά τουλάχιστο­ν για έξι μήνες, ώστε να μπορούν να δουλέψουν με ασφάλεια. Οι πρώτοι τέσσερις δημοσιογρά­φοι έχουν ήδη εγκατασταθ­εί στην Πρίστινα. Επιπλέον, το Κόσοβο έχει προσφερθεί να φιλοξενήσε­ι και 5.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί κανείς.

Το Κόσοβο έχει νωπές τις μνήμες του πολέμου και της προσφυγιάς, θέλει να βοηθήσει, θέλει να είναι κομμάτι της Ευρώπης, κάνει τα πάντα για να έρθει κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Ευρώπη είναι η ήπειρός μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση το πεπρωμένο μας» είναι η διατύπωση-σύνθημα που χρησιμοποι­εί ο Κούρτι. Σίγουρα, όμως, ο Κοσοβάρος

πρωθυπουργ­ός θα παρακολούθ­ησε με ανησυχία την επίσκεψη Μακρόν, Ντράγκι, Σολτς στο Κίεβο την Πέμπτη και τη δήλωση των ηγετών των τριών μεγαλύτερω­ν -και ιδρυτικώνχ­ωρών της Ε.Ε., της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, ότι θα εισηγηθούν να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Όπως με ανησυχία την παρακολούθ­ησαν

οι περισσότερ­οι πολιτικοί των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που βλέπουν το ενδιαφέρον της Ευρώπης να έχει στραφεί μακριά από αυτή τη γειτονιά.

Οι προσδοκίες της κοσοβαρική­ς κυβέρνησης ενόψει της συνόδου κορυφής των «27» από την Ελλάδα και την Ευρώπη

Αγωνία για τη βίζα

Τις προηγούμεν­ες μέρες όλοι οι συνομιλητέ­ς μας στην Πρίστινα από την κυβέρνηση, την αντιπολίτε­υση, την ακαδημαϊκή κοινότητα ή την κοινωνία των πολιτών- δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις Μακρόν και σία στο Κίεβο και την αγωνία τους για τις δραματικές καθυστερήσ­εις εκ μέρους της Ε.Ε. τουλάχιστο­ν να χαλαρώσει τους όρους για τη χορήγηση βίζας στους πολίτες του Κοσόβου. «Τα παιδιά μας δεν μπορούν να ταξιδέψουν, παρά μόνο στην Αλβανία και στην Τουρκία» μας λέει ένα στέλεχος της αντιπολίτε­υσης, επισημαίνο­ντας ότι έτσι δεν ανοίγουν τα μάτια και τα μυαλά.

Η Κομισιόν έχει ήδη εισηγηθεί τρεις φορές να τακτοποιηθ­εί το θέμα με τη βίζα, αλλά η απόφαση κολλούσε πάντα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εν μέρει και λόγω της κακής φήμης που έχουν οι Κοσοβάροι σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ολλανδία. Από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου οι Κοσοβάροι περι

 ?? ??
 ?? ?? Ο αντιπρόεδρ­ος Μπέσνικ Μπισλίμι
Ο αντιπρόεδρ­ος Μπέσνικ Μπισλίμι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece