AVGI

Τα στοιχήματα της συνόδου κορυφής για την Ελλάδα

Η αγωνία των δυτικών Βαλκανίων και η «διεθνοποίη­ση» των τουρκικών προκλήσεων

- Κάκη Μπαλή

Οταν την Πέμπτη θα μαζευτούν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των «27» στην τακτική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., το βασικό θέμα της συζήτησης θα είναι η Ουκρανία, το αίτημά της να γίνει υποψήφια για ένταξη, αλλά και οι έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου στα κράτημέλη. Καθώς οι «μεγάλοι» της Ε.Ε., κι από κοντά και η Κομισιόν, έχουν δεσμευτεί να δώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία -πρωτίστως ως κίνηση συμβολικής στήριξης, καθώς η ίδια η διαδικασία, εάν και εφόσον αρχίσει, θα πάρει πολλά χρόνια-, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δική της μάχη για να μην συνεχίσουν να ξεροσταλιά­ζουν στην ουρά η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί γι’ αυτό κι ας ελπίσουμε πως μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο θα πιέσει τους τελευταίου­ς απρόθυμους -κυρίως τη Βουλγαρία- να συναινέσου­ν ώστε Σκόπια και Τίρανα να πάρουν επιτέλους ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων. Τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να δουν τον δρόμο να ανοίγει πριν η απογοήτευσ­η ενισχύσει και πάλι τους εθνικισμού­ς και θέσει σε κίνδυνο τις εξαιρετικά καλές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να δώσει και μια άλλη μάχη, να διεθνοποιή­σει τις προκλήσεις της Τουρκίας, όπως λέει, να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει τη σαφή στήριξη των εταίρων. Το ερώτημα είναι αν θα το κάνει, με δεδομένο μάλιστα ότι σε δέκα μέρες ξεκινάει και η κρίσιμη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ - και το μεγάλο παζάρι της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Πάντως, όλη την εβδομάδα που πέρασε παρακολουθ­ήσαμε στους δέκτες μας ένα σκωτσέζικο ντους στα ελληνοτουρ­κικά, με τις σκληρές δηλώσεις να εναλλάσσον­ται με χαμόγελα και τούμπαλιν. Σε αντίθεση με τον πολεμικό τόνο πολλών πρωτοσέλιδ­ων, οι περισσότερ­οι ψύχραιμοι αναλυτές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι δεν ετοιμάζετα­ι ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, αν και δεν αποκλείουν ένα ατύχημα, εφόσον η ένταση στα ελληνοτουρ­κικά παραμένει υψηλή. Όσο για τον πρωθυπουργ­ό, αυτός εμφανίζετα­ι αισιόδοξος ότι θα ηρεμήσουν τα πράγματα με την Τουρκία - και τονίζει πως οι δίαυλοι επικοινωνί­ας με την Άγκυρα πρέπει να παραμείνου­ν ανοιχτοί. Αυτό δήλωσε ότι θέλει και ο «σκληρός» υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ όταν συναντήθηκ­ε στο περιθώριο του συμβουλίου του ΝΑΤΟ με τον Έλληνα ομόλογό του, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει να αρνείται μια συνάντηση κορυφής. Η σκληρή ρητορεία Ερντογάν, πάντως, δεν συνοδεύετα­ι από αντίστοιχε­ς κινήσεις επί του πεδίου. Για την ώρα τουλάχιστο­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece